Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Σχέδια για ανώτατο όριο τιμών στα σούπερ μάρκετ για τα βασικά είδη διατροφής

banner roots

Βρετανία : Σχέδια για ανώτατο όριο τιμών στα σούπερ μάρκετ για τα βασικά είδη διατροφής
29.05.2023 | 09:56

Βρετανία : Σχέδια για ανώτατο όριο τιμών στα σούπερ μάρκετ για τα βασικά είδη διατροφής

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η κυβέρνηση συζητά σχέδια για τα σούπερ μάρκετ να εισαγάγουν ανώτατο όριο στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Μια εκούσια συμφωνία με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 19,1% το έτος έως τον Απρίλιο - το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 45 ετών.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ένα υποχρεωτικό ανώτατο όριο τιμών.

Η ιδέα ενός ανώτατου ορίου ή ενός παγώματος των βασικών ειδών διατροφής, όπως ανέφερε πρώτη η Daily Telegraph, είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση είναι στο "στάδιο του προγραμματισμού".

Τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποια είδη θα θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές και να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, η οποία διαμορφώθηκε κατά το πρότυπο παρόμοιας συμφωνίας στη Γαλλία, μόνο σε εθελοντική βάση.

Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC One ότι "πρόκειται για εποικοδομητικές συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ για το πώς θα συνεργαστούμε, όχι για οποιοδήποτε στοιχείο καταναγκασμού".

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να προστατεύσει "τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι σημαντικές πιέσεις".

Από την πλευρά των Εργατικών, ο σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Τζόναθαν Άρσγουορθ δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι οι σχετικές πληροφορίες “προκαλούν έκπληξη", λέγοντας ότι "η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ μοιάζει πλέον με τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από τον Έντουαρντ Χιθ με τον έλεγχο των τιμών".

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει ένα ανώτατο όριο τιμών στα τρόφιμα.

Το British Retail Consortium επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση της γραφειοκρατίας παρά στην " επαναφορά ελέγχων τιμών τύπου 1970".

"Αυτό δεν θα κάνει την παραμικρή διαφορά στις τιμές. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων είναι άμεσο αποτέλεσμα της εκτίναξης του κόστους της ενέργειας, των μεταφορών και της εργασίας, καθώς και των υψηλότερων τιμών που πληρώνονται στους παραγωγούς τροφίμων και τους αγρότες", υποστήριξε ο Άντριου Όπι, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο BRC. "Καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων πέφτουν, πολλά από τα κόστη που κρατούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα προκύπτουν τώρα από το κομφούζιο των νέων κανονισμών που προέρχονται από την κυβέρνηση. Αντί να επαναφέρει ελέγχους τιμών τύπου δεκαετίας του 1970, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε οι πόροι να μπορούν να κατευθυνθούν στη διατήρηση των τιμών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα".

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της αλυσίδας Sainsbury's αρνήθηκε ότι το σούπερ μάρκετ του είχε κερδοσκοπική δράση.

Ο Σάιμον Ρόμπερτς είπε ότι η επιχείρησή του "δεν αυξάνει καθόλου" τις τιμές για να ενισχύσει τα κέρδη της – μια διαδικασία γνωστή ως "greedflation".

Είπε στο BBC ότι η Sainsbury's και άλλες αλυσίδες τροφίμων έχουν δαπανήσει χρήματα για να "πολεμήσουν τον πληθωρισμό" και να αποφύγουν να μετακυλήσουν όλο το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές.

Ο εποπτικός φορέας ανταγωνισμού, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς τροφίμων.

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με παραγωγούς τροφίμων, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τόνισε την ευρεία ανησυχία για τις τιμές και συμφώνησε να συνεργαστεί με τον κλάδο για πιθανά μέτρα που θα διευκολύνουν την πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Ο κ. Χαντ δήλωσε ότι θα υποστήριζε την αύξηση των επιτοκίων αν αυτό περιόριζε τις υψηλότερες τιμές και την εκτίναξη του πληθωρισμού - ακόμη και αν αυτό εγκυμονούσε τον κίνδυνο να βυθιστεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση.

"Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ανώτατο όριο τιμών όπως οι καταναλωτές και όμως ορισμένες μικρότερες επιχειρήσεις αγοράζουν ενέργεια όπως οι καταναλωτές, οπότε ήταν πραγματικά δύσκολο γι' αυτές να συνεχίσουν", είπε στην ίδια εκπομπή του BBC ο Σέβαν Χάβιλαντ, γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το ποσοστό του πληθωρισμού μπορεί να υπολογιστεί με διάφορους τρόπους, αλλά το κύριο μέτρο είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) - ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των καθημερινών ειδών σε ένα φανταστικό "καλάθι αγαθών".

Το τελευταίο στοιχείο για τον ΔΤΚ ήταν 8,7% για το έτος έως τον Απρίλιο, από 10,1% τον Μάρτιο και 11,1% τον περασμένο Οκτώβριο.

Η εκτίναξη των τιμών ορισμένων τροφίμων ήταν ένδειξη ότι ο πληθωρισμός δεν μειώθηκε τόσο πολύ όσο πολλοί προέβλεπαν.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα ακριβά τρόφιμα πρόκειται να ξεπεράσουν τους λογαριασμούς ενέργειας ως το "επίκεντρο" της κρίσης του κόστους ζωής.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το