Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Χαρδούβελης: Περιορισμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο
Χαρδούβελης: Περιορισμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο
06.11.2014 | 08:18

Χαρδούβελης: Περιορισμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας έως και ενός έτους περιορισμένης εποπτείας από την τρόικα, αφότου βγει από το μνημόνιο περί τα τέλη του χρόνου, χωρίς τη σημερινή «μικροδιαχείριση» από μέρους των πιστωτών, δήλωσε στο Reuters ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον τερματισμό του μνημονίου πριν από την τυπική λήξη του προκάλεσαν σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες και αναστάτωση στις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά, με τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να ανεβαίνουν πάνω από το 8%.

Αυτό όμως δεν μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, είπε ο κ. Χαρδούβελης. 

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας υπό τη μορφή μιας γραμμής πιστώσεων, την οποία θα μπορεί να αξιοποιεί τη μεταβατική περίοδο, θα διαρκέσει από έξι έως δώδεκα μήνες και θα συμπεριλαμβάνει πολύ πιο ελαφριά επιτήρηση από ό,τι στο παρελθόν, όπως προέβλεψε.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα υπάρχει ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό, το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε» ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αυτό το μέσο απορρόφησης των ενδεχόμενων οικονομικών σοκ θα μοιάζει με «μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους», που μπορούν να εξασφαλίσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά χωρίς τους όρους του Μνημονίου, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα. 

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

http://admin.nooz.gr/Uploads/gikas1310141.jpg

"Εντός 2014 η συμφωνία με τους εταίρους" δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης μετά τη συνάντηση του με Σαμαρά και Βενιζέλο

Η κυβέρνηση, ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο υπουργός, αναμένει ότι θα αξιολογηθεί επί ενός πολύ μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -10 ως 15 εκτίμησε- κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. 

Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, είπε, καθώς η Αθήνα εκαλείτο να εφαρμόσει περίπου 800 χωριστά μέτρα μόνον από τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση αναμένει εξάλλου ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στη μεταβατική περίοδο, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

«Θα επιθυμούσαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, με την έννοια ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες μας παρακολουθούν», είπε. 

Πρόσθεσε ότι αναμένει οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να μειωθούν μόλις η Αθήνα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της. 

«Πιθανόν θα θέλουμε να πάμε στις αγορές αφού κλείσουμε τη συμφωνία, διότι αναμένουμε ότι τα σπρεντ θα πέσουν. Επομένως θα έχει νόημα για εμάς να πάμε στις αγορές κατόπιν» συμπλήρωσε.

Απέφυγε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, προβλέποντας ότι «δεν θα είναι πολύ μεγάλες» και είναι διαχειρίσιμες.

 

Πηγή: Nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel