Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Εκλογές>>Δραγασάκης: Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρώσουμε ομόλογα
Δραγασάκης: Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρώσουμε ομόλογα
16.01.2015 | 18:55

Δραγασάκης: Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρώσουμε ομόλογα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Εκλογές 2015

Αν δεν βρεθεί φόρμουλα για συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι, δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, προειδοποιώντας τους δανειστές ότι "στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί κρίση στην Ευρώπη".

"Μού επιτρέπετε να σας δείξω ένα διάγραμμα; Εδώ είναι οι υποχρεώσεις του κράτους ανά μήνα όλο το έτος όλο το 2015 δηλαδή. Το μπλε ας το αγνοήσουμε το μπλε είναι τα έντοκα γραμμάτια, εδώ είναι οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ μικρές κάπου 600 εκατομμύρια είναι οι δόσεις δηλαδή που δίνουν... και πάμε στον Ιούλιο, αυτό το κόκκινο έχει ενδιαφέρον αυτά τα δυο κόκκινα που είναι ομόλογα που είναι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. το πρώτο είναι 3,5 (δισ.) και το δεύτερο 3,1 Ιούλιο και Αύγουστο.

Αν φτάσουμε εδώ και δεν έχει βρεθεί μια φόρμουλα μια συμφωνία αυτά τα ομόλογα δεν μπορούν να πληρωθούν. Γιατί; Διότι είμαστε σε μια κατάσταση όπου μας δίνουν τα λεφτά, μας δανείζουν για να πληρώνουμε τα προηγούμενά τους δάνεια. Αυτή είναι η παγίδα" ανέφερε.

"Άρα μέχρι τότε αν δεν έχει βρεθεί λύση τα ομόλογα αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν, άρα θα δημιουργηθεί κρίση στην Ευρώπη. Εμείς κρίση στην Ευρώπη δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε. Άρα είναι κοινό συμφέρον μέχρι τότε να βρεθεί λύση", είπε.

 

Στο κοινοτικό δελτίο Εuropolitics τόνισε ότι "όλα τα κράτη-μέλη είναι δυνατόν να συρθούν σε μια δύσκολη κατάσταση και να ταπεινωθούν από τους εταίρους τους. Ταυτόχρονα όμως, ακόμα και μια μικρή χώρα μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές. Το ερώτημα είναι λοιπόν: τι Ευρώπη θέλουμε; Θα διαλέξουμε την αμοιβαία καταστροφή;

Αν η χώρα μας υποστεί εκβιασμό, δεν θα παραμείνουμε αδρανείς. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική του βούληση, που θα έχει εκφραστεί, θα βρίσκονται σε ομηρία. Πώς θα αντιδρούσαν οι λαοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ισπανία ή στην Ιταλία, απέναντι σε ένα τέτοιο αντιδημοκρατικό μέτρο; Ποιος θα ωφεληθεί; Η Ευρώπη ή η ακροδεξιά και η Mαρίν Λεπέν; Για τον λόγο αυτό δεν θέλουμε να λάβουμε μονομερή μέτρα".

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κόμματος περί παύσης στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σημειώνει:

"Η ιδέα συζητείται. Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές.
Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό. Οι πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης. Μας δανείζουν για να τους αποπληρώνουμε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να τους πληρώσουμε. Στη συνέχεια, θα έχουμε πιθανότατα κρίση".

Ερωτηθείς εξάλλου για το χρέος, ο κ. Δραγασάκης απάντησε πως θα πρέπει να εξετασθεί η βιωσιμότητα του.

"Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το βάρος ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο", τόνισε και πρόσθεσε: "Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση".

Πρόσθεσε ότι η αποπληρωμή του χρέους πρέπει να συνδεθεί με ένα ποσοστό ανάπτυξης, καθώς η σύνδεση με το πρωτογενές πλεόνασμα, το ποσοστό του οποίου προβλέπεται να αγγίξει το 4,5% ως το 2020, πριν ξεπεράσει αργότερα το 7% δεν είναι ρεαλιστική.

"Με παρόμοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να γίνει κάτι άλλο", σημείωσε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα διοχετεύεται στις δημόσιες επενδύσεις και όχι στους πιστωτές.

Ο ίδιος είπε πως αν γίνει αποδεκτό ότι το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ χρειάζεται τότε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να είναι σε θέση να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους.

"Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης. Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, θα αναζητήσουμε μια λύση για το χρέος αποκλειστικά ελληνική", είπε.

 

 

Πηγή: Nooz.gr

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018