Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Απάτη-μαμούθ με 1 δισ. ετήσιο τζίρο | Λογιστές πουλούσαν προσωπικά δεδομένα σε εταιρείες

banner roots

Απάτη-μαμούθ με 1 δισ. ετήσιο τζίρο | Λογιστές πουλούσαν προσωπικά δεδομένα σε εταιρείες
19.05.2015 | 20:01

Απάτη-μαμούθ με 1 δισ. ετήσιο τζίρο | Λογιστές πουλούσαν προσωπικά δεδομένα σε εταιρείες

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Ελλάδα

Μετά από διαδικτυακή έρευνα που διήρκεσε πάνω από τέσσερις μήνες, εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπόθεση παράνομης συλλογής, κατοχής, επεξεργασίας και διάθεσης προς πώληση μεγάλου αριθμού εγγραφών με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε ψηφιακά αρχεία - λίστες.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 52 και 53 χρονών, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, πράξεις τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Παράλληλα κατηγορούνται ότι προέβαιναν και στην τέλεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος).

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία που περιήλθε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία, άγνωστοι δράστες με σκοπό να κάνουν γνωστή την ύπαρξη και δραστηριότητά τους, αποστέλλουν μαζικά σε χρήστες του διαδικτύου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο προσκαλούν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν επί πληρωμή, ηλεκτρονικό αρχείο που κατέχουν και περιλαμβάνει λίστα με 150.000 θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μάλιστα, ο τζίρος ξεπερνούσε ετησίως το 1 δισ. ευρώ!

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η οποία και παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ εξέδωσε σχετικές Διατάξεις και Βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και του τραπεζικού απορρήτου.

Από την ενδελεχή ψηφιακή και συστηματική διαδικτυακή έρευνα που διενήργησαν εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εταιρείας υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και Τραπεζικούς Οργανισμούς, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη, μέσω των οποίων διακινούσαν μέσω διαδικτύου, τα αρχεία προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, προέκυψαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν για την αθέμιτη και παράνομη δραστηριότητά τους καθώς και οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να τους καταβάλλεται το «αντίτιμο» για την πώληση του ηλεκτρονικού αρχείου προσωπικών δεδομένων.

Πρωινές ώρες χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πραγματοποίησαν με τη παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, παράλληλες έρευνες σε οικίες και χώρους εργασίας των εμπλεκόμενων στην Αττική.

Αρχεία - λίστες με 406.000 εγγραφές

Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα που εντοπίστηκαν σε οικία των δραστών στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή, αρχεία – λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμούς κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – emails. Παράλληλα κατασχέθηκε ένα φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το