Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Στο 10,1% ο πληθωρισμός – Η αύξηση των τιμών η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών

banner roots

Βρετανία : Στο 10,1% ο πληθωρισμός – Η αύξηση των τιμών η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών
19.10.2022 | 09:47

Βρετανία : Στο 10,1% ο πληθωρισμός – Η αύξηση των τιμών η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 10,1% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών. Το ποσοστό για τον Αύγουστο ήταν 9,9%.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 14,6% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2022, από 13,1% τον Αύγουστο

Η μέτρηση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου είναι σημαντική επειδή θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον υπολογισμό της αύξησης της κρατικής σύνταξης του Απριλίου καθώς και της αύξησης των επιδομάτων

Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται καθώς η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους βουλευτές για μια σειρά υπαναχωρήσεων στα σχέδια της για την οικονομία.

Τι γράφουν οι εφημερίδες

"Η στροφή για τις συντάξεις φέρνει την Τρας αντιμέτωπη με νέο κίνδυνο", είναι ο τίτλος της i, μετά την πρόταση της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η κρατική σύνταξη θα μπορούσε να αυξάνεται σύμφωνα με την άνοδο των μισθών και όχι με βάση τον πληθωρισμό.

Όπως γράφει η Daily Mail , μια τέτοια απόφαση θα στερούσε από τους συνταξιούχους 8,35 λίρες την εβδομάδα.

Η Caroline Abrahams από την Age UK γράφει στην Daily Express ότι η μη σύνδεση της αύξησης των συντάξεων με τον πληθωρισμό θα θεωρηθεί από πολλούς ως αθέτηση των δεσμεύσεων του κυβερνώντος κόμματός.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι τα κέρδη των τραπεζών βρίσκονται στη "γραμμή του πυρός", καθώς ο υπουργός των Οικονομικών προσπαθεί να καλύψει μια δημοσιονομική τρύπα 40 δισ. λιρών.

Ο Τζέρεμι Χαντ φέρεται να "ζυγίζει" το ενδεχόμενο να φορολογήσει τις τράπεζες με 33% - φορολογική επιβάρυνση που περιλαμβάνει το νέο εταιρικό συντελεστή 25% καθώς και τον υφιστάμενο τραπεζικό πρόσθετο φόρο 8%.

Το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού συνεχίζει να απασχολεί τις στήλες των εφημερίδων.

Η Metro αναδεικνύει μια δημοσκόπηση της YouGov που τοποθετεί τη δημοτικότητά της Λιζ Τρας στο -70 , χαμηλότερη από τον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αλλά η Daily Mail σημειώνει ότι ένα "άμεσο πραξικόπημα" είναι απίθανο, επειδή ο πρόεδρος της επιτροπής 1922, σερ Γκρέιχαμ Μπρέιντι , εκτιμά ότι η πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δικαιούνται περισσότερο χρόνο για να καθορίσουν την οικονομική τους στρατηγική.

Ο Guardian σημειώνει ότι οι υπουργοί πρόκειται να επωφεληθούν από την αδυναμία της κ. Τρας για να "αντισταθούν σε μεγάλες περικοπές" στους προϋπολογισμούς των υπουργείων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το