Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Βαρουφάκης: Φέρνουμε πολυνομοσχέδιο - Ελπίζουμε να συμφωνήσουν οι θεσμοί

the roots web banners 06

Βαρουφάκης: Φέρνουμε πολυνομοσχέδιο - Ελπίζουμε να συμφωνήσουν οι θεσμοί
28.04.2015 | 08:33

Βαρουφάκης: Φέρνουμε πολυνομοσχέδιο - Ελπίζουμε να συμφωνήσουν οι θεσμοί

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Στην κατεύθυνση μιας σταδιακής, βήμα προς βήμα συμφωνίας με τους θεσμούς κινείται η κυβέρνηση, όπως κατέστησαν από κοινού σαφές ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς.

Ο πρώτος έχει αναλάβει την ευθύνη της ομάδας και ο δεύτερος τον συντονισμό της ομάδας, στο πλαίσιο του «ανασχηματισμού» που αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή.

Στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της διαπραγματευτικής ομάδας αποφασίστηκε η κατάρτιση ενός πολυνομοσχεδίου-σκούπα, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει μια σταδιακή συμφωνία με τους θεσμούς. Το νομοσχέδιο θα βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη», θα είναι έτοιμο στις βασικές γραμμές του έως το βράδυ της Τρίτης και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Στα φορολογικά, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο.

Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «όλο τον καιρό πασχίζαμε με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και συμβούλους, να επαναϋπολογίσουμε αυτά τα νούμερα της λίστας. Οι υποσχέσεις για τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να πετυχαίνουν. Προτιμώ να βάλω τον πήχη πιο χαμηλά για να τον περνάω».
Πρόσθεσε δε χαριτολογώντας ότι «είμαι οπαδός του πατέρα Γκαλμπρέιθ, που έλεγε ότι οι προβλέψεις αριθμών έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν τους αστρολόγους να μοιάζουν επιστήμονες».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είπε ο υπουργός, αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο σπριντ είναι τα πιο δύσκολα. Θα κάνουμε τα αδύνατα- δυνατά για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις».

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ένα από τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι ότι οι θεσμοί αλλάζουν άποψη συνέχεια, που καταστούν σύνθετη τη διαπραγμάτευση.

«Σεβόμαστε τις διαδικασίες και τους εταίρους, αλλά έχουμε λαϊκή εντολή να αλλάξουμε τη φιλοσοφία ενός προγράμματος που έχει αποτύχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη».

Για να προσθέσει ο υπουργός Οικονομικών, διασκεδάζοντας επίσης τη φημολογία περί ανατροπών στη διαπραγματευτική ομάδα, ότι «όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε μια άτυπη ομάδα υπουργών. Συγκροτείται τώρα πιο επίσημα ως σώμα. Η ευθύνη είναι κοινή, πάντα ήταν κοινή».

Σημειώνεται ότι, αντικείμενο της αποψινής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group ήταν ο καθορισμός της ατζέντας για τις δια ζώσης συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να επαναρχίσουν την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel