Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σεισμός στη Τουρκία: Ευγνωμοσύνη των γειτόνων για τους Έλληνες διασώστες -Αγκαλιές Δένδια με Τσαβούσογλου

banner roots

Σεισμός στη Τουρκία: Ευγνωμοσύνη των γειτόνων για τους Έλληνες διασώστες -Αγκαλιές Δένδια με Τσαβούσογλου
13.02.2023 | 09:05

Σεισμός στη Τουρκία: Ευγνωμοσύνη των γειτόνων για τους Έλληνες διασώστες -Αγκαλιές Δένδια με Τσαβούσογλου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Μέσα σε αποθέωση αποχώρησε από την Τουρκία το βράδυ της Κυριακής η ελληνική ΕΜΑΚ, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και τη βόρεια Συρία.

Τα στελέχη της ΕΜΑΚ μετέβησαν στην Τουρκία από την πρώτη στιγμή, για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν ζωές στα συντρίμμια των κτηρίων που έπεσαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Τουρκία και Συρία από τους φονικούς σεισμούς.
 
Η ΕΜΑΚ, επί 6 μέρες εντόπισε και απεγκλώβισε δεκάδες ανθρώπους στην Τουρκία, κάτω από τα χαλάσματα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
 
H καταστροφή φέρνει κοντά Ελλάδα-Τουρκία
Οι Έλληνες διασώστες, κατά την αποχώρησή τους, γνώρισαν την αποθέωση και τη συγκίνηση των Τούρκων πολιτών και του πολίτικού κόσμου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια: «Τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».
 
 
Να σημειωθεί ότι η ελληνική ΕΜΑΚ κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες χθες Σάββατο για να εντοπίσουν 24χρονη αθλήτρια και ένα 8χρονο αγόρι. Όταν κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ετοιμάστηκαν να αποχωρήσουν αλλά συνέχισαν για άλλες 8 ώρες μέχρι το ξημέρωμα, επειδή τους ικέτεψαν οι συγγενείς τους.
 
Πάνω από 33.000 οι νεκροί σε Τουρκία-Συρία
Μεγαλώνει συνεχώς η «μαύρη λίστα» από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, οι οποίοι έπληξαν και τη γειτονική Συρία.
 
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σε 33.179.
 
Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.
 
ΟΗΕ: Τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία θα διπλασιαστούν
Νωρίτερα, το κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς, σημείωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού θα «διπλασιαστεί» και ότι θα αυξηθεί «ακόμα περισσότερο».
 
Ο κ. Γκρίφιθς πήγε το Σάββατο (11/2) στην πόλη Καχρανμάρμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News», πρόσθεσε.
 
Συγκλονιστικές διασώσεις μέσα από τα χαλάσματα
Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, δείχνει διασώστες στην επαρχία Χατάι να ανασύρουν ζωντανή μια δεκάχρονη μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα ενός κατεστραμμένου κτιρίου προτού την μεταφέρουν με φορείο.
 
 
Το κορίτσι, ονόματι Κουντί, ήταν θαμμένο επί 147 ώρες, σύμφωνα με τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.
 
 
Επίσης, στη Χατάι οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε ένα μικρό παιδί.
 
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Υγείας δείχνει το παιδί να είναι ξαπλωμένο σε ένα φορείο με εμφανείς μώλωπες και καλυμμένο με σκόνη, καθώς οι διασώστες το απομακρύνουν με ασφάλεια.
 
 
Στην κεντρική Χατάι, ένας άνδρας και η πεντάχρονη κόρη του, η Εμίρα, επίσης ανασύρθηκαν ζωντανοί από ένα κατεστραμμένο κτίριο.
 
 
Ένα άλλο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή (12/2) από την επαρχία Κοτζάελι, δείχνει διασώστες να μιλούν στην Εμίρα και στον πατέρα της, ενώ βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι.
 
 
«Γειά σου ομορφούλα, είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε έξω», ακούγεται να της λέει ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σημείο για να της σώσουν τη ζωή.
 
 
Κατσανιώτης: Έως την Τετάρτη αναχωρεί το πρώτο «κύμα» βοήθειας για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία, Συρία
Τεράστια είναι η ανταπόκριση φορέων και πολιτών από όλη τη χώρα στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία, αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.
 
Ως συντονιστής για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των ειδών πρώτης ανάγκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης εκφράζει τη συγκίνησή του για την άμεση ανταπόκριση και ενημερώνει πως έως την Τετάρτη θα αναχωρήσει το πρώτο «κύμα» ανθρωπιστικής βοήθειας, με πλοίο.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη από Περιφέρειες, δήμους, Εκκλησία, σχολεία, φορείς της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας θα μεταφέρεται οδικώς στις σεισμόπληκτες περιοχές. Για τις υπόλοιπες περιοχές, η ανθρωπιστική βοήθεια θα συγκεντρώνεται στην Αττική και θα μεταφέρεται με πλοίο. Σημειώνεται πως το υγειονομικό υλικό θα φθάνει στις πληγείσες περιοχές αεροπορικώς. Στόχος είναι η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται σε Περιφέρειες, δήμους, Εκκλησία, σχολεία, φορείς κ.λπ., αφορούν ενδεικτικά σε:
ρουχισμό για ενήλικες, ανήλικους και βρέφη
κουβέρτες
φαρμακευτικά υλικά
κρεβάτια
σκηνές
τρόφιμα μακράς διαρκείας.
Αναλυτικά ο πλήρης κατάλογος των ειδών πρώτης ανάγκης βρίσκεται τον ιστότοπο: https://hellenicaid.mfa.gr/. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: Τηλ.: 210 368 4035, 210 368 4407, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 
Σημειώνεται ότι την οργάνωση, τη συγκέντρωση και την αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού έχουν αναλάβει, σε συντονισμό με τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Βίκυ Λοΐζου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας Γιώργος Σταμάτης.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το