Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Το χάσμα μεταξύ “αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν” διευρύνεται, προειδοποιεί έκθεση

banner roots

Βρετανία : Το χάσμα μεταξύ “αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν” διευρύνεται, προειδοποιεί έκθεση
11.12.2023 | 09:06

Βρετανία : Το χάσμα μεταξύ “αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν” διευρύνεται, προειδοποιεί έκθεση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Το διευρυνόμενο κενό μεταξύ των "εχόντων και κατεχόντων" και των “αναξιοπαθούντων” λόγω οικονομικής στενότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να μετατραπεί σε "χάσμα", προειδοποιεί έκθεση. Έρευνα της δεξαμενής σκέψης Centre for Social Justice (CSJ) υποστηρίζει ότι οι πιο ευάλωτοι δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια.

Αναφέρεται στη στασιμότητα των μισθών, τη διάλυση της οικογένειας, την κακή στέγαση, την εγκληματικότητα, την ψυχική υγεία και άλλα ζητήματα, λέγοντας ότι το χάσμα διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη στήριξη για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Η έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Δικαιοσύνης του CSJ αναφέρει ότι η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει ξανά σε ένα κοινωνικό χάσμα που δεν έχει παρατηρηθεί από τη βικτοριανή εποχή.

Στην έκθεση που τιτλοφορείται Two Nations: The State of Poverty in the UK, η CSJ αναφέρει ότι η χώρα είναι "βαθιά διχασμένη", με τα "συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατώτεροι της κοινωνίας να κινδυνεύουν να παγιωθούν".

"Για πάρα πολλούς η Βρετανία είναι διαλυμένη και το χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων κινδυνεύει να μετατραπεί σε χάσμα", προσθέτει η έκθεση.

Υποστηρίζει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα των αποκλεισμών (lockdown) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, επισημαίνοντας την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, την εκτίναξη των απουσιών από τα σχολεία και την αύξηση του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα σε ηλικία εργασίας.

Ο Άντι Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της CSJ, δήλωσε: "Η πολιτική των lockdown έριξε λάδι στη φωτιά που ήδη υπήρχε στις ζωές των πιο μειονεκτούντων ανθρώπων και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει προσφέρει ένα σχέδιο που να ανταποκρίνεται στην κλίμακα των προβλημάτων.

"Αυτό που δείχνει αυτή η έκθεση είναι ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα από συζητήσεις για την αναδιανομή της χρηματοδότησης, αλλά μια στρατηγική για να καταπολεμήσουμε τα βαθύτερα αίτια της φτώχειας - εκπαίδευση, εργασία, χρέος, εξάρτηση και οικογένεια".

Η επιτροπή που βρίσκεται πίσω από την έκθεση έχει πρόεδρο τον πρώην συντάκτη των Sunday Times Μάρτιν Άϊβενς και περιλαμβάνει άλλες προσωπικότητες όπως ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας λόρδος Κινγκ, ο Εργατικός δήμαρχος του ευρύτερου Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ και η συντηρητική βουλευτής Μίριαμ Κέιτς.

Η έρευνα έγινε με βάση δημοσκόπηση που διεξήχθη από την J.L. Partners σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους είχαν τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Η επιτροπή, η οποία θα υποβάλει συστάσεις πολιτικής την ερχόμενη άνοιξη, ταξίδεψε επίσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερες από 20 πόλεις και άκουσε περίπου 350 φιλανθρωπικές οργανώσεις, κοινωνικά ιδρύματα και εμπειρογνώμονες πολιτικής.

"Η εργασία δεν αξίζει τον κόπο”

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι έξι στους δέκα από το ευρύ κοινό λένε ότι η περιοχή τους έχει καλή ποιότητα ζωής, σε σύγκριση με λιγότερους από δύο στους πέντε από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι για πολλούς από τους φτωχότερους ανθρώπους, "η εργασία δεν αξίζει τον κόπο", καθώς οι οικονομικές απολαβές μπορεί να είναι οριακές.

"Στις πιο εγκαταλελειμμένες κοινότητες, η εργασία είναι συνήθως κακής ποιότητας, ανασφαλής και προσφέρει μικρή εξέλιξη", αναφέρει η έκθεση.

"Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι στρέφονται στην πρόνοια, αντί στους μισθούς, προκειμένου να ξεκλειδώσουν πρόσθετο εισόδημα".

Η έκθεση σημειώνει ότι η αύξηση του πραγματικού μέσου εβδομαδιαίου μισθού στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στάσιμη από την οικονομική κρίση του 2008, αφήνοντας τους ανθρώπους σε χειρότερη θέση.

Αναδεικνύει επίσης στοιχεία που έχουν σχέση με τη χειρότερη ψυχική υγεία σε υποβαθμισμένες ομάδες.

Η ανάλυση της Επιτροπής διαπίστωσε ότι το 40% των πιο υποβαθμισμένων ατόμων θεωρεί ότι πάσχει από κάποια κατάσταση ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με μόλις το 13% του γενικού πληθυσμού.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι φτωχότεροι πλήττονται περισσότερο από την οικογενειακή διάλυση, με έναν έφηβο που μεγαλώνει στο φτωχότερο 20% των νοικοκυριών να έχει κατά δύο τρίτα περισσότερες πιθανότητες να βιώσει οικογενειακή διάλυση από ό,τι ένας έφηβος στο ανώτερο 20%.

Σύμφωνα με τον λόρδο Κινγκ: "Τα χρήματα δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της στέρησης. Μια αχτίδα φωτός είναι ο θεσμός της οικογένειας - και όχι η κυβέρνηση - ως τόπος ανατροφής, υποστήριξης και ολοκλήρωσης.

"Καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια και οι οικογένειες έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Αλλά αν είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε την οικογένεια, τότε μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας "δυστυχισμένης γενιάς"".

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων δήλωσε: "Υπάρχουν 1,7 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 400.000 παιδιών, σε απόλυτη φτώχεια σε σύγκριση με το 2010. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες οικογένειες εξακολουθούν να δυσκολεύονται.

"Γι' αυτό έχουμε εργαστεί σκληρά για να μειώσουμε στο μισό τον πληθωρισμό και παρέχουμε κατά μέσο όρο 3.700 λίρες ανά νοικοκυριό για να βοηθήσουμε στο κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των παροχών κατά περισσότερο από 10% φέτος".

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: "Το σχέδιό μας "Επιστροφή στην εργασία" θα βοηθήσει έως και 1,1 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία, άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις υγείας ή μακροχρόνια άνεργους να αναζητήσουν και να παραμείνουν σε εργασία".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το