Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αποχή της ΠΟΕ-ΟΤΑ από την εκλογική διαδικασία

banner roots

Αποχή της ΠΟΕ-ΟΤΑ από την εκλογική διαδικασία
09.01.2015 | 08:18

Αποχή της ΠΟΕ-ΟΤΑ από την εκλογική διαδικασία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Την αποχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από κάθε διαδικασία για την προετοιμασία, διεξαγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη.

Στη σχετική ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ μιλά για «εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και αναφέρεται στην άρνηση της κυβέρνησης να βρει λύση και να καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, αλλά και για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 σε ορισμένους Δήμους.

Αιτία αποτελούν η έλλειψη φορολογικής ενημερότητας και οι βεβαιωμένες οφειλές των δήμων προς το Δημόσιο, που έχουν ως αποτέλεσμα τα ποσά που αφορούν στην εκλογική αποζημίωση να παρακρατούνται από τις Υ.Δ.Ε. και να μην αποδίδονται στους ΟΤΑ για χορήγηση στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Στις 7 Νοεμβρίου 2014 η ΠΟΕ-ΟΤΑ με έγγραφό της προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα καλούσε τους δύο υπουργούς να δώσουν λύση στο πρόβλημα και τους «προειδοποιούσε πως η τακτική αυτή αποθαρρύνει και τους τελευταίους εργαζόμενους να θέλουν να απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία που θα προέκυπτε».

Κατά την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Θεοχαρίδης εξέφρασε την κατανόησή του και δήλωσε πώς θα μεταφέρει το αίτημα στους ανωτέρους του.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αιτιολόγηση της απόφασης για αποχή, «οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. υφίστανται τον εμπαιγμό, την απαξίωση και τον εξευτελισμό της κυβέρνησης. Είναι αυτοί που βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής εργασίας (προετοιμασία εκλογικών κέντρων, μεταφορά και φύλαξη εκλογικού υλικού, μεταφορά-στήσιμο καλπών παραβάν, μεταφορά ψηφοδελτίων, μεταφορά εκλογικών αποτελεσμάτων, καθαριότητα χώρων, τροφοδοσία, εκλογικές επιτροπές, Δημοτολόγια και ΚΕΠ για έκδοση πιστοποιητικών, φύλαξη εκλογικών κέντρων, κ.λπ.) και η κυβέρνηση τους υπόσχεται εκλογική αποζημίωση-φιλοδώρημα το οποίο μάλιστα δεν καταβάλει».

Η εκλογική αποζημίωση για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είναι 223 ευρώ μικτά. Αντιστοίχως -όπως σημειώνεται- η εκλογική αποζημίωση για το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών είναι 2.850 - 3.350 ευρώ, για το προσωπικό των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι 2.500 ευρώ, για το προσωπικό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι 500 ευρώ και για το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων 450 ευρώ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel