Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κλείνει η έρευνα για την υπόθεση Χαϊκάλη (;)

banner roots

Κλείνει η έρευνα για την υπόθεση Χαϊκάλη (;)
22.12.2014 | 08:47

Κλείνει η έρευνα για την υπόθεση Χαϊκάλη (;)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Νέος κύκλος σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, εν μέσω νοσηρού κλίματος και ενόψει της προεδρικής εκλογής -την Τρίτη-, προοιωνίζεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Κυριακής, η έρευνα για την υπόθεση Χαϊκάλη ολοκληρώθηκε και -εκτός απροόπτου- υποβάλλεται η πορισματική έκθεση από τον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο.

Το Σαββατοκύριακο προσήλθαν ενώπιον του εισαγγελέα και κατέθεσαν οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης: Ο καταγγελλόμενος ως μεσάζων, Γ. Αποστολόπουλος και οι καταγγέλλοντες, Π. Καμμένος και Π. Χαϊκάλης.

Όχι όμως και ο Λ. Λαζόπουλος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε -σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1- την υπόθεση. Η κλήση του για κατάθεση, πάντως, παραμένει ανοιχτή.

Το βασικό θέμα που αναμένεται ότι θα ρίξει λάδι στη φωτιά είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Βήμα, δεν προβλέπεται άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Γ. Αποστολόπουλου, μολονότι τόσο ο Π. Καμμένος όσο και ο Π. Χαϊκάλης το ζήτησαν επιτακτικά, προκειμένου -όπως υποστηρίζουν- να φανεί με ποιους συνομιλούσε ο "μεσάζων" τις επίμαχες ημέρες.

Δικαστικοί κύκλοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν κρίνεται αναγκαία η άρση του απορρήτου, καθώς το αν ειδοποιήθηκε ή όχι ο Γ. Αποστολόπουλος δεν είναι το αντικείμενο της έρευνας, αλλά το να διαπιστωθεί αν υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας.

Από την πλευρά του, ο Π. Καμμένος έκανε λόγο για μεθόδευση για να κλείσει η υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ι. Ντογιάκος, έχει κρατήσει το πρωτότυπο υλικό και δεν το έχει παραδώσει στις Αρχές.

"Το επίμαχο υλικό το κρατάει στο γραφείο του ο Ντογιάκος, αν δεν είναι αυτό συγκάλυψη τότε τι είναι", είπε και ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κ. Αποστολόπουλου προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος προσέγγισε πρώτος ποιον.

Το ρεπορτάζ του Βήματος σημειώνει ότι, αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι έκλεισε η υπόθεση, η Εισαγγελία Εφετών έχει καταλήξει στο αν έχει διαπραχθεί η δωροδοκία και από ποιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 236 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προϋποθέτει και απλή υπόσχεση δωροδοκίας για την τέλεση της πράξης της δωροδοκίας.

Στη δικογραφία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιέχονται καταθέσεις ατόμων που αλληλοκατηγορούνται. Αυτό βέβαια έχει φανεί με σαφήνεια από τις δημόσιες δηλώσεις τόσο των ίδιων όσο και των συνηγόρων των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.
Τι κατέθεσαν οι Καμμένος και Χαϊκάλης

Επεισοδιακή ήταν η κατάθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ, το πρωί της Κυριακής, καθώς επικράτησε ένα αλαλούμ για το εάν έχει κληθεί στον εισαγγελέα ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, κατά την κατάθεσή του ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι ο Γ. Αποστολόπουλος είχε παγιδεύσει με κοριό και κάμερα το χώρο όπου θα συναντιόταν με τον κ. Χαϊκάλη για να καταγράψει τη συνομιλία, ενώ παράλληλα είχε συνεργάτες του να παρακολουθούν.

Σε ερώτηση πώς εξηγεί ένας άνθρωπος που αποπειράται να δωροδοκήσει έναν βουλευτή να θέλει να έχει και ντοκουμέντα από τις επαφές του, απάντησε ότι θεωρεί πως ο Αποστολόπουλος ήθελε να τους εκβιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Αποστολόπουλος κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι και διαθέτει υλικό, από το οποίο προκύπτει διαφορετική εκδοχή περί της απόπειρας δωροδοκίας.

Ο Παύλος Χαϊκάλης δήλωσε ότι ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Αποστολόπουλου, καθώς –είπε– υπάρχουν υπόνοιες πως κάποιος τον προειδοποίησε ώστε να μην εμφανιστεί στο τελευταίο ραντεβού, για το οποίο η Αστυνομία είχε ετοιμάσει ειδική επιχείρηση.

Το όνομα
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ο λόγος που δεν έδωσε το όνομα του κ. Αποστολόπουλου κατά την πρώτη γραπτή κατάθεσή του στην εισαγγελία ήταν επειδή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, τον προέτρεψε να μην κατονομάσει κάποιον, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαρροής.

Άμεσα, εισαγγελικές πηγές διέψευσαν ότι υπήρξε υπόδειξη να μην κατονομαστεί ο Γ. Αποστολόπουλος από τον Π. Χαϊκάλη από την πρώτη στιγμή που έκανε την καταγγελία του.

Φέρονται μάλιστα να υποστηρίζουν ότι το όνομα ζητήθηκε αλλά η απάντηση που πήραν ήταν ότι θα δοθεί όταν έρθει η ώρα.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι και στην πρώτη του κατάθεση στην Αστυνομία, ο κ. Χαϊκάλης, αν και ρωτήθηκε, δεν κατονόμασε τον "μεσάζοντα".

Ο βουλευτής φέρεται να λέει στην κατάθεση του ότι αποκάλυψε το όνομα του κ. Αποστολόπουλου στην Κρατική Ασφάλεια, το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου, ζητώντας να κινηθούν οι διαδικασίες εντοπισμού και σύλληψής του.

Στη συμπληρωματική κατάθεση της Κυριακής, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ο Αποστολόπουλος κατέγραφε τις συναντήσεις τους με σκοπό να τον εκβιάσει εάν δεν ψήφιζε για πρόεδρο, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ο Αποστολόπουλος κατέγραφε.

Η πλευρά του βουλευτή δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση.

Μετά την κατάθεση, ο Π. Χαϊκάλης δήλωσε ότι είχε σειρά συναντήσεων με τον Αποστολόπουλο, και πως σε τουλάχιστον μία, πριν από το ραντεβού της 6ης Δεκεμβρίου, συζήτησαν και για τη δωροδοκία, όμως -όπως είπε- τα μόνα ραντεβού στα οποία έχει καταγράψει τον συνομιλητή του είναι αυτά της 6ης και της 12ης Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαϊκάλης απείλησε ότι θα προχωρήσει σε μήνυση κατά του πρωθυπουργού για ψευδή καταμήνυση. Η συνήγορος του εξέφρασε την απορία γιατί ο κ. Σαμαράς επιλέγει να μηνύσει τον μηνυτή και όχι τον μηνυόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Γ. Αποστολόπουλος φέρεται να διαθέτει τέσσερα βίντεο, τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν παραδοθεί στον Εισαγγελέα Εφετών.

Ο ίδιος έχει, σύμφωνα με τον συνήγορο του, καταθέσει στον Εισαγγελέα ότι πράγματι είχε συζητήσεις περί χρηματισμού με τον κ. Χαϊκάλη για να αποδείξει στον Καμμένο ότι ο εν λόγω βουλευτής είναι ευάλωτος σε ενδεχόμενο χρηματισμού.

Στον Εισαγγελέα φέρεται να είπε:

"Εγώ ούτε βρόμικες δουλειές κάνω ούτε βρόμικες σκέψεις έχω. Ο κ. Χαϊκάλης ως θεσμικός παράγοντας, ως βουλευτής που είναι, όφειλε να ακολουθήσει τη θεσμική οδό για την διακρίβωση των καταγγελιών. Ν' αποταθεί στις διωκτικές και στις δικαστικές αρχές από την πρώτη στιγμή χωρίς ν' αποκρύψει τίποτα ή ονόματα.

Ν' αναθέσει την ευθύνη των ερευνών σ' εκείνες, ώστε να συλλεχθούν νόμιμα τα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να επιχειρεί να τα αποκτήσει παράνομα και μάλιστα μονταρισμένα καθ' ομολογίαν του διαπράττοντας ουσιαστικά σοβαρά ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Προφανώς, ό,τι έκανε το έκανε για να σκηνοθετήσει μια φαντασμαγορική πολιτική παράσταση".

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι είχε διάφορες οικονομικές συναλλαγές με τον Χαϊκάλη, τις οποίες ο βουλευτής έχει αρνηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι μόνες δοσοληψίες αφορούν σε ποσό 5.000 ευρώ που είχε δώσει στον Αποστολόπουλο για να το επενδύσει.

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο Αποστολόπουλος υποστήριξε ότι "αν ήθελα να συμμετάσχω σε δωροδοκίες βουλευτών για την ψήφιση του κ. Δήμα, θα απευθυνόμουν στον κ. Χαϊκάλη που ήξερα ότι είναι πιστός στον κ. Καμμένο ή θα προτιμούσα άλλους ανεξάρτητους βουλευτές τους οποίους γνωρίζω;".

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το