Στην απόφασή της, που ελήφθη κατά την συνεδρίαση με αυξημένη πλειοψηφία, η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ζητεί την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.
Κατά την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ, ΚΕΔΕ και ΕΝΠ αποφάσισαν κοινό μέτωπο για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Διευκρινίσεις Μάρδα
Στην αρχή της συνεδρίασης τα μέλη της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παρέστη και το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού άκουσε σειρά από ενστάσεις και απορίες των περιφερειαρχών για το μέτρο της κυβέρνησης, διευκρίνισε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν με βάση την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Οι περιφέρειες θα προϋπολογίσουν τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και θα κρατήσουν τα αναλογούντα κεφάλαια.
Τα υπόλοιπα που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%.
Όταν οι περιφέρειες χρειαστούν πρόσθετα χρήματα, αυτά θα επιστρέφονται αμέσως, αν το ποσό δεν υπερβαίνει το 10% του αρχικού κεφαλαίου που έχει κατατεθεί.
Εάν το ποσό που ζητούν υπερβαίνει το 20%, τότε θα υποβάλουν σχετική αίτηση και η επιστροφή θα γίνεται εντός διημέρου.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, με αυτό το μέτρο -το οποίο εκτός από τους ΟΤΑ αφορά και τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης- υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.
Οι περιφερειάρχες χαρακτήρισαν την απόφαση "βίαιη συνταγματική εκτροπή", καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.
Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσφύγει συλλογικά η ΕΝΠΕ.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια και, "αν χρειαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", ενώ για προσφυγή στο ΣτΕ έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.
Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Δήμος Αθηναίων: Δεν θα εφαρμόσουμε τη ΠΝΠ
Τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων.
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «θα συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Διάψευση της Bild από τον Πατούλη
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης διέψευσε τους χαρακτηρισμούς που απέδωσαν στον ίδιο, με αφορμή τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» και την αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες, με τις οποίες φέρεται να δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή ενεργεί ως δικτάτορας».
Όπως επισημαίνει ο κ. Πατούλης, «ουδέποτε χρησιμοποίησε αυτές τις μειωτικές εκφράσεις» και σημειώνει ταυτόχρονα ότι «αυτό που έκανε ήταν να διατυπώσει την έντονη δυσαρέσκεια της αυτοδιοίκησης, για τη μεθόδευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και στην απόφασή της να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων».
Πηγή: Nooz.gr