Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κίνα: Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός 4ης γενιάς στον κόσμο

banner roots

Κίνα: Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός 4ης γενιάς στον κόσμο
06.12.2023 | 21:23

Κίνα: Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός 4ης γενιάς στον κόσμο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Πάνω από 80 σχέδια βρίσκονται σε ανάπτυξη σε 18 χώρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Tον πρώτο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο από τους λεγόμενους τέταρτης γενιάς έθεσε σε λειτουργία η Κίνα, επιβεβαιώνοντας την πρόοδο που σημειώνει στην κούρσα για τους αντιδραστήρες του μέλλοντος.

Ο πυρηνικός σταθμός του Σιντάο Μπέι, που βρίσκεται στη Σαντόνγκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, τροφοδοτείται από δύο αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας που ψύχονται με αέριο κι όχι με νερό υπό πίεση.

«Η εμπορική εκμετάλλευση του σταθμού του Σιντάο Μπέι άρχισε επισήμως», μετέδωσε την Τετάρτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, πρόκειται για την παγκόσμια πρεμιέρα αυτού του τύπου αντιδραστήρων.

Οι παραδοσιακοί αντιδραστήρες επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια. Τα νέα προηγμένα μοντέλα, οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως κυρίως η θέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή ακόμη ο ατμός για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει να απαλλαγεί από τον άνθρακα για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην κούρσα για τους νέους αντιδραστήρες.

Πάνω από το 90% των εξοπλισμών του σταθμού του Σιντάο Μπέι είναι κινεζικής κατασκευής, δήλωσε ο Ζανγκ Γιανσού, ένας από τους υπευθύνους του σχεδίου, τον οποίο επικαλέστηκε το Xinhua.

Η κατασκευή του σταθμού άρχισε το 2012. Ενας πρώτος SMR είχε συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021. Η δυνατότητα παραγωγής του Σιντάο Μπέι ανέρχεται σε 200 MW, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, οι αντιδραστήρες SMR μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην απανθρακοποίηση και στην ενεργειακή μετάβαση, χάρη στη συμπαγή και απλοποιημένη αρχιτεκτονική τους, έναν σχεδιασμό σε μονάδες που μειώνει το κόστος και τη διάρκεια κατασκευής, και την πολλαπλή χρήση τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πάνω από 80 σχέδια βρίσκονται σε ανάπτυξη σε 18 χώρες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το