Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γέφυρα της Κριμαίας: Σαμποτάζ των Ουκρανών η έκρηξη είπε ο Πούτιν, φόβοι για την «απάντηση» της Μόσχας

banner roots

Γέφυρα της Κριμαίας: Σαμποτάζ των Ουκρανών η έκρηξη είπε ο Πούτιν, φόβοι για την «απάντηση» της Μόσχας
10.10.2022 | 09:01

Γέφυρα της Κριμαίας: Σαμποτάζ των Ουκρανών η έκρηξη είπε ο Πούτιν, φόβοι για την «απάντηση» της Μόσχας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τα μόνιμα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με δηλώσεις στο TASS του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στον απόηχο της έκρηξης στην στρατηγικής σημασίας γέφυρας στο Στενό του Κερτς που συνδέει Κριμαία με Ρωσία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε χθες Κυριακή στο ρωσικό πρακτορείο ότι «ο Πρόεδρος θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει εάν θα συζητηθεί η έκρηξη στη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας. «Θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
 
Το Ρωσικό Συμβούλιο  Ασφαλείας αποτελείται από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Το Tass μετέδωσε ότι τα τρένα κινούνται ξανά πάνω από την κατεστραμμένη γέφυρα της Κριμαίας.
 
«Η κίνηση των επιβατικών και εμπορευματικών αμαξοστοιχιών μέσω της μοναδικής γέφυρας από την Κριμαία προς την ηπειρωτική Ρωσίας επαναλαμβάνεται», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών στο Telegram.
 
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, νέος βομβαρδισμός στην πόλη Ζαπορίζια κατέστρεψε πολυώροφη πολυκατοικία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη ουκρανική περιφέρεια ενώ εκφράζονται φόβοι και για νεκρούς.
 
Αγωνία για την «απάντηση» του Πούτιν
Άπαντες αναμένουν την «απάντηση» του Ρώσου Προέδρου, μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.
 
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες βράδυ τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική».
 
«Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
 
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.
 
Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα.
 
Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.
 
«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία», είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.
 
«Η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών μαρτυρεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου, ΜαρίαΖαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Kommersant.
 
Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.
 
ΗΠΑ και Γερμανία: Ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών θα είχε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία
Μαζική παραβίαση των αρχών του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν οι πρόσφατες προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές, συμφώνησαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες.
 
Οι δύο ηγέτες επέκριναν ακόμη τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας, τονίζοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα είχε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία». «Η άρνηση της Ρωσίας να συμμορφωθεί με τις διεθνείς απαιτήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών οδηγεί τη χώρα σε αυξανόμενη διεθνή απομόνωση. Οι Σολτς και Μπάιντεν επανέλαβαν ότι ο Πούτιν καλείται ακόμη να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις του από ολόκληρη την Ουκρανία.
 
Ουκρανία: Ο Πούτιν μας κατηγορεί για τρομοκρατία, ακούγεται πολύ κυνικό ακόμα και για τη Ρωσία
Την αντίδραση του Κιέβου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, περί τρομοκρατικής επίθεσης στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας που οργανώθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες.
 
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάηλο Ποντόλιακ, ανάρτησε στο Twitter δήλωσή με την οποία κάνει λόγο για ένα και μόνο κράτος τρομοκρατίας.
 
«Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για τρομοκρατία; Ακούγεται πολύ κυνικό, ακόμα και για τη Ρωσία. Σε λιγότερο από 24 ώρες, ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν κατοικημένη περιοχή στη Ζαπορίζια με 12 πυραύλους, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 50. Υπάρχει μόνο ένα κράτος τρομοκρατίας εδώ και όλος ο κόσμος το γνωρίζει ποιο είναι», έγραψε στο μήνυμά του ο Ποντόλιακ.
 
Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, που θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητήσει την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Ποια όμως θα είναι η απάντηση του Πούτιν; Πολλοί αξιωματούχοι της Μόσχας ζητούν εκδίκηση για τις καταστροφές στη γέφυρα ενώ τα φερέφωνα του καλούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, στα πρότυπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Η ανατίναξη τμήματος της γέφυρας που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου, ενώ το Κίεβο πανηγύρισε για την επίθεση χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη. Μάλιστα μίλησε για ρωσικό δάκτυλο και εσωτερικό εχθρό της Ρωσίας, ως υπαίτιο της επίθεσης.
 
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου το βράδυ της Κυριακής και όλα τα βλέμματα στρέφονται στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
 
CNN: Ο Πούτιν είναι πιθανό να απαντήσει σκληρά
Το αμερικανικό δίκτυο CNN, σε ανάλυσή του σημειώνει ότι «ο Πούτιν είναι πιθανό να εκλάβει την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας ως προσωπική προσβολή και να απαντήσει σκληρά».
 
«Το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να δείξει ότι η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν ήταν τόσο σοβαρή και ότι η κρίσιμη σανίδα σωτηρίας από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στην παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας θα επανέλθει σύντομα στο κανονικό», συνεχίζει στην ανάλυσή του το CNN.
 
«Η φυσική βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί -η Ρωσία έστειλε αμέσως μια μεγάλη ομάδα έκτακτης ανάγκης στο σημείο- αλλά η ζημιά στο κύρος της Ρωσίας και, το πιο σημαντικό, στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα είναι τόσο εύκολο να επιδιορθωθεί.
 
Το CNN σημειώνει πως η γέφυρα είναι «ένα συμβολικό "γαμήλιο δώρο" που ενώνει τη μητέρα Ρωσία με την Ουκρανία, ή τουλάχιστον μια περιοχή που εξακολουθεί να ανήκει νομικά στην Ουκρανία, κρίσιμη όχι μόνο για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν αλλά και για την εμμονή του να επαναφέρει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Ρωσία».
 
Το CNN σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ο αδελφοκτόνος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι πολύ προσωπικός για τον Πούτιν», ο οποίος «για πολλά χρόνια ήταν προσηλωμένος στον Μέγα Πέτρο, τον Ρώσο τσάρο που ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πούτιν».
 
Φόβοι για χρήση πυρηνικών από τον «απογοητευμένο Πούτιν»
»Ο Πούτιν τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι η ιστορική του μοίρα. Πιθανότατα βλέπει την τρομακτική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας όχι μόνο ως επίθεση στη ρωσική πατρίδα, αλλά και ως προσωπική προσβολή. Και είναι πιθανόν να απαντήσει με κακεντρέχεια», σημειώνει το CNN.
 
Προσθέτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολυκατοικίες πολιτών στην Ουκρανία, μετά την επίθεσή στη γέφυρα ενώ οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν περισσότερα χτυπήματα στην υποδομή της Ουκρανίας. Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ένας ολοένα και πιο απογοητευμένος Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να απαντήσει ασύμμετρα, χτυπώντας απροσδόκητους στόχους.
 
Φερέφωνο του Πούτιν καλεί σε «σοβιετικού τύπου» δράση στο εσωτερικό και στο ουκρανικό μέτωπο
Πληθαίνουν οι φωνές στη Ρωσία που καλούν σε εκδίκηση. Ο κορυφαίος προπαγανδιστής του Πούτιν, Βλάντιμιρ Σολοβιόφ, κάλεσε σε ολοκληρωτικό πόλεμο και επιστροφή στις επιχειρήσεις της σοβιετικής περιόδου ως απάντηση στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας.
 
Σύμφωνα με την Daily Mail, o κορυφαίος προπαγανδιστής απαιτεί μια «σταλινική», -όπως είπε- απάντηση για να «βυθίσει την Ουκρανία σε σκοτεινούς καιρούς» και να συγκεντρώσει όλους τους Ρώσους ενάντια στον ολοκληρωτικό πόλεμο στον απόηχο του ταπεινωτικού χτυπήματος στη Γέφυρα της Κριμαίας. Αναφερόμενος σε εσωτερικό εχθρό, ο Σολοβιόφ ζήτησε να επιστρέψει το περιβόητο τμήμα σοβιετικής αντικατασκοπείας SMERSH που συγκροτήθηκε το 1943 εν μέσω του πολέμου με τους Ναζί.
 
Στόχος η συντριβή όλης της εσωτερικής αντίθεσης σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Ουκρανίας. Το SMERSH, του οποίου το σύνθημα ήταν «Θάνατος στους κατασκόπους», αποτέλεσε το κεντρικό τμήμα κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων αντικατασκοπείας την περίοδο του πολέμου που καταπολεμούσε τον εσωτερικό εχθρό και τις όποιες απόπειρες ανατροπής του καθεστώτος.
 
«Είναι καιρός να θυμηθούμε τη σοβιετική στρατιωτική εκπαίδευση και να δράσουμε αποφασιστικά και δημιουργικά», είπε ο Σολοβιόφ.
 
Φιλορώσοι bloggers θυμήθηκαν τα λόγια Μεντβέντεφ περί «ημέρας της καταστροφής»
Το Κρεμλίνο ήταν ήδη αντιμέτωπο με πρωτοφανείς επικρίσεις από εθνικιστές και φιλοπόλεμους μπλόγκερ, οι οποίοι κατακεραύνωναν την ηγεσία του για τις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες του στρατού στην Ουκρανία.
 
Ο Zakhar Prilepin, ένας συντηρητικός Ρώσος μυθιστοριογράφος και βετεράνος του πολέμου στην Ουκρανία, προέτρεψε τις αρχές να ανακοινώσουν οικονομική κινητοποίηση πλήρους κλίμακας. «Αυτό μας δίνει μια ευκαιρία. Η κινητοποίηση σε όλους τους τομείς πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει. Σε όλες, λέω, τις σφαίρες, και δεν μιλάω μόνο για στρατιώτες που θα πάνε στο μέτωπο», έγραψε στο Telegram.
 
Άλλοι φιλορώσοι μπλόγκερ επισήμαναν μια ομιλία του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον Ιούλιο, στην οποία εγγυήθηκε ότι μια επίθεση στην Κριμαία θα προκαλούσε μια αντίδραση «ημέρας της καταστροφής». «Και τώρα τι, Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς [Μεντβέντεφ];» έγραψε ο Αλεξάντρ Κοτς, ένας φιλοκρεμλινός δημοσιογράφος που ταξιδεύει με τον ρωσικό στρατό
 
Και αντιμέτωπος με την ανανεωμένη πίεση από τη Δεξιά, φαίνεται βέβαιο ότι ο Πούτιν θα αναγκαστεί τώρα να βρει μια απάντηση σε αυτό που ήδη μοιάζει με ένα από τα πιο ντροπιαστικά περιστατικά από την έναρξη του πολέμου. «Η εμπιστοσύνη ότι ο Πούτιν ξέρει τι κάνει μειώνεται ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Anton Barbashin, πολιτικός αναλυτής στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Riddle. «Είτε ο Πούτιν ανταποκρίνεται είτε κινδυνεύει να διαβρώσει περαιτέρω τη νομιμοποίησή του μεταξύ των γερακιών στη Ρωσία».
 
Στην άμεση πρώτη αντίδραση στην έκρηξη της γέφυρας, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε έναν νέο γενικό διοικητή των δυνάμεών του στην Ουκρανία, τον Σεργκέι Σουρόβικιν, έναν αξιωματικό με φήμη για τη βιαιότητα και τη διαφθορά, ο διορισμός του οποίου θα γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τους σκληροπυρηνικούς.
 
Απειλές στους κατοίκους της Ουκρανίας
Δύο Ρώσοι αξιωματούχοι-κυβερνήτες ρωσικών περιοχών μίλησαν ανοιχτά για εκδίκηση μετά την επίθεση στη γέφυρα Κερτς που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία. Ένας βουλευτής ισχυρίζεται ότι οι καταστροφικοί πύραυλοι Sarmat θα στοχεύουν πόλεις της Ουκρανίας.
 
«Ουκρανοί, αφήστε τις πόλεις σας, ειδικά τις μεγάλες. Γιατί μια μεγάλη έκπληξη σας περιμένει. Οι πύραυλοι Sarmat είναι έτοιμοι να χτυπήσουν», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της νότιας περιφέρειας της Σταυρούπολης της Ρωσίας, Βαλερί Τσερνίσοφ σε απειλητικό βίντεο στο Twitter.
 
Ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ δήλωσε ότι υπάρχει «μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση» μετά την έκρηξη που κατέστρεψε τμήματα της γέφυρας του Κερτς χθες το πρωί και σκότωσε τρεις ανθρώπους.
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το