Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Μετανάστευσης

banner roots

Βρετανία: Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Μετανάστευσης
07.12.2023 | 09:07

Βρετανία: Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Μετανάστευσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ παραιτήθηκε λέγοντας ότι έχει "έντονες διαφωνίες" με την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για τη μετανάστευση.
  • Η κίνηση αυτή έγινε μετά τη δημοσίευση από την κυβέρνηση νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης με στόχο τη στήριξη της πολιτικής της για το άσυλο στη Ρουάντα, η οποία κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.
  • Υπουργοί σημειώνουν ότι η νομοθεσία θα αποτρέψει περαιτέρω νομικές αμφισβητήσεις των πτήσεων απέλασης - αλλά ο Τζένρικ δήλωσε στην επιστολή παραίτησής του ότι το σχέδιο νόμου "δεν πάει αρκετά μακριά".
  • Ο Τζένρικ είχε προτείνει προηγουμένως ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΑΔ) - αντί αυτού, το νομοσχέδιο επιτρέπει στους υπουργούς να αγνοήσουν τμήματα της βρετανικής νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στους βουλευτές ότι οι προσπάθειες του Τζένρικ ήταν "καθοριστικές" για τη μείωση των διελεύσεων μικρών σκαφών από τη Μάγχη προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022, ορισμένοι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα στέλνονται στη Ρουάντα.
  • Είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της κυβέρνησης να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Τζένρικ : “Αρνούμαι να γίνω άλλος ένας πολιτικός που δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του”

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Τζένρικ δηλώνει στον πρωθυπουργό ότι αρνείται "να είναι άλλος ένας πολιτικός που δίνει υποσχέσεις για τη μετανάστευση στο βρετανικό κοινό αλλά δεν τις τηρεί".

Εκτός από το ότι γράφει για την παράνομη μετανάστευση, σχολιάζει επίσης τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση για τη μείωση της νόμιμης μετανάστευσης.

Αυτό "πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα μέσω μιας επείγουσας αλλαγής των κανονισμών" και θα πρέπει να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις στις αρχές του επόμενου έτους "για να διασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε τη δέσμευση του μανιφέστου του 2019, με την οποία εξελέγη κάθε ένας συντηρητικός βουλευτής", αναφέρει ο Τζένρικ.

Όσον αφορά τη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Τζένρικ υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά προσθέτει ότι η κυβέρνηση "είπε ότι θα σταματούσαμε εντελώς τις βάρκες".

"Αυτό είναι που το κοινό δικαίως απαιτεί και αναμένει από εμάς", προσθέτει.

"Πρέπει να εννοούμε πραγματικά ότι θα κάνουμε «ό,τι χρειαστεί» για να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση όταν το λέμε. Αυτή η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης είναι η τελευταία ευκαιρία για να το αποδείξουμε, αλλά στην τρέχουσα διαμόρφωσή της δεν προχωράει αρκετά".

Εργατικό κόμμα : “Παραιτήθηκε επειδή πιστεύει ότι η πολιτική είναι παράλογη - ή επειδή δεν είναι αρκετά παράλογη;”

Νωρίτερα, πριν ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επιβεβαιώσει την παραίτηση του Τζένρικ, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον πίεσαν να δώσει εξηγήσεις για τις φήμες που κυκλοφορούσαν για την απουσία του Τζένρικ. Ο σερ Κρις Μπράιαντ των Εργατικών παραπονέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο υπουργός Εσωτερικών "αρνήθηκε δύο φορές να απαντήσει στο ερώτημα αν ο υπουργός μετανάστευσης έχει παραιτηθεί.

"Μπορεί απλά να μας πει, παραιτήθηκε επειδή πιστεύει ότι αυτή η πολιτική δεν έχει καμία πιθανότητα να αποδώσει, ή παραιτήθηκε επειδή ντρέπεται που μια βρετανική κυβέρνηση θα έβαζε πραγματικά τους υπουργούς πάνω από το νόμο;

"Με άλλα λόγια, παραιτήθηκε επειδή πιστεύει ότι αυτή η πολιτική είναι παράλογη ή επειδή δεν πιστεύει ότι είναι αρκετά παράλογη;" - αναρωτήθηκε ο Κρις Μπράιαντ του Εργατικού κόμματος.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το