Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Γιατί οι ετεροδημότες δεν προλαβαίνουν να ψηφίσουν | Οι αιτήσεις και οι προθεσμίες

banner roots

Γιατί οι ετεροδημότες δεν προλαβαίνουν να ψηφίσουν | Οι αιτήσεις και οι προθεσμίες
31.12.2014 | 12:43

Γιατί οι ετεροδημότες δεν προλαβαίνουν να ψηφίσουν | Οι αιτήσεις και οι προθεσμίες

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Ελλάδα

Αιτήματα για εγγραφή στους καταλόγους των ετεροδημοτών αλλά και ερωτήματα για το αν θα ψηφίσουν οι νέοι που γεννήθηκαν το 1997 προκαλεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών καταμεσής του χειμώνα.

Σε πολλά δημαρχεία χθες προσήλθαν πολίτες που ζήτησαν να εγγραφούν ως ετεροδημότες κυρίως διότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα (ηλικίας, υγείας, οικονομικά κ.λπ.) δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν. Οσο και αν επέμειναν, όμως, λάμβαναν την απάντηση ότι οι εκλογές θα γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους όπως αναθεωρήθηκαν τελευταία φορά, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου 2014. Πολλοί, πάντως, κατέθεσαν αίτηση με το σκεπτικό ότι μπορεί να προκύψουν επαναληπτικές εκλογές τον Μάρτιο.

Αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων γίνεται κάθε δύο μήνες, αλλά χρειάζεται χρόνος για να διασταυρωθούν και επικαιροποιηθούν τα στοιχεία. Ετσι, ακόμη και αν κάποιος κάνει αίτηση σήμερα 31/12 που κλείνει το τελευταίο δίμηνο, οι νέοι κατάλογοι είναι δύσκολο να ετοιμαστούν πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

Ακόμη δυσκολότερο έως ανέφικτο είναι να οργανωθούν τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που πρέπει να είναι καταγεγραμμένα έως και δέκα μέρες από την προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου. Στους ισχύοντες καταλόγους ετεροδημοτών βρίσκονται ενταγμένοι περίπου 110.000 πολίτες για λογαριασμό των οποίων υπολογίζεται να οργανωθούν 500 τμήματα ετεροδημοτών όπου συγκεντρώνεται ικανός αριθμός εκλογέων.

Ενα άλλο ερώτημα αφορά τους γεννημένους το 1997 που θεωρητικά αποκτούν εκλογικό δικαίωμα μέσα στο 2015 αλλά θα ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους μετά την πρώτη αναθεώρηση του ερχομένου έτους, δηλαδή τον Μάρτιο. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 100.000 νέους πολίτες, εκ μέρους των οποίων τίθενται ήδη ερωτήματα που όμως δεν βρίσκουν θετική απάντηση μέχρι στιγμής. Εννοείται ότι ζητήματα όπως τα παραπάνω δεν είχαν αντιμετωπιστεί άλλη φορά, καθώς οι εκλογές γίνονταν συνήθως μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Για τις τελικές αποφάσεις αλλά και τις απαντήσεις σε σωρεία άλλων ζητημάτων που πάντοτε προκύπτουν στην προεκλογική περίοδο θα φροντίζει από σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μιχάλης Θεοχαρίδης, ο οποίος ορκίζεται υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στη 1 το μεσημέρι.

Πηγή: news247.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel