Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ χαιρετίζει τη νέα συμφωνία με την ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά οι ανησυχίες των Δημοκρατικών Ενωτικών παραμένουν

banner roots

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ χαιρετίζει τη νέα συμφωνία με την ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά οι ανησυχίες των Δημοκρατικών Ενωτικών  παραμένουν
28.02.2023 | 13:01

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ χαιρετίζει τη νέα συμφωνία με την ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά οι ανησυχίες των Δημοκρατικών Ενωτικών παραμένουν

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Τρίτης.

Η συμφωνία, η οποία ονομάζεται “Πλαίσιο Ουίνσδορ” (Windsor Framework) , αλλάζει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο είχε υπογραφεί από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τέθηκε σε ισχύ το 2021.

Το πρωτόκολλο αποσκοπούσε στη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων μέσω των ιρλανδικών χερσαίων συνόρων με τη διενέργεια ελέγχων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Όμως, βάσει της συνθήκης Brexit, η Βόρεια Ιρλανδία έπρεπε να συνεχίσει να ακολουθεί ορισμένους κανόνες της ΕΕ.

Ο νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία "εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην ένωσή μας και διασφαλίζει την κυριαρχία του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας".

"Brexit Breakthrough" – ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος των Times. Στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα σημειώνει ότι ο "διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες" . Η Daily Mail αναρωτιέται: "Έκανε ο Ρίσι το ακατόρθωτο;". Υπογραμμίζει ότι η υποτιθέμενη “εξέγερση” για την οποία υπήρχαν φόβοι ότι θα εκδηλωνόταν από μερίδα Συντηρητικών βουλευτών τελικά “κατέρρευσε” αφού ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παρουσίασε αυτό που η εφημερίδα αποκαλεί "ιστορική συμφωνία".

Στο κύριο σχόλιό της, η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Δευτέρα ήταν "αναμφισβήτητα η καλύτερη μέρα του Σούνακ ως πρωθυπουργού", προσθέτοντας ότι "ο χρόνος θα δείξει αν πέτυχε έναν πολιτικό θρίαμβο".

"Μετά 1.215 ημέρες καθυστέρηση... Η συμφωνία για το Brexit επιτέλους ολοκληρώθηκε", διαβάζουμε στη Metro. Ο τίτλος της Sun - "Έγινε το Brexit... ξανά" - πριν προσθέσει σε παρένθεση "ελπίζουμε". Στο εσωτερικό της εφημερίδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, έγραψε ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι η συμφωνία αποτελεί "σημείο καμπής για τη Βόρεια Ιρλανδία".

Ο Guardian αναφέρει ότι η συμφωνία έχει τύχει ευρείας αποδοχής, αλλά ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους σκληροπυρηνικούς Brexiteers. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Ενωτικών (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας φαίνεται να έχει επιφυλάξεις όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι το Στόρμοντ - η τοπική βουλή - θα είναι σε θέση να ασκήσει βέτο στο νέο ευρωπαϊκό δίκαιο, σύμφωνα με την i. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον "σκέφτεται αν θα παρέμβει ή όχι".

Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα Irish Times με έδρα το Δουβλίνο θεωρεί ότι η συμφωνία είναι μια "οδός προς τη σταθερότητα και την πρόοδο", αλλά προσθέτει ότι η ίδια η φύση του Brexit σημαίνει “ότι καμία συμφωνία δεν πρόκειται να δώσει σε όλους όλα όσα αναζητούν”.

Στη στήλη του, ο Σαμ Μακμπράιντ της Belfast Telegraph αναφέρει ότι το πλαίσιο της συμφωνίας είναι πιο δημοκρατικό και λιγότερο δυσάρεστο για τους ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας , αλλά δεν είναι αυτό που ισχυρίζεται ο Σούνακ. Εκτιμά ότι η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού δεν υποστηρίζεται από τις επιμέρους λεπτομέρειες ενός "φαινομενικά γραφειοκρατικού νέου συστήματος" και ότι η πραγματικότητα είναι ότι τα σύνορα της Ιρλανδικής Θάλασσας θα παραμείνουν.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel