Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Η Τράπεζα της Αγγλίας αποτυγχάνει να ηρεμήσει τις αγορές καθώς η λίρα καταρρέει

banner roots

Βρετανία : Η Τράπεζα της Αγγλίας αποτυγχάνει να ηρεμήσει τις αγορές καθώς η λίρα καταρρέει
27.09.2022 | 12:27

Βρετανία : Η Τράπεζα της Αγγλίας αποτυγχάνει να ηρεμήσει τις αγορές καθώς η λίρα καταρρέει

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στα πρωτοσέλιδα της Τρίτης κυριαρχεί η αναταραχή στις αγορές τη Δευτέρα, η οποία είδε τη λίρα να αγγίζει ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

"Εκτός ελέγχου" - ο τίτλος της Mirror, δίπλα σε μια φωτογραφία της Λιζ Τρας και του Κουασί Κουάρτενγκ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι φορολογικές περικοπές του υπουργού Οικονομικών "βύθισαν τις αγορές στο χάος και άφησαν εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμέτωπα με περαιτέρω οικονομική δυστυχία".

Η Telegraph έχει πρωτοσέλιδη φωτογραφία του κ. Κουάρτενγκ και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, με ένα γράφημα ανάμεσά τους που δείχνει την πτώση της αξίας της λίρας χθες. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι "τρομαγμένοι δανειστές" εγκαταλείπουν τα νέα στεγαστικά δάνεια. Ένας συντηρητικός βουλευτής είπε στην εφημερίδα ότι οι συνάδελφοί του στα έδρανα είναι " κατατρομαγμένοι " από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων.

Η εφημερίδα i προβάλλει την απόφαση αρκετών χορηγών στεγαστικών δανείων - συμπεριλαμβανομένων των Halifax, Virgin Money και Skipton - να “παγώσουν” προσωρινά ορισμένα ή όλα τα νέα δάνεια και αναφέρει ότι και άλλοι δανειστές αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η i μας ενημερώνει ότι υπάρχουν προβλέψεις για συμφωνίες δανεισμού με επιτόκιο 5% μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Οι Times υπογραμμίζουν την προειδοποίηση ενός υπουργού των Συντηρητικών ότι το κόμμα θα αντιμετωπίσει "τεράστιο πόνο" αν οι ψηφοφόροι τους κατηγορήσουν για την άνοδο του κόστους των ενυπόθηκων δανείων. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της YouGov που δίνει στους Εργατικούς προβάδισμα 17 μονάδων, το μεγαλύτερο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Σε κύριο άρθρο της τονίζει ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν μπροστά τους μια επείγουσα πρόκληση για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη χάραξη της βρετανικής οικονομικής πολιτικής.

Κάτω από τον τίτλο "Οι επιτήδειοι του Σίτι στοιχηματίζουν εναντίον της UK PLC", η Mail γράφει ότι οι κερδοσκόποι που επωφελούνται από την πτώση της λίρας "προκάλεσαν οργή". Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις ανώτερων Συντηρητικών που επικρίνουν τους χρηματιστές ότι "προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από κακές ειδήσεις" και προειδοποιούν ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να "μιλούν για την κατάρρευση της στερλίνας".

Ο Guardian υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πασχίζει να αποτρέψει την πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών στην οικονομική της στρατηγική. Αναφέρει ότι οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι "τα σκληρά λόγια δεν αρκούν και ότι το επίσημο κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί απότομα για να αντιστραφεί η διολίσθηση της στερλίνας - μια συμπίεση που θα εξαλείψει κάθε δυναμική από την αναπτυξιακή προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών και θα οδηγήσει σε εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων". Σε κύριο άρθρο, αναφέρει ότι το χάος ήταν "προβλέψιμο" και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση του κ. Κουάρτενγκ “να δώσει εξηγήσεις για το τι έκανε”.

Οι Financial Times επικαλούνται τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας της Σιγκαπούρης, ο οποίος προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να εισέλθει σε ένα σπιράλ που συνήθως παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές, όπου "οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να επανακτήσουν την αξιοπιστία τους". Το κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνει ότι η αστάθεια της αγοράς αποτελεί επιβεβαίωση "της απερισκεψίας της στρατηγικής της κυβέρνησης να χρηματοδοτεί ιστορικές φορολογικές περικοπές και ενεργειακές επιδοτήσεις μέσω χρέους, υποστηριζόμενες μόνο από την υπόσχεση για καλύτερη ανάπτυξη".

"Η λίρα Kwar-tanks", είναι ο τίτλος της εφημερίδας Metro. Η εφημερίδα τονίζει ότι δεν ήταν μόνο το δολάριο με το οποίο η λίρα υποχώρησε τη Δευτέρα, αλλά και το ευρώ, το ιαπωνικό γεν, ακόμη και το ρωσικό ρούβλι.

Τέλος, το πρωτοσέλιδο της Star φιλοξενεί μια φωτογραφία του υπουργού Οικονομικών με τη μύτη ενός κλόουν. "Αγάπη μου, συρρίκνωσα τις λίρες", γράφει ο τίτλος.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το