Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Επιπλέον 91 εκατ. ευρώ στους ένστολους φέτος

the roots web banners 06

Επιπλέον 91 εκατ. ευρώ στους ένστολους φέτος
12.11.2014 | 16:55

Επιπλέον 91 εκατ. ευρώ στους ένστολους φέτος

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Ελλάδα

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα λάβουν φέτος αυξημένες αποδοχές, συνολικού ύψους περίπου 91 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν κατά 50% τη μισθολογική αποκατάσταση της περικοπής που τους έγινε από το 2012, για τους τελευταίους 6 μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο, είπε στη Βουλή ο Χρήστος Σταικούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με παρέμβασή του στη Βουλή αναφέρθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενο της ρύθμισης που αφορά την αναδρομική καταβολή αποδοχών για ένστολους αλλά και δικαστικούς, σε εφαρμογή πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων.

Οπως είπε, αναφορικά με τη χορήγηση των αναδρομικών διαφορών αποδοχών και συντάξεων, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) (κατατίθεται στα πρακτικά), η προβλεφθείσα δαπάνη για την εκτέλεση των, με αναδρομική ισχύ, δικαστικών αποφάσεων, ανεξαρτήτως του χρόνου πραγματοποίησής της, δηλαδή του χρόνου διενέργειας των σχετικών ταμειακών πληρωμών, θα επιβαρύνει, δημοσιονομικά, εξ ολοκλήρου το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το τρέχον οικονομικό έτος 2014.

Συγκεκριμένα, οι αναδρομικές διαφορές αποδοχών και συντάξεων ανέρχονται σε 695 εκατ. ευρώ περίπου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και σε 134 εκατ. ευρώ για τους δικαστικούς λειτουργούς, για το χρονικό διάστημα από 01.08.2012 έως 30.06.2014.

Στην περίπτωση πλήρους καταβολής των ανωτέρω αναδρομικών διαφορών, ακόμη και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η προκύπτουσα συνολική δαπάνη, ύψους 829 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014, εκτίμησε ο κ.Σταϊκούρας. Επιπρόσθετα, για το 2015, έχει εκτιμηθεί ότι οι στόχοι του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής επιτυγχάνονται οριακά ενώ, ταυτόχρονα, οι δυνατότητες της χώρας για πρόσβαση σε κεφάλαια χρηματοδότησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της, ετησίως, είναι συγκεκριμένες.

Συμπερασματικά αυτοί οι λόγοι, δηλαδή η λογιστική αποτύπωση της ΕΛΣΤΑΤ, η ανάγκη επίτευξης συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για το 2014 και εξασφάλιση επαρκούς ταμειακής ρευστότητας τα προσεχή έτη, επιβάλλουν, στην Κυβέρνηση, το σχεδιασμό για την εξόφληση του 50% των αναδρομικών οφειλών από 01.08.2012 έως 30.06.2014 σε βάθος τριετίας, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2015.

Όσον αφορά την αναπροσαρμογή τρεχουσών αποδοχών και συντάξεων, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η εκτιμώμενη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2014 και τα υφιστάμενα δημοσιονομικά περιθώρια, έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι επιτρέπουν τη μερική, αλλά σημαντική, αν και όχι πλήρη, αποκατάσταση των τρεχουσών αποδοχών και συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε σχέση με τα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Η μερική αποκατάσταση των αποδοχών κρίθηκε κατά τον κ. Σταϊκούρα επιβεβλημένη διότι, από την τυχόν συνολική ετήσια μόνιμη επιβάρυνση που θα προκαλούσε η πλήρης αποκατάσταση, ύψους περίπου 183 εκατ. ευρώ για το 2014 και 366 εκατ. ευρώ για το 2015 και καθένα από τα επόμενα έτη, θα ετίθετο, σε σοβαρό κίνδυνο, ο δημοσιονομικός προγραμματισμός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2015-2018, με επακόλουθη, την πιθανή επιβολή ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, στο σύνολο της κοινωνίας.

Οι δημοσιονομικές συνθήκες και οι στόχοι του Προγράμματος, επιβάλλουν, στην Κυβέρνηση, το σχεδιασμό της απόδοσης του 50% της διαφοράς των αποδοχών, από 01.07.2014 έως 31.12.2014, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σε σχέση με τα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Συνοψίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε τα εξής:

1ον. Εφέτος, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα λάβουν αυξημένες αποδοχές, συνολικού ύψους περίπου 91 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν κατά 50% τη μισθολογική αποκατάσταση της περικοπής που τους έγινε από το 2012, για τους τελευταίους 6 μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο.

Η συμφωνημένη, μερική αλλά σημαντική αποκατάσταση των αποδοχών τους θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα, για τους απόστρατους, οι διαφορές συντάξεων θα καταβληθούν εφάπαξ στις 22 Δεκεμβρίου.

Ημερομηνία κατά την οποία θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις του Δημοσίου, αντί της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους.

2ον. Τα αναδρομικά της περιόδου 2012-2014, τόσο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας όσο και για τους δικαστικούς λειτουργούς, θα δοθούν, κατά κανόνα, σε 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, από το τέλος Ιανουαρίου 2015.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι δικαιούνται, συνολικά, αναδρομικές διαφορές αποδοχών μέχρι 250 ευρώ ή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 01.08.2012 μέχρι 30.06.2014.

Σε αυτούς τους περίπου 19.000 δικαιούχους, η καταβολή θα γίνει εφάπαξ.

3ον. Τα ανωτέρω θα αποτυπωθούν λεπτομερώς στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου.

4ον. Επιπρόσθετα, η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, ύψους 500 ευρώ, που ήδη χορηγήθηκε σε 75.428 εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, περίπου δηλαδή στο 50% του συνόλου τους, με δαπάνη 37 εκατ. ευρώ, δεν συμψηφίζεται με την αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Ενώ, και οι μισθολογικές προαγωγές, που «ξεπάγωσαν» το 2012, διατηρούνται.

Εξαντλούνται έτσι, στην παρούσα φάση, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και για την εξασφάλιση υψηλότερων αποδοχών στους δικαστικούς λειτουργούς, αναλογούντων με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα για το λειτούργημά τους.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το