Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Παραίτηση Τρας

banner roots

Βρετανία : Παραίτηση Τρας
21.10.2022 | 13:03

Βρετανία : Παραίτηση Τρας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος. Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει την εντολή με την οποία εξελέγη.

Έτσι ξεκινάει ένας νέος γύρος για την ανάδειξη του επόμενου ηγέτη και πρωθυπουργού των Συντηρητικών - ο οποίος θα πρέπει να καταλήξει σε αποτέλεσμα μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Για να ξεκινήσει ο επαναληπτικός εκλογικός γύρος για την ανάδειξη του επόμενου ηγέτη και πρωθυπουργού των Τόρις - οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν την υποστήριξη 100 βουλευτών μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα. Εάν υπάρχουν δύο υποψήφιοι, τα μέλη των Τόρις θα ψηφίσουν ξανά και ο νικητής θα αναδειχθεί μέχρι την Παρασκευή.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ απέκλεισε τον εαυτό του από τη νέα αντιπαράθεση. Αλλά ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρντοντ θεωρούνται υποψήφιοι. Πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τις εικασίες ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος

Η αποχώρηση της Τρας μετά από 45 ημέρες θητείας την καθιστά την πλέον βραχύβια πρωθυπουργό στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο εγκαταλειφθείς μίνι προϋπολογισμός της του Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων και μια χαοτική νύχτα στο κοινοβούλιο την Τετάρτη σφράγισαν τη μοίρα της.

Έτοιμοι οι Εργατικοί να κυβερνήσουν

Οι Εργατικοί έχουν έτοιμο ένα μανιφέστο για τις γενικές εκλογές και η επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον θα "προσέθετε προσβολή στον πληγωμένο λαό", δήλωσε ο σερ Κιρ Στάρμερ στο BBC Newscast podcast.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει ένα μανιφέστο που θα είναι έτοιμο όποτε προκηρυχθούν εκλογές".

Και πρόσθεσε: "Είχα μια ομάδα που δούλευε πάνω σε αυτό. Μια άλλη ομάδα που εργαζόταν για την ετοιμότητα των γενικών εκλογών. Έχουμε προετοιμαστεί για τις γενικές εκλογές".

Ερωτηθείς αν θα τον πείραζε να αντιμετωπίσει ξανά τον Μπόρις Τζόνσον, ο σερ Κίρ είπε: "Όχι. Συμμερίζομαι όμως την άποψη ότι ήταν ακατάλληλος για το αξίωμα".

"Έτσι, αν πρόκειται να πάνε από αυτό το πείραμα, από αυτό το χάος, από αυτή την οικονομική καταστροφή, και να επιστρέψουν τρεις μήνες πίσω σε έναν άνθρωπο που θεωρήθηκε ακατάλληλος για το αξίωμα του πρωθυπουργού , νομίζω ότι αυτό και μόνο προσβάλλει το κοινό που θα χτυπάει την πόρτα λέγοντας: - Περίμενε, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε λόγο σε αυτή την απόφαση".

Την προκήρυξη εκλογών υποστηρίζουν ορισμένοι αξιωματούχοι του Συντηρητικού κόμματος

Η "πλήρης και απόλυτη αποτυχία" της κυβέρνησης της Λιζ Τρας πρέπει να οδηγήσει σε γενικές εκλογές, δήλωσε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας.

Ο Μαρκ Ντρέικφορντ δήλωσε ότι "η πλήρης έλλειψη ηγεσίας εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και δράσεων για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε".

Η κ. Τρας δήλωσε ότι θα γίνουν εκλογές για την ηγεσία των Τόρις εντός της εβδομάδας.

Η ίδια θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της, μετά από συνάντηση με τον σερ Γκρέιχαμ Μπρέιντι, τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

Ο ηγέτης των Ουαλών Συντηρητικών Άντριου Ντέιβις υπογράμμισε ότι η κ. Τρας "έκανε το σωστό" και κάλεσε τον επόμενο πρωθυπουργό να προσφέρει "ηγεσία, εμπιστοσύνη και ελπίδα".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το