Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>ΥΠΕΞ: Το διάβημα δεν έγινε για το "ανόητα αφελής"
ΥΠΕΞ: Το διάβημα δεν έγινε για το "ανόητα αφελής"
13.03.2015 | 08:27

ΥΠΕΞ: Το διάβημα δεν έγινε για το "ανόητα αφελής"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

«Πολύ κακώς αποδόθηκε από μερίδα του Τύπου, εγχώριου και διεθνούς, ότι το ελληνικό διάβημα προς τη γερμανική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν βασιζόμενο σε λανθασμένη μετάφραση φράσης χαρακτηρισμού του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Και συνέχισε: «Αντιθέτως, οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την κυβέρνηση μίας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε».

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο εκφράζεται η αποδοκιμασία της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος -μεταξύ άλλων- φέρεται να χαρακτήρισε τον Γ. Βαρουφάκη «ανόητα αφελή», στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το EcoFin της Τρίτης.

Σόιμπλε: Προσπαθώ να παραμείνω ψύχραιμος

«Προσπαθώ να παραμείνω ψύχραιμος απέναντι στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνησή της δεν με βοηθάει» δήλωσε ο Σόιμπλε το βράδυ της Πέμπτης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Εξέφερε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «ασφαλώς δεν είναι μια χαμένη υπόθεση» και επισήμανε ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς είχε παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις από εκείνες που προέβλεπε το πρόγραμμα στήριξής της.

Και συνέχισε: «Παρ' όλες τις αμφισβητήσεις, η ανάπτυξη της Ελλάδας στα τέλη της περασμένης χρονιάς ήταν καλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν από το πρόγραμμα».

Πλήρης παρανόηση
Γερμανικές πηγές ανέφεραν στην DW ότι προφανώς υπάρχει πλήρης παρανόηση των όσων είπε ο Σόιμπλε στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου.

Χαριτολογώντας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών -και επισημαίνοντας ότι δεν είθισται να βγαίνουν προς τα έξω οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών- μετέφερε έναν διάλογο που είχε με τον κ. Βαρουφάκη, εν είδει ανεκδότου, όπως ο ίδιος είπε.

Στο διάλογο αυτό και σε σχόλιο του κ. Βαρουφάκη, ότι είναι απαίσιος ο τρόπος που τα ΜΜΕ μεταχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε του απάντησε ότι στη Γερμανία είχαν την εντύπωση ότι ειδικώς σε θέματα επικοινωνίας (ο Γ. Βαρουφάκης) είναι ακόμη καλύτερος και από το αντικείμενό του.

Και πως το ότι ξαφνικά ο ίδιος είναι αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Αλλά πάντα μαθαίνει κανείς, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

Επί της ουσίας, υποστηρίζεται στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Βαρουφάκη πως δεν θα μπορούσε να τον θεωρεί αφελή σε θέματα επικοινωνίας, όταν από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός εμφανίζεται να τα χειρίζεται τόσο καλά.

Από το διάλογο αυτό, σημειώνουν οι πηγές από το Βερολίνο, δεν προκύπτει ότι ο γερμανός υπουργός αποκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του αφελή, πόσο μάλλον «ανόητα αφελή».

Προφανώς το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ στηρίχθηκε σε παρανόηση των συμφραζομένων και σε λάθος μετάφραση, συμπληρώνουν.

Ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε -το μεσημέρι της Πέμπτης- χαρακτήρισε «ανοησίες» το να λέγεται ότι προσέβαλε τον έλληνα ομόλογό του, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι αποκάλεσε τον Γ. Βαρουφάκη «ανόητα αφελή».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, απαντώντας στην τελευταία ερώτηση που του υπεβλήθη, δήλωσε:

«Το ότι είναι (ενν. τον Γ. Βαρουφάκη) τώρα ξαφνικά πολιτικά αφελής στο θέμα "επικοινωνία" μου είναι εντελώς καινούργιο, του είπα», απάντησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Και τονίζει ότι «αυτό είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που του προσάπτεται από σήμερα το πρωί».

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με την κλιμάκωση των τόνων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, δεν μπορώ να διαπιστώσω άλλον τόνο από αυτόν που είχαμε πάντα. Είναι ένας αντικειμενικός τόνος. Είναι ένας τόνος προσανατολισμένος στις λύσεις. Με αυτή την έννοια εκφράζεται η γερμανική κυβέρνηση, εκφράζονται οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, για παράδειγμα εντός του Eurogroup».

Πηγή: ΑΜΠΕ, DW

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018