Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γλυπτά του Παρθενώνα: Μια ελληνοβρετανική διαμάχη που έχει σχέση με την πολιτική όσο και με την ιστορία

banner roots

Γλυπτά του Παρθενώνα: Μια ελληνοβρετανική διαμάχη που έχει σχέση με την  πολιτική όσο και με την ιστορία
28.11.2023 | 18:24

Γλυπτά του Παρθενώνα: Μια ελληνοβρετανική διαμάχη που έχει σχέση με την πολιτική όσο και με την ιστορία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει, ο Βύρων Καρύδης

Μπορείτε να καταλάβετε ότι επίκεινται γενικές εκλογές όταν τα γλυπτά που φιλοτεχνήθηκαν σχεδόν 500 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού γίνονται αντικείμενο μιας πολύ δημόσιας διπλωματικής προσβολής,  γράφει ο Κρίς Μέισον του BBC.  

Ο Ρίσι Σουνάκ επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι σήμερα για  45 λεπτά .

Εκ πρώτης όψεως, είχαν πολλά να συζητήσουν: Το Ισραήλ και η Γάζα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η τότε υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν -πριν απολυθεί- επισκέφθηκε το ελληνικό νησί της Σάμου και δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει "πολλά να μάθει" από τη χώρα αυτή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Αλλά έχουμε εμπλακεί  τώρα σε μια διαμάχη για την κληρονομιά. Μια διαμάχη για τον πολιτισμό.

Μια διαμάχη για το τι είναι βρετανικό και ανήκει στη Βρετανία - και τι όχι.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούσε τη συνάντηση για να ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - ή των Ελγινείων Μαρμάρων - από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα.

Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

Η ίδια η συνάντηση αυτή αρκούσε για να εκνευρίσει ορισμένους στην κυβέρνηση Σούνακ - οι συναντήσεις ξένων πρωθυπουργών με ηγέτες της αντιπολίτευσης σπάνια βρίσκουν σύμφωνους τους επικεφαλής της συμπολίτευσης.

Και με τους Εργατικούς να προηγούνται σταθερά με μίλια διαφορά στις δημοσκοπήσεις, τέτοιες συναντήσεις είναι πιθανό να γίνονται πιο συχνές.

Οι Εργατικοί εκτιμούν ότι η απόφαση του κ. Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν "αξιολύπητη".

Αλλά στην καρδιά αυτής της διπλωματικής διαμάχης βρίσκεται ένας πολύ εσωτερικός πολιτικός καυγάς σχετικά με μια διαφορά πεποιθήσεων μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών για το μέλλον των  Μαρμάρων.

Ο σερ Κίρ έχει δηλώσει ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε έναν προσωρινό δανεισμό των γλυπτών στην Ελλάδα, αν συμφωνούσαν το Βρετανικό Μουσείο και η Αθήνα.

Ο Όσμπορν καταρτίζει μια άθλια συμφωνία

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία έχουν συζητήσει νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνμεταδίδει το Sky News, την ώρα που προκαλεί πολλά σχόλια το γεγονός ότι η Ντάουνινγκ Στριτ ακύρωσε συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το σχέδιο για προσωρινό δανεισμό προωθείται από τον Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργό των Οικονομικών των Τόρις.

Ανώτερος αξιωματούχος των Τόρις δήλωσε ότι ο Όσμπορν καταρτίζει μια «άθλια συμφωνία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».

Μια άλλη ανώτερη πηγή των Συντηρητικών, αναφερόμενη στα γλυπτά ως μάρμαρα Ελγιν είπε: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Ο κ. Σούνακ είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ την αλλαγή της νομοθεσίας που εκπονήθηκε το 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί τη συλλογή του.

Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δήλωσε: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας. Το Εργατικό Κόμμα του Kιρ Στάρμερ είναι έτοιμο».

Οι αντιδράσεις στα socialmedia

Βρετανοί επέλεξαν τα social media για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Τι ερασιτέχνης είναι ο Σούνακ! Μεγάλα τμήματα της βρετανικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Τόρις υποστηρίζουν την άνευ όρων επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Κάντε το σωστό και κάντε μια συμμαχία. Δώστε τα πίσω!» δηλώνει ο δημοσιογράφος Paul Mason.

«Τι έχει συμβεί στη Βρετανία; Ο Σούνακ ακυρώνει μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιώνιες απαιτήσεις για τα Ελγίνεια Μάρμαρα ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο. Εν μέσω πολέμου στην Ήπειρο και κρίσης στη Μέση Ανατολή, σε αυτό εστιάζει ο Σούνακ;» γράφει ο Stanley Pignal.

«Γεγονός. Αφαιρέθηκαν χωρίς το κατάλληλο δικαίωμα να το κάνουν. Γεγονός. Η ελίτ από το Ηνωμένο Βασίλειο κλέβει για αιώνες από άλλους πολιτισμούς. Γεγονός. Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα ως ιστορικό μέρος του πολιτιστικού θησαυρού της Ελλάδας. Γεγονός. Ο Σούνακ είναι ύπουλος» γράφει χρήστης με το όνομα Lady Truth Sword.

Ένας άλλος χρήστης σχολιάζει: «Ο Σούνακ επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει».

«Αυτό είναι αξιολύπητο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ο δικός μας πρωθυπουργός πετάει τα ''παιχνίδια'' του από το καροτσάκι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των ξενοφοβικών συντακτών σε ταμπλόιντ. Τι μικρή, θλιβερή χώρα» τονίζει άλλος χρήστης, ο Τζόναθαν Λις.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το