Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Σούνακ - Παραιτήθηκε ο Γκάβιν Ουίλιαμσον
Βρετανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Σούνακ - Παραιτήθηκε ο Γκάβιν Ουίλιαμσον
09.11.2022 | 09:35

Βρετανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Σούνακ - Παραιτήθηκε ο Γκάβιν Ουίλιαμσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ρίσι Σούνακ, μετά την αποκάλυψη του Guardian ότι ενώ ήταν υπουργός Άμυνας, είπε σε ανώτερο δημόσιο υπάλληλο ότι θα έπρεπε να «του κόψουν τον λαιμό».

Η απόφασή του να παραιτηθεί, η τρίτη φορά που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το υπουργικό συμβούλιο μετά την απόλυση του ως υπουργός Άμυνας από την Τερέζα Μέι και ως υπουργός Παιδείας από τον Μπόρις Τζόνσον, έρχεται μετά τους ισχυρισμούς ότι έστειλε ενοχλητικά μηνύματα στους αρμόδιους, παραπονούμενος ότι δεν ήταν προσκεκλημένος στην κηδεία της βασίλισσας.

Ο Guardian γράφει ότι η μοίρα του σερ Γκάβιν φαίνεται να σφραγίστηκε από τα σχόλια της πρώην αναπληρώτριάς του, Αν Μίλτον, η οποία χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ως επικεφαλής της Βουλής (Chief Whip) ως " αντιδεοντολογική και ανήθικη ". Η Daily Mail σημειώνει ότι η κ. Μίλτον κατηγόρησε επίσης τον σερ Γκάβιν ότι χρησιμοποιούσε "πρόστυχα κουτσομπολιά", συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για σεξουαλικές προτιμήσεις, ως μοχλό πίεσης κατά βουλευτών.

Οι Times επισημαίνουν ότι εγείρονται αμφιβολίες για την κρίση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ υπό το φως της παραίτησης. Προσθέτει ότι είναι αξιοσημείωτο ότι επετράπη στον σερ Γκάβιν να παραιτηθεί αντί να απολυθεί, με τον κ. Σούνακ να λέγεται ότι ήταν "απρόθυμος να υποκύψει στις πιέσεις".

Η Daily Telegraph συμφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα "ασκήσει πίεση" στον κ. Σούνακ να εξηγήσει γιατί διόρισε τον σερ Γκάβιν και σε ποιο βαθμό γνώριζε τους ισχυρισμούς περί εκφοβισμού πριν το πράξει.

Τα σχέδια για τον προϋπολογισμό

Οι εφημερίδες της Τετάρτης δημοσιεύουν περαιτέρω πληροφορίες για τα σχέδια της κυβέρνησης να καλύψει τη μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά, με τους Times να αναφέρουν ότι ο κ. Σούνακ και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ "σκέφτονται το αδιανόητο" για να εξισορροπήσουν τα βιβλία.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "επέστρεψαν οι συζητήσεις" σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις τοπικές αρχές να αυξήσουν τους δημοτικούς φόρους, έχοντας αρχικά απορρίψει τη σχετική πρόταση λόγω ανησυχιών ότι θα έπληττε περισσότερο τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Η Daily Telegraph μας ενημερώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει κατά πόσο θα μειώσει το όριο των 150.000 λιρών ετησίως, πάνω από το οποίο οι φορολογούμενοι αρχίζουν να πληρώνουν τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την περίπτωση να αυξήσει τον συντελεστή Εθνικής Ασφάλισης που καταβάλλουν οι εργοδότες.

Παρά τις οικονομικές πιέσεις, η Daily Express εκτιμά ότι η κυβέρνηση "φαίνεται πιθανό να τιμήσει" το "τριπλό λουκέτο" της κρατικής σύνταξης στην εισήγηση της επόμενης εβδομάδας για τον προϋπολογισμό . Η εφημερίδα διεκδικεί τα εύσημα για την απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι 300.000 ολίτες υποστήριξαν τη "σταυροφορία" της για να συμφωνήσει ο πρωθυπουργός να διατηρήσει την πολιτική αυτή.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το