Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Λέσβος: Δικαίωση για το θάνατο του αγέννητου παιδιού τους

the roots web banners 06

Λέσβος: Δικαίωση για το θάνατο του αγέννητου παιδιού τους
06.03.2015 | 19:06

Λέσβος: Δικαίωση για το θάνατο του αγέννητου παιδιού τους

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σχεδόν έξι χρόνια μετά την απώλεια του αγέννητου παιδιού τους, ο Στράτος και η Φωτεινή Παναγιώτογλου είδαν χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης να επιβάλλει ποινές φυλάκισης στους δυο, από τους τρεις κατηγορούμενους για την περίεργη υπόθεση του πλακούντα του νεκρού νεογνού, που δεν στάλθηκε ποτέ στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών για εξέταση μαζί με τα υπόλοιπα όργανα, όταν διατάχθηκε Εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του.

Αυτή ήταν μια μικρή δικαίωση για το παιδί που χάθηκε μια μόλις μέρα την προγραμματισμένη γέννα του. Απαντήσεις όμως για την αιτία που έκοψε το νήμα της ζωής του αγέννητου παιδιού τους, καθώς και το αν υπάρχει ευθύνη του γιατρού που παρακολουθούσε τη μητέρα, δεν θα πάρουν ποτέ.

Στις 24 Αυγούστου του 2009, δυο νεογνά είχαν γεννηθεί νεκρά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μάλιστα εισαγγελική παρέμβαση και είχε διαταχθεί έρευνα. Οι αντιδράσεις της οικογένειας Παναγιώτογλου που είχαν στραφεί με σφοδρότητα κατά του γυναικολόγου, προκάλεσαν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Μια σειρά όμως από «περίεργα» γεγονότα ακολούθησαν εντείνοντας τις υποψίες για προσπάθεια συγκάλυψης , αλλά και την αγωνία των γονιών που ζητούσαν απαντήσεις. «Στόχος του Νοσοκομείου ήταν να κατευναστεί ο θόρυβος που θα δημιουργούσε στην κοινή γνώμη ο θάνατος δυο νεογνών την ίδια ημέρα, γι' αυτό πιστεύουμε ότι συνέβησαν τότε όλες αυτές οι παραλείψεις» είπε στην αγόρευσή του χθες ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Δημήτρης Καλλίας συνοψίζοντας το νόημα της υπόθεσης και το πώς το αντιλαμβάνονται οι γονείς.

"Για την οικογένεια, ο θάνατος του νεογνού και η υπόθεση του πλακούντα είναι άμεσα συνδεδεμένα" συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το ιστορικό

Τι ακριβώς όμως είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2009; Η γέννα είχε προγραμματιστεί την Τρίτη 25 Αυγούστου 2009 , λίγες όμως ημέρες πριν η μητέρα είχε ενοχλήσεις. Τρεις ημέρες πριν το Σάββατο, είχε πάει στο Νοσοκομείο όπου άκουσε την καρδιά του μωρού στον παλμογράφο και τη διαβεβαίωσαν οι μαίες ότι όλα πήγαιναν καλά.

Την συγκεκριμένη μέρα ο γιατρός που την παρακολουθούσε βρισκόταν σε ενεργή εφημερία, αλλά δεν είχε εμφανιστεί στο Νοσοκομείο αντίθετα έδινε οδηγίες από το τηλέφωνο. Η μαια που την παρακολουθούσε μετά από τηλεφωνικές οδηγίες που έλαβε από το γιατρό της χορήγησε ένα καταπραϋντικό χάπι για τις συσπάσεις της μήτρας το οποίο έπρεπε να λαμβάνει ανά οχτάωρο.

Η γέννα είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 25 Αυγούστου, όμως μια μέρα πριν, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου το πρωί, η μητέρα πήγε ξανά στο Νοσοκομείο, πάλι ανήσυχη. Αυτήν τη φορά η καρδιά του παιδιού δεν ακουγόταν στον παλμογράφο. Υπέρηχος που έγινε το πρωί έδειξε ότι το παιδί ήταν νεκρό.

Το δεύτερο αγοράκι της οικογένειας γεννήθηκε νεκρό και ζύγιζε σχεδόν τέσσερα κιλά. Ο γιατρός, απέδωσε το γεγονός σε «επιπλοκή της γέννας». Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε δίνει ως αιτία θανάτου «εικόνα υποξίας».

Το ζευγάρι στράφηκε κατά του γυναικολόγου θεωρώντας ότι η αγωγή που χορήγησε στην εγκυμονούσα το «επίμαχο» διήμερο πριν τη γέννα μπορεί να ευθύνεται για το θάνατό του.

Η οικογένεια δεν σταμάτησε να ψάχνει για να βρει απαντήσεις για το θάνατο του αγέννητου παιδιού. Με εισαγγελική εντολή τα όργανα μαζί με το σώμα του νεογνού επρόκειτο να σταλούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Αθήνα.

Παρότι στο σημείωμα του Μαιευτικού τμήματος αναφέρει ότι την ίδια ημέρα στάλθηκαν για νεκροψία – νεκροτομή στην Αθήνα όλα τα όργανα του παιδιού (μαζί και ο πλακούντας ) στην έκθεση Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά δεν αναφέρει ότι το συγκεκριμένο όργανο ήταν μεταξύ εκείνων που στάλθηκε και παρέλαβε για εξέταση.

Μετά από νέα έρευνα που διατάχθηκε ο πλακούντας... βρέθηκε σε σήψη στα ψυγεία του νεκροτομείου Μυτιλήνης . Δεν είχε σταλεί ποτέ ενώ δεν συντηρήθηκε καν όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί , προκειμένου να μπορέσει να διατηρηθεί.

Οι ΕΔΕ που ακολούθησαν «έδειξαν» ότι δεν υπάρχει ευθύνη του γιατρού όσο αφορά το θάνατο του βρέφους με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν τότε. Εξάλλου ένα έγγραφο του Μαιευτικού τμήματος που ανέφερε ότι είχε ληφθεί και στάλθηκε για εξέταση και ο πλακούντας «κάλυπτε» το γιατρό και για το θέμα αυτό.

Η δίωξη σε βάρος του κατέληξε στο αρχείο. Αντίθετα προέκυψαν ευθύνες για την απώλεια του πλακούντα. Στη χθεσινή δίκη ακούστηκαν από τους δικηγόρους υπεράσπισης σχόλια ότι μπορεί το έγγραφο του Μαιευτικού τμήματος για την αποστολή του πλακούντα να είχε «παραποιηθεί» ή να είχαν συμπληρωθεί στοιχεία σε δεύτερο χρόνο.

Στο σκαμνί για τον πλακούντα

Ο τότε διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά και δυο νεκροτόμοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την υπόθεση με την κατηγορία ότι με δόλο ευθύνονται για την μη αποστολή του οργάνου προκειμένου να εμποδίσουν την έρευνα.

Στη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι νεκροτόμοι έδιναν ασαφείς απαντήσεις για πότε παρέλαβαν το συγκεκριμένο όργανο για φύλαξη και αν τους δόθηκαν οδηγίες για τοποθέτηση φορμόλης προκειμένου να διατηρηθεί.

Ακούστηκαν μάλιστα και κατηγορίες σε βάρος της τότε ιατροδικαστού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ότι βρισκόταν σε 30ήμερη άδεια και ήταν αδύνατο τηλεφωνικά να συννενοηθούν μαζί της για να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες ...γιατί ήταν αλκοολική!

Ο τότε διοικητής του ιδρύματος του Νοσοκομείου, ο οποίος μάλιστα το συγκεκριμένο διάστημα εκτελούσε χρέη αναπληρωτή διοικητή δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ για το θέμα του πλακούντα παρά μόνο όταν πλέον είχε διαπιστωθεί ότι βρέθηκε σε σήψη ενώ τόνισε τις ενέργειες που εφάρμοσε για την διερεύνηση της υπόθεσης διατάσσοντας ΕΔΕ.

Στις καταθέσεις τους δυο ιατροδικαστές (η τότε ιατροδικαστής σε έγγραφη κατάθεση και ο σημερινός ιατροδικαστής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης), υποστήριξαν ότι θα μπορούσε ο πλακούντας να ρίξει φως στην διερεύνηση των αιτιών θανάτου του βρέφους. Αυτές οι δυο καταθέσεις όπως φάνηκε επηρέασαν και την απόφαση του δικαστηρίου που διέκρινε «δόλο» στην υπόθεση.

Οι ποινές

Η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την καταδίκη των δυο από τους τρεις κατηγορουμένους (του τότε Διοικητή και ενός από τους δυο νεκροτόμους) αλλά και την αθώωση του δεύτερου νεκροτόμου ο οποίος όπως φάνηκε δεν είχε ευθύνη για την απώλεια του πλακούντα αφού δεν παρέλαβε ποτέ το συγκεκριμένο όργανο. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέας και καταδίκασε τον τότε διοικητή και τον έναν από τους δυο νεκροτόμους.

Στον τότε διοικητή του Νοσοκομείου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή ενώ στον νεκροτόμο 8 μήνες φυλάκιση επίσης με αναστολή. Και οι δυο άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

Δικηγόροι υπεράσπισης παρίστατο στη χθεσινή δίκη ο Στέλιος Κίνδερλης και Γιώργος Λάγος.

 

Πηγή: lesvosreport.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το