Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Στη φυλακή οι περισσότεροι Τούρκοι δημοσιογράφοι
ikteo limnou
Στη φυλακή οι περισσότεροι Τούρκοι δημοσιογράφοι
22.10.2012 | 17:08

Στη φυλακή οι περισσότεροι Τούρκοι δημοσιογράφοι

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

 Η Τουρκία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων τονίζει σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία καταγγέλλει "μια από τις πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία".


Η οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, παραθέτει τα ονόματα 76 δημοσιογράφων οι οποίοι ήσαν φυλακισμένοι στην Τουρκία την 1η Αυγούστου, εκ των οποίων, τουλάχιστον οι 61 κρατούνται για δημοσιεύματά τους ή για δραστηριότητες συλλογής πληροφοριων".
Οι λόγοι για τους οποίους φυλακίστηκαν οι υπόλοιποι 15 δημοσιογράφοι είναι λιγότερο σαφείς, για το λόγο αυτό χρειάζεται βαθύτερη έρευνα, τονίζει η CPJ.
Σύμφωνα με την οργάνωση, βάσει των αριθμών, η Τουρκία κατέχει το παγόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων, ξεπερνώντας άλλες, πιο καταπιεστικές χώρες, όπως το Ιράν, η Ερυθραία και η Κίνα.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι "η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζει μια από τις πιο εκτεταμένες εκστρατείες καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία".
Η Επιτροπή καταγγέλλει, εκτός από τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, "τακτικές πιέσεων για την επιβολή αυτολογοκρισίας" στις εκδόσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 70% των φυλακισμένων δημοσιογράφων κρατούνται για τις υποτιθέμενες σχέσεις τους με τους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, με την κατηγορία της "συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση".
Η τουρκική δικαιοσύνη διεξάγει εδώ και δύο χρόνια μια ευρεία εκστρατεία για τη διάλυση της 'Ενωσης Κουρδικών Κοινοτήτων, μιας εκτός νόμου οργάνωσης που θεωρείται από τις αρχές ως "πολιτική" πτέρυγα του ΡΚΚ. Η εκστρατεία αυτή οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων ανθρώπων.
Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι κρατούνται για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε παράνομες οργανώσεις ή σε σχέδια για πραξικοπήματα, τονίζει η οργάνωση, σύμφωνα με την οποία, τα δυο τρίτα είναι υπόδικοι.
"Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται για τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες", υπογραμμίζει η οργάνωση αυτή, η οποία ζητεί σε τροποποίηση σε βάθος των νόμων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή του Τύπου.
Η CPJ καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει να διαμαρτύρεται συστηματικά για δυσφήμηση από τους "δημοσιογράφους-επικριτές του", να τους "επικρίνει δημοσίως" και να ασκεί "πιέσεις στα επικριτικά ΜΜΕ" ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο μετριοπαθές ύφος".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018