Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά διαφημιστική εκστρατεία για την αποτροπή των Αλβανών μεταναστών

the roots web banners 06

Βρετανία: Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά διαφημιστική εκστρατεία για την αποτροπή των Αλβανών μεταναστών
29.05.2023 | 09:53

Βρετανία: Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά διαφημιστική εκστρατεία για την αποτροπή των Αλβανών μεταναστών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά διαφημιστική εκστρατεία με στόχο τους Αλβανούς υπηκόους, προκειμένου να τους αποτρέψει από το να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διαφημίσεις, οι οποίες θα προβάλλονται στα αλβανικά στο Facebook και το Instagram, θα προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι "θα αντιμετωπίσουν την κράτηση και την απομάκρυνση" εάν πραγματοποιήσουν το ταξίδι.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η εκστρατεία, η οποία ξεκινά αυτή την επόμενη εβδομάδα, θα "καταστήσει σαφείς τους κινδύνους" που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες με μικρές βάρκες.

Οι Εργατικοί τόνισαν ότι η κίνηση αυτή " προκαλεί την λογική" και ότι το σύστημα ασύλου βρίσκεται "σε χάος".

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η Αλβανία είναι μια "ασφαλής και ευημερούσα χώρα" και πολλοί υπήκοοι "ταξιδεύουν μέσω πολλών χωρών για να κάνουν το ταξίδι προς το Ηνωμένο Βασίλειο", προτού υποβάλουν "ψευδείς αιτήσεις ασύλου όταν φτάσουν".

Η εκστρατεία ακολουθεί μια παρόμοια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε η κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι η εκστρατεία "θα λειτουργήσει προληπτικά στην πηγή, πριν οι άνθρωποι ξεκινήσουν επικίνδυνα και περιττά ταξίδια".

Οι Αλβανοί ήταν η πιο μεγάλη εθνικότητα που υπέβαλε αίτηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το έτος έως τον Μάρτιο του 2023, με 13.714 αιτήσεις από Αλβανούς πολίτες.

Ο κ. Τζένρικ δήλωσε: "Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε τις βάρκες και η εκστρατεία, που ξεκινά στην Αλβανία αυτή την εβδομάδα, είναι μόνο ένα στοιχείο του έργου του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε εξέλιξη για να βοηθήσει να διαλυθούν οι μύθοι σχετικά με τα παράνομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εξηγηθούν οι πραγματικότητες και να καταπολεμηθούν τα ψέματα που διακινούνται από τους λαθρεμπόρους που επωφελούνται από αυτό το άθλιο εμπόριο".

Η κυβέρνηση δεν ανέφερε πόσο αναμένεται να κοστίσει η εκστρατεία ενημέρωσης.

Ο Τιμ Ναόρ Χίλτον, διευθύνων σύμβουλος της Refugee Action, χαρακτήρισε την εκστρατεία "άσκοπη" και είπε ότι "επαναλαμβάνει τον μύθο ότι η μετανάστευση των προσφύγων είναι παράνομη".

Ο ίδιος δήλωσε: "Πρόκειται για άλλη μια άσκοπη εκστρατεία που δείχνει ότι οι υπουργοί αρνούνται να καταλάβουν ότι μια μικρή μειοψηφία των προσφύγων στον κόσμο έχει πολύ ισχυρούς λόγους να έρθει εδώ.

"Αν η κυβέρνηση ήθελε να συντρίψει τις συμμορίες λαθρομεταναστών και να σταματήσει τους ανθρώπους που διασχίζουν τη Μάγχη με σαθρές βάρκες, θα δημιουργούσε περισσότερες ασφαλείς διαδρομές για τους πρόσφυγες που ταξιδεύουν εδώ για να ζητήσουν άσυλο".

Ο διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους πρόσφυγες Care4Calais, Στιβ Σμιθ, τόνισε ότι "κανένα ποσό από τις δημόσιες σχέσεις που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους" δεν θα αποτρέψει τους πρόσφυγες "από το να αναζητήσουν ένα ασφαλές μέλλον".

"Οι πρόσφυγες έχουν βιώσει μερικά από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί κανείς να φανταστεί, από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις μέχρι τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η μόνη λύση που θα θέσει εκτός λειτουργίας τους διακινητές ανθρώπων, θα σταματήσει τις μικρές βάρκες και θα σώσει ζωές είναι να προσφέρουμε ασφαλή διέλευση σε πρόσφυγες με εφικτό αίτημα ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ υπογράμμισε: "Είναι απίστευτο το γεγονός ότι καθώς οι διελεύσεις από τη Μάγχη συνεχίζουν να αυξάνονται και το σύστημα ασύλου βρίσκεται σε χάος, το μόνο που μπορούν να σκεφτούν οι Συντηρητικοί για να σταματήσουν τις εγκληματικές συμμορίες είναι μια διαφημιστική εκστρατεία.

"Σε κάθε προσπάθεια, οι λεγόμενες λύσεις των Συντηρητικών αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στην κλίμακα της κρίσης. Το μόνο που κάνουν είναι να πειραματίζονται".

Η εκστρατεία ακολουθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράνομη μετανάστευση, το οποίο αποσκοπεί στο να στέλνειι τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Βρετανία μέσω μη εγκεκριμένων διαδρομών πίσω στην πατρίδα τους ή σε τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα.

Οι υπουργοί ελπίζουν επίσης ότι η νομοθεσία θα μειώσει το ημερήσιο κόστος των 5,5 εκατομμυρίων λιρών για τη στέγαση των μεταναστών που καταφέρνουν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στη Βουλή των Λόρδων, έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις από δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπουρι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι τόσο ανεφάρμοστο όσο και "ηθικά απαράδεκτο".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το