Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: “Έπρεπε να είχα αντιληφθεί νωρίτερα την απειλή του Covid”, παραδέχεται ο Μπόρις Τζόνσον

banner roots

Βρετανία: “Έπρεπε να είχα αντιληφθεί νωρίτερα την απειλή του Covid”, παραδέχεται ο Μπόρις Τζόνσον
07.12.2023 | 09:11

Βρετανία: “Έπρεπε να είχα αντιληφθεί νωρίτερα την απειλή του Covid”, παραδέχεται ο Μπόρις Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχε "καταλάβει" τη σοβαρότητα του Covid νωρίτερα, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσε να είχε αναληφθεί νωρίτερα δράση κατά του ιού.

Καταθέτοντας στοιχεία στην έρευνα για την αντιμετώπιση του Covid, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε υποτιμήσει την "κλίμακα και τον ρυθμό της πρόκλησης" που προέκυπτε.

Αλλά είπε ότι αυτό ίσχυε και για τους επιστήμονες και "ολόκληρο το κατεστημένο του Whitehall".

Και επέμεινε ότι οι υπουργοί έκαναν το "καλύτερο δυνατό" υπό αυτές τις συνθήκες.

Στην πρώτη από τις δύο ημέρες κατάθεσης, ο κ. Τζόνσον προσπάθησε να υπερασπιστεί το ιστορικό του στην πρωθυπουργία, η οποία δέχθηκε κριτική από άλλους μάρτυρες που κατέθεσαν στοιχεία στην εξεταστική επιτροπή.

Υπερασπίστηκε τον χρόνο του πρώτου αποκλεισμού (lockdown), λέγοντας ότι η προσομοίωση ήταν λανθασμένη και ότι τον είχαν συμβουλεύσει να μην επιβάλει μέτρα πολύ νωρίς.

Παραδέχτηκε ότι "είχαμε κάποια ασυνέπεια στη σκέψη μας", αλλά πρόσθεσε: "Μόλις αποφασίσαμε να δράσουμε, νομίζω ότι αντιδράσαμε αρκετά γρήγορα".

Ξεκίνησε τη μαρτυρία του λέγοντας ότι λυπάται για τον "πόνο, την απώλεια και την ταλαιπωρία" που βίωσαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα σχόλιά του διακόπηκαν από διαδηλωτές, οι οποίοι διατάχθηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα της εξεταστικής επιτροπής. Ορισμένα μέλη οικογενειών που πενθούν σηκώθηκαν κρατώντας χαρτιά, γράφοντας το μήνυμα: "Οι νεκροί δεν μπορούν να ακούσουν τις συγγνώμες σας".

Ο κ. Τζόνσον έχει επικριθεί για την αργή λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την αδυναμία του να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει.

Κατά τη διάρκεια πολύωρων ερωτήσεων από τον επικεφαλής της έρευνας δικηγόρο Χούγκο Κιθ , έδωσε μια “μετρημένη παράσταση”, από την οποία απουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό οι έντονες αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασής του για το σκάνδαλο Partygate από μια επιτροπή βουλευτών νωρίτερα φέτος.

Ο κ. Τζόνσον υπερασπίστηκε τη συνολική προσέγγισή του για την πανδημία, προσθέτοντας ότι το Covid απαιτούσε "εντελώς νέα" μέτρα και ότι ήταν δουλειά του να "εξετάσει τα επιχειρήματα".

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι εντός της κυβέρνησης ήταν συλλογικά απρόθυμοι να πιστέψουν τις χειρότερες προβλέψεις για τις επιπτώσεις του ιού, δεδομένης της εμπειρίας από προηγούμενες ασθένειες.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του που διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής :

  • Η ισορροπία των φύλων στην ομάδα του θα έπρεπε να ήταν καλύτερη και ότι "σε πάρα πολλές συνεδριάσεις κυριαρχούσαν οι άνδρες"
  • Παραδέχτηκε ότι δεν μπόρεσε να ανακτήσει περίπου 5.000 μηνύματα WhatsApp από το παλιό του τηλέφωνο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020, ισχυριζόμενος ότι προέκυψαν τεχνικά προβλήματα
  • Αρνήθηκε ότι διέγραψε οποιαδήποτε μηνύματα, προσθέτοντας ότι έκανε "ό,τι καλύτερο μπορούσε" για να παραδώσει όλα τα σχετικά στοιχεία στην έρευνα
  • Είπε ότι μετάνιωσε που περιέγραψε την “μακρόχρονη μόλυνση από Covid” ως "βλακείες" σε χειρόγραφη σημείωση σε έγγραφο του Οκτωβρίου 2020
  • Παραδέχθηκε ότι δεν έπρεπε να κάνει χειραψία με ασθενείς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο τον Μάρτιο του 2020, προσθέτοντας ότι όφειλε να είναι πιο "προληπτικός"
  • Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με βάση τα όσα είναι πλέον γνωστά, οι μαζικές συγκεντρώσεις θα έπρεπε να είχαν σταματήσει νωρίτερα

"Εκ των υστέρων, ως ένδειξη της κυβερνητικής σοβαρότητας και όχι απλώς καθοδηγούμενοι από την επιστήμη, θα έπρεπε ίσως να το είχαμε κάνει αυτό", σημειώσε o Μπόρις Τζόνσον.

Υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή του να διατηρήσει τον Ματ Χάνκοκ ως υπουργό Υγείας, παρά το γεγονός ότι ο πρώην σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς τον προέτρεψε να τον απολύσει, τονίζοντας στην εξεταστική επιτροπή ότι τον θεωρεί "καλό επικοινωνιολόγο".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το