Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Η Άγκυρα αμφισβητεί και τη Σαμοθράκη

the roots web banners 06

Η Άγκυρα αμφισβητεί και τη Σαμοθράκη
07.05.2015 | 18:35

Η Άγκυρα αμφισβητεί και τη Σαμοθράκη

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Ελλάδα

Θέμα «στρατιωτικοποίησης» ακόμα και της Σαμοθράκης θέτει η Αγκυρα, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής της για βήμα το βήμα διεύρυνση των βλέψεών της στο Αιγαίο. Ειδικότερα, αυτή τη φορά, μετά από «πόλεμο» ΝΟΤΑΜ ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Αγκυρα έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί την αρμοδιότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαμοθράκη, ισχυριζόμενη ότι η νήσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνονται οι παραβάσεις – παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών και, το κυριότερο, οι «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) οπλισμένων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία θα βρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, στο Νότιο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, έως το μέσο του μήνα, ενώ η Τουρκία διεξάγει, από χτες και για μερικές ημέρες, άσκηση έρευνας – διάσωσης (Anadolu Yıldızı-2015), έχοντας δεσμεύσει, μεταξύ των άλλων, και θαλάσσια περιοχή στα διεθνή ύδατα μεταξύ Χίου και Λέσβου. Ως γνωστόν, επανειλημμένως πίσω από ασκήσεις έρευνας – διάσωσης βρίσκονται σκοπιμότητες της Αγκυρας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Federal Aviation Administration - FAA), που έφερε στο φως της δημοσιότητας το site News247, η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ της, στις 6 Μαΐου, επικαλείται δήθεν τη Συνθήκη της Λωζάννης και ισχυρίζεται ότι το νησί Semadirek, όπως αναφέρει στα τουρκικά και σε παρένθεση Σαμοθράκη στην αγγλική γλώσσα, δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε σενάρια στρατιωτικών ασκήσεων ή να γίνεται σε αυτό κάποια στρατιωτική άσκηση.

Στην ελληνική ΝΟΤΑΜ - απάντηση αναφέρεται ότι εσκεμμένα η Τουρκία χρησιμοποιεί σε ελληνικό νησί τουρκική ονομασία, τη στιγμή που είναι γνωστό παγκοσμίως ως «Σαμοθράκη», καθώς και ότι ουδεμία διεθνής συνθήκη υπάρχει που να προβλέπει αποστρατικοποίησή του. Ως εκ τούτου, καταλήγει, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή. Να σημειωθεί, πάντως, ότι μόνιμη πρακτική της Τουρκίας, κάθε έτος, είναι να «διεκδικεί» για μόνιμη χρήση τις περιοχές βορείως της Λήμνου προς Σαμοθράκη, καθώς και στο Κεντρικό Αιγαίο, δυτικά της Σάμου. Αντίστοιχες κινήσεις, βέβαια, κάνει και στο Νότιο Αιγαίο. 

Πηγή: e-typos.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel