Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Συντηρητικοί βουλευτές σε ανοιχτή εξέγερση κατά της Λιζ Τρας

banner roots

Βρετανία : Συντηρητικοί βουλευτές σε ανοιχτή εξέγερση κατά της Λιζ Τρας
13.10.2022 | 15:23

Βρετανία : Συντηρητικοί βουλευτές σε ανοιχτή εξέγερση κατά της Λιζ Τρας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η απομάκρυνση της Λιζ Τρας από την Ντάουνινγκ Στριτ θα ήταν μια "καταστροφικά κακή ιδέα", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς υπερασπίστηκε τα οικονομικά σχέδια της πρωθυπουργού.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στο BBC ότι η κ. Τρας -που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 37 ημέρες- θα επιμείνει στα σχέδιά της παρά την έντονη δυσαρέσκεια των Τόρις για τις φοροελαφρύνσεις.

Το γεγονός ότι ο μίνι προϋπολογισμός , ο οποίος προκάλεσε αναταραχή στην αγορά, εξέπληξε ορισμένους ανθρώπους "δεν είναι δικό της λάθος", πρόσθεσε o κ. Κλέβερλι.

Η κ. Τρας έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τις προτεινόμενες περικοπές φόρων που κοινοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η κ. Τρας θα μπορούσε να εξαναγκαστεί από τους Συντηρητικούς βουλευτές να εγκαταλείψει το αξίωμά της, εάν δεν αλλάξει πορεία, εκτιμούν οι αναλυτές.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Η συνεχιζόμενη ανησυχία στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για τις σχεδιαζόμενες από το υπουργείο Οικονομικών περικοπές φόρων προβάλλεται σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα.

Σύμφωνα με τους Times, οι πιο υψηλόβαθμοι σύμβουλοί της υπέδειξαν στη Λιζ Τρας να "σκίσει" τον μίνι προϋπολογισμό και να αυξήσει τον εταιρικό φόρο "ως τίμημα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της". Η εφημερίδα σημειώνει ότι η πρωθυπουργός τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιλογή "μεταξύ περαιτέρω εκνευρισμού των αγορών ή μιας πολιτικά ταπεινωτικής υποχώρησης".

Οι Financial Times γράφουν ότι "ένας αυξανόμενος αριθμός" Συντηρητικών βουλευτών επιθυμεί επίσης η πρωθυπουργός να ακυρώσει ή να προχωρήσει σταδιακά σε μειώσεις φόρων "αντί να ξεκινήσει μια επώδυνη συμπίεση των δημόσιων δαπανών για πολλά χρόνια". Η Daily Mirror συνοψίζει το δίλημμά της με τον τίτλο: "Αλλαγή πολιτικής ή φεύγεις".

Η εφημερίδα i υποστηρίζει ότι οι βουλευτές Τόρις βρίσκονται πλέον σε "ανοιχτή εξέγερση" εναντίον της κ. Τρας, η οποία απέτυχε να ηρεμήσει τα νεύρα των βουλευτών της σε συνεδρίαση της Επιτροπής 1922 χθες το βράδυ. "Αν μη τι άλλο", υποστηρίζει η εφημερίδα, "η κατάστασή της επιδεινώθηκε μετά από μια ασταθή εμφάνιση μπροστά στην οργή και την απελπισία τους".

Ένας βουλευτής δήλωσε στον Guardian ότι η ατμόσφαιρα ήταν "νεκρική", ενώ ένας άλλος είπε ότι η Λιζ Τρας "δεν έκανε απολύτως τίποτα για να καθησυχάσει τους συναδέλφους της". Η HuffPost UK αναφέρει ότι ακόμη και οι επικεφαλής των Συντηρητικών "δεν μπόρεσαν να πείσουν τους βουλευτές να κάνουν υποστηρικτικές ερωτήσεις".

Αλλά η Daily Express υποστηρίζει ότι η κ. Τρας " απέκρουσε" τις επιθέσεις εναντίον των οικονομικών της σχεδίων στις χθεσινές ερωτήσεις Την Ώρα του Πρωθυπουργού - με τους υποστηρικτές της να κατευθύνουν την οργή τους στην Τράπεζα της Αγγλίας επειδή αρνήθηκε να παρατείνει το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel