Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ο διπλός πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα

banner roots

Ο διπλός πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα
18.05.2015 | 08:23

Ο διπλός πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την τελική φάση στην οποία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις.

Κυρίαρχο μέλημα στο Μαξίμου -και συνάμα βαρύς πονοκέφαλος- παραμένει η λεπτή άσκηση στην οποία έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, έχοντας διπλή στόχευση, καθώς πρέπει να διαπλεύσει συμπληγάδες προκειμένου να φτάσει στην πολυπόθητη συμφωνία.

Από τη μία υπάρχουν οι αξιώσεις των δανειστών που υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές" και από την άλλη να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωκομματικό τοπίο, που μέρα με την ημέρα οξύνονται, προκαλώντας ανησυχία στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο εσωτερικής ρήξης, στην περίπτωση που αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους.

Η στρατηγική του Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα, με δύο διαδοχικές συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση, και ειδικότερα στους συμμετέχοντες στα κλιμάκια του Brussels Group, να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.

Ενόψει της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την εντατικοποίηση των πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων με στόχο την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας, μιας συμφωνίας τετραετίας που θα δίνει λύση και δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα της ύφεσης.

Επίσης έχει δηλώσει ότι η Σύνοδος Κορυφής και ένα έκτακτο Eurogroup μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την επίτευξη συμφωνίας και για το ζήτημα της ρευστότητας.

"Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό", ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στους εταίρους ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από το βήμα του Economist.

Η κυβέρνηση έστειλε την Κυριακή -μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη- και νέο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ο κ. Φίλης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, ότι "αυτή η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα. Στα τελεσίγραφα, η κυβέρνηση απαντά με τη βούληση του ελληνικού λαού. Το δημοψήφισμα παραμένει στο τραπέζι".

Η διαπραγμάτευση

Με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει επικίνδυνα, τη Δευτέρα επαναλαμβάνονται οι συναντήσεις του Brussels Group, με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί σε μια καλύτερη συνεργασία, προκειμένου να βρεθεί λύση στα θέματα- αγκάθια.

Το Μαξίμου, σε αυτή τη φάση, αξιώνει την υπόσχεση των εταίρων σχετικά με το ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος σε περίπτωση που επιτευχθεί ο λεγόμενος "έντιμος συμβιβασμός".

Η απάντηση αφορά στα 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ από τη διακράτηση των ομολόγων, αλλά και στην εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο και το Μαξίμου έχει εκφράσει την επιθυμία του να καταλήξει σε συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου.

Προς τρίτο πακέτο

Η Ελλάδα θα χρειαστεί σίγουρα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι υποστηρίζουν κύκλοι των Θεσμών και επισημαίνουν πως ακόμη κι αν πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ, τα χρήματα θα εξαντληθούν το καλοκαίρι και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα βοήθεια, που θα υπόκειται σε νέους όρους.

Η ίδια πηγή σημειώνει: "Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα το "πουλήσει" αυτό στο λαό του, όταν ήδη έχει πολιτική εντολή για ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος".

Και υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, ένα πακέτο "που θα έπρεπε ήδη να διαπραγματευόμαστε".

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έλαβαν και επίσημο εκφραστή, καθώς τις ίδιες απόψεις εξέφρασε σε συνέντευξη του ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. "Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα είναι δυνατό, εάν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε απλώς να στείλουμε λεφτά", σημειώνει.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel