Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σε επίπεδα ρεκόρ η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

banner roots

Σε επίπεδα ρεκόρ η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο
24.11.2023 | 09:19

Σε επίπεδα ρεκόρ η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε πέρυσι σε 745.000 άτομα, αριθμός ρεκόρ, πολύ υψηλότερος από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Office for National Statistics – ONS) που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δείχνουν ότι οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τον Μάιο, η “καθαρή μετανάστευση” -η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων που ήρθαν να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκείνων που έφυγαν- για το 2022 ήταν 606.000, 139.000 χαμηλότερη από τον πραγματικό αριθμό.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να επισημάνει ότι η μετανάστευση είναι "υπερβολικά υψηλή" και ότι , “έχει αναλάβει δράση”.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η μετανάστευση ασκεί "μη βιώσιμη πίεση στις κοινότητες και τα συμβούλια" και ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό των εξαρτωμένων μελών των οικογενειών των φοιτητών που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα", πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η "σοκαριστικά υψηλή" καθαρή μετανάστευση αντιπροσωπεύει "μια αποτυχία όχι μόνο της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και του ασύλου και της οικονομίας".

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Αγγλίας και της Ουαλίας αυξήθηκε κατά 1% στη διάρκεια του έτους που έληξε τον Ιούνιο του 2022 - ο ταχύτερος ρυθμός από την εποχή του baby boom στη δεκαετία του 1960, αλλά αυτή τη φορά οφείλεται στη διακρατική μετανάστευση.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι εκτιμήσεις της θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν εκ νέου - και τα προσωρινά στοιχεία έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι ο ρυθμός της καθαρής μετανάστευσης μπορεί τώρα να επιβραδύνεται.

Πρόσκληση για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση

Οι στατιστικολόγοι ανέφεραν ότι το έτος έως τον Ιούνιο η καθαρή μετανάστευση υποχώρησε στις 672.000, αφού 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον ένα χρόνο και 508.000 έφυγαν.

Η συντριπτική πλειονότητα (968.000) που έφτασαν ήταν από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι φοιτητές αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών εκτός ΕΕ, κάτι που ίσχυε και πέρυσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπήρξε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που έφτασαν με βίζα για να καλύψουν χρόνιες ελλείψεις προσωπικού στο NHS (ΕΣΥ) και την κοινωνική φροντίδα.

Οι αφίξεις ανθρώπων μέσω ανθρωπιστικών οδών μειώθηκαν από 19% σε 9% κατά την ίδια περίοδο, με τις περισσότερες από αυτές να αποτελούνται από Ουκρανούς και Βρετανούς υπηκόους (Overseas) που προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν μια σημαντική αλλαγή στη μετανάστευση από το 2021 μετά το Brexit - όταν έληξε η ελεύθερη κυκλοφορία για τους υπηκόους της ΕΕ, τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών έπειτα από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έκανε σαφές ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν ο τελευταίος μειούμενος αριθμός καθαρής μετανάστευσης είναι η αρχή μιας πτωτικής τάσης, αλλά οι πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση της μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδυασμό με αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αποχωρούν από τη χώρα.

Με πάνω από μια δεκαετία κυβερνήσεων υπό την ηγεσία των Συντηρητικών να υπόσχονται να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών, αυτά τα τελευταία στοιχεία αποτελούν πολιτική πρόκληση για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και την κυβέρνηση του.

Από το 2010, ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός των Τόρις και νυν υπουργός Εξωτερικών, δεσμεύτηκε να μειώσει την καθαρή μετανάστευση κάτω από 100.000 άτομα - "χωρίς αν, χωρίς αλλά". Και το μανιφέστο του κόμματος για το 2019 δεσμεύτηκε επίσης να περιορίσει το ποσοστό, χωρίς να θέσει συγκεκριμένο στόχο.

Oι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια και οι εργαζόμενοι στο NHS

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει "απόλυτα δεσμευμένη" στη μείωση των επιπέδων νόμιμης μετανάστευσης, ενώ παράλληλα επικεντρώνεται στο "σταμάτημα των σκαφών", αναφερόμενος στο ζήτημα των ανθρώπων που πραγματοποιούν επικίνδυνες διελεύσεις με “μικρές βάρκες” από τη Μάγχη.

Είπε ότι τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν δείχνουν "σημαντική αύξηση σε σχέση με τα περσινά στοιχεία" και επισήμανε "μια σειρά από σημαντικές και θετικές αλλαγές" που τα επηρεάζουν.

"Οι μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις της μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης - [αυτοί] αποτελούν απόδειξη τόσο του κορυφαίου παγκοσμίως πανεπιστημιακού μας τομέα όσο και της ικανότητάς μας να χρησιμοποιούμε το μεταναστευτικό μας σύστημα για να δώσουμε προτεραιότητα στις δεξιότητες που χρειαζόμαστε", δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι είναι "υπερήφανος" που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποδεχτεί πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσω ανθρωπιστικών οδών, κυρίως από το Χονγκ Κονγκ, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν, κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη να μειωθεί ο αριθμός τους με την "εξάλειψη της κατάχρησης και της εκμετάλλευσης του συστήματος θεωρήσεων από εταιρείες και ιδιώτες".

Ωστόσο, ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές δεν φαίνεται να πείθονται από τα επιχειρήματα του υπουργού των Εσωτερικών.

Nέο Συντηρητικό Κόμμα :“Να δράσει τώρα η κυβέρνηση”

Η ομάδα των Νέων Συντηρητικών, στα δεξιά του κόμματος, κάλεσε τον Ρίσι Σούνακ να "δράσει τώρα" στο θέμα -"do or die"- και να προτείνει μια δέσμη μέτρων για τη μείωση της μετανάστευσης.

"Ο καθένας από εμάς έδωσε μια υπόσχεση στο εκλογικό σώμα. Δεν πιστεύουμε ότι τέτοιες υποσχέσεις μπορούν να αγνοηθούν", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, της οποίας ηγούνται η Μίριαμ Κέιτς, ο Ντάνι Κρούγκερ και ο σερ Τζον Χέιζ.

Η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένα νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων:

  • Ο περιορισμός σε έναν του αριθμού των συγγενών που επιτρέπεται να φέρνουν μαζί τους οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας
  • Αύξηση του κατώτατου ορίου μισθού για τις θεωρήσεις εργασίας
  • Και κατάργηση του συστήματος που επιτρέπει στους εργοδότες να πληρώνουν λιγότερα όταν υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

Περισσότεροι οι αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία

Οι Εργατικοί έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για το κόστος της χρήσης ξενοδοχείων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, οι οποίοι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής μετανάστευσης.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσιεύθηκαν επίσης την Πέμπτη, έδειξαν ότι η χρήση των ξενοδοχείων έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο - παρά τη μικρή μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο.

Υπήρχαν 56.042 άτομα σε ξενοδοχεία, ενώ 58.444 άτομα βρίσκονταν σε "διάσπαρτα" καταλύματα - συνήθως κατοικίες που παρέχονται από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω ιδιωτικών εταιρειών.

Ο αριθμός των ατόμων σε ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 5.500 σε διάστημα τριών μηνών, ενώ ο αριθμός των ατόμων σε χώρους στέγασης παρέμεινε σε γενικές γραμμές ο ίδιος.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ σημειώσε ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία είναι 10.000 περισσότεροι από ό,τι όταν ο Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε να τερματίσει τη χρήση των ξενοδοχείων - και κοστίζει σχεδόν 3 δισ. λίρες ετησίως.

"Για άλλη μια φορά, ο Βρετανός φορολογούμενος πληρώνει το λογαριασμό για το χάος των Συντηρητικών", δήλωσε η ίδια.

Ο πληθυσμός της Αγγλίας και της Ουαλίας εκτιμάται ότι ήταν 60,2 εκατομμύρια στα μέσα του 2022, μια αύξηση περίπου 578.000 - ή 1% - από το 2021.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το