Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τουρκία: Πανικό προκάλεσαν οι δύο νέοι ισχυροί σεισμοί -Τρεις νεκροί, 213 τραυματίες, κτίρια κατέρρευσαν

banner roots

Τουρκία: Πανικό προκάλεσαν οι δύο νέοι ισχυροί σεισμοί -Τρεις νεκροί, 213 τραυματίες, κτίρια κατέρρευσαν
21.02.2023 | 09:03

Τουρκία: Πανικό προκάλεσαν οι δύο νέοι ισχυροί σεισμοί -Τρεις νεκροί, 213 τραυματίες, κτίρια κατέρρευσαν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις έπληξαν χθες βράδυ τη Τουρκία, δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στα σύνορα με τη Συρία, που έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 47.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, από τους χθεσινούς σεισμούς έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι και 213 τραυματίστηκαν στο Χατάι και στο Σαμαντάγ της Τουρκίας.
 
Μεταξύ των νεκρών είναι μία γυναίκα, η οποία έχασε τη ζωή της στο Σαμαντάγ, όταν έπεσε πέτρα στο κεφάλι της, στον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19.07 (ώρα Ελλάδας, 20.07 ώρα Τουρκίας), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
 
Τρία λεπτά νωρίτερα, σημειώθηκε δόνηση εντάσεως 6,4 Ρίχτερ, στο Χατάι, όπου κατέρρευσαν κτίρια ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για εγκλωβισμένους. Στο νοσοκομείο στα Άδανα έχουν διακομισθεί συνολικά 213 τραυματίες.
 
Μετά τις δονήσεις, υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγο αργότερα.
 
Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, στην περιοχή επικράτησε πανικός. Οι σεισμοπαθείς βγήκαν έντρομοι τις σκηνές, καθώς φοβήθηκαν ενδεχόμενες πτώσεις δέντρων.
 
Διασώστες βγάζουν ένα μικρό αγόρι από τα χαλάσματα μετά το νέο σεισμό στην Τουρκία / Φωτογραφία: Getty Images
Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στο Χατάι, όπου σχηματίστηκε σύννεφο σκόνης στα συντρίμμια ενώ υπάρχουν αναφορές και για κτίρια που κατέρρευσαν.
 
Σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπήρξαν περαιτέρω ζημιές σε κτίρια στην Αντάκια, ενώ ο δήμαρχος του Χατάι, στη νότια Τουρκία, δήλωσε ότι άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια.
 
Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου ανακοίνωσε ότι η δόνηση 6,4 Ρίχτερ έγινε αισθητή και στην Κύπρο.
 
Καταστράφηκε γέφυρα που οδηγεί σε νοσοκομείο στο Χατάι
Γέφυρα που οδηγεί στο νοσοκομείο έξω από την πόλη του Χατάι έχει υποστεί σεοβαρές ζημιές, σύμφωνα με το CNN Turk Deviren.
 
«Ο δρόμος έχει καταστεί εντελώς άχρηστος. Τα ασθενοφόρα προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον δρόμο. Αυτή η λωρίδα που οδηγεί στο νοσοκομείο έχει κλείσει. Η Τροχαία έλαβε μέτρα ασφαλείας και δεν επιτρέπει την είσοδο των οδηγών στον δρόμο», μετέδωσε χθες η δημοσιογράφος του τουρκικού μέσου.
 
Πανικός στους σεισμόπληκτους
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, μετέδωσε πως ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους σεισμόπληκτους και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε καταρρεύσεις ήδη κατεστραμμένων κτιρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.
 
Σύμφωνα με την AFAD, περισσότεροι από 6.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου, που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.
 
Κάτοικος στην Αντάκια είπε πως την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε σκηνή που έχει στηθεί σε πάρκο της πόλης. «Νόμιζα ότι η γη θα ανοίξει κάτω από τα πόδια μου», είπε κλαίγοντας, καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της. «Θα γίνει και άλλος μετασεισμός;» διερωτήθηκε.
 
Οκτάι: Αποφεύγετε τα κατεστραμμένα κτίρια
Ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να επιχειρούν, για το αν υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια μετά τον σφοδρό σεισμό.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν τα κτίρια που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.
 
Νωρίτερα, την ίδια προειδοποίηση είχε εκδώσει και η Τουρκική Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το