Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Χωρίς οικονομικό νόημα η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από στήριξη, λένε οικονομολόγοι
Χωρίς οικονομικό νόημα η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από στήριξη, λένε οικονομολόγοι
17.10.2014 | 09:59

Χωρίς οικονομικό νόημα η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από στήριξη, λένε οικονομολόγοι

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη και πλήρη απεμπλοκή από τα προγράμματα στήριξης δεν έχει οικονομικό νόημα, σύμφωνα με το 85% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg.

Οι ερωτηθέντες τόνισαν πως μέρος του προβλήματος είναι η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, πως χώρες που έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση θα πρέπει να βρίσκονται σε κάποιας μορφής πρόγραμμα στήριξης προκειμένου να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αγοράς ιδιωτικού χρέους που άρχισε πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωτράπεζα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 15 οικονομολόγοι και διενεργήθηκε από τις 3 ως τις 15 Οκτωβρίου.Επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πλήρους απεμπλοκής της Αθήνας από κάποιας μορφής μηχανισμό στήριξης εξέφρασαν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα.

Η ανησυχία των αγορών αποτυπώνεται στην πορεία της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που την Πέμπτη έκλεισε στο 8,98%, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα κινούταν στη ζώνη του 6,6%.Μεγάλες πιέσεις δέχεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που πλέον βρίσκεται κάτω από τις 900 μονάδες, μετά από σειρά αρνητικών συνεδριών.

Στον απόηχο της αρνητικής αντίδρασης των αγορών, ο αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε την Πέμπτη πως η Ευρώπη «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα «με ό,τι χρειαστεί προκείμενου να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές».

 

Πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το