Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σόιμπλε: Ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου

the roots web banners 06

Σόιμπλε: Ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου
22.04.2015 | 08:39

Σόιμπλε: Ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

«Μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα βρισκόταν στο σωστό μονοπάτι για την ανάκαμψη, γεγονός που εξέπληξε πολλούς. Θα έπρεπε να είχαν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Bloomberg.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, είπε ότι το πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές και πως η τρέχουσα επέκταση λήγει στις 30 Ιουνίου.

«Έχουν χρόνο ώς τότε» είπε, σημειώνοντας ότι η λύση πρέπει να βρεθεί ώς τις 30 Ιουνίου, αν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τα χρήματα που της διατίθενται από αυτό το πρόγραμμα.

Σε ερώτηση εάν το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρώ, σχολίασε ότι δεν έχουμε τέτοια θέματα: «Δεν υπάρχει κανένα λόγος για εικασίες. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ ό,τι και να γίνει».

«Αν η Ελλάδα θέλει βοήθεια, εμείς θα της την παρέχουμε, όπως κάνουμε ώς τώρα, αλλά μόνο μέσα στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί. Γι' αυτό στο τέλος όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη -όπως και στην Ελλάδα- δεν είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Δεν είναι ορατή η συμφωνία ως το τέλος Απριλίου

Παρά την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι ακόμα ορατή η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος Απριλίου, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει σε ένα κρατικό τραπεζικό λογαριασμό τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής ήταν πάγιο αίτημα των θεσμών και ότι ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχει πλήρης εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, αφού διευκρίνισε ότι σε ανάλογου χαρακτήρα ζητήματα καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη διαφάνεια, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

«Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να εξεταστεί από το Eurogroup Working Group, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση στο Eurogroup.

Ως εκ τούτου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένονται αποφάσεις στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ παράλληλα υπονόησε ότι δεν αποτελεί προθεσμία ούτε το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Επισήμανε ότι μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή της 30ης Ιουνίου, οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη του EWG οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές και το ίδιο θα γίνει και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το