Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό
11.02.2014 | 08:29

Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Με τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου αρχίζει στις 11.30 το πρωί η νέα φάση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένος να χειριστεί με ανοιχτό πνεύμα τη νέα διαδικασία των συνομιλιών.

Η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και σε αυτήν οι δύο άνδρες, θα επικυρώσουν το κοινό ανακοινωθέν με βάση το οποίο θα γίνουν οι συνομιλίες, οι οποίες στο εξής θα γίνονται από τους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται, όταν κρίνεται αναγκαίο από την πορεία των συνομιλιών.

Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, αλλά και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν αναμένεται να προβούν σε ενθαρρυντικές, για τη νέα διαδικασία, δηλώσεις.

Η συναντίληψη που τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ των διεθνών παικτών του Κυπριακού είναι ότι θα πρέπει παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις λύσης, να ξεκινήσει μια συζήτηση για την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ( Βαρώσι).

Ενισχυτική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η δήλωση, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέφερε ότι θα συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η Αμμόχωστος, η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της 'Αγκυρας και το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία κι αεροσκάφη.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018