Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συγκινητική η εικόνα Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στην καταστροφή του σεισμού

banner roots

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συγκινητική η εικόνα Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στην καταστροφή του σεισμού
16.02.2023 | 09:16

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συγκινητική η εικόνα Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στην καταστροφή του σεισμού

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

«Η εικόνα των υπ. Εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας να βλέπουν μαζί την απίστευτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός ήταν συγκινητική», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε», σχολίασε σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο θερμός εναγκαλισμός Δένδια-Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων έκανε το γύρο του κόσμου και σχολιάστηκε εκτενώς από διεθνή ΜΜΕ.
 
Λίγο νωρίτερα τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας την στάση της Ελλάδος στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός είχε αναφέρει «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων. Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας και ενθαρρύνουμε τη συνεχή υποστήριξη από τους στενούς διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας όπως η Ελλάδα, και άλλους που βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν».
 
Σε Αθήνα και Άγκυρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Διαδοχική επίσκεψη στην Γερμανία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις 16-22 Φεβρουαρίου. Ο Αμερικανός υπουργός θα βρεθεί στις 16 Φεβρουαρίου στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου θα φτάσει στην Τουρκία για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς. Το τρίτο μέρος της επίσκεψης αφορά τη χώρα μας, όπου ο κ. Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου.
 
Όσον αφορά την Ελλάδα, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι «στην Αθήνα, ο υπουργός Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου».
 
Σχετικά με το σκέλος της επίσκεψης της Τουρκίας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Συρίας».
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel