Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανικός τύπος - Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ : “Μια ζωή αφιερωμένη στο καθήκον”
Βρετανικός τύπος - Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ : “Μια ζωή αφιερωμένη στο καθήκον”
09.09.2022 | 12:03

Βρετανικός τύπος - Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ : “Μια ζωή αφιερωμένη στο καθήκον”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Οι Times, ο Guardian, η i και η Daily Star σηματοδοτούν αυτή τη σημαντική στιγμή της ιστορίας με το ίδιο έγχρωμο πορτρέτο από τη στέψη της Βασίλισσας το 1953.

Ο Guardian αφήνει στην πρώτη σελίδα την εντυπωσιακή εικόνα της πρόσφατα εστεμμένης μονάρχη να σταθεί μόνη της - εκτός από το όνομά της και τις ημερομηνίες της βασιλείας της - ενώ οι Times προσθέτουν τις λέξεις: «Μια ζωή στην υπηρεσία του έθνους».

Το οπισθόφυλλο των Times μεταφέρει ένα απόσπασμα από τη χριστουγεννιάτικη εκπομπή της βασίλισσας το 1957, την πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά: «Δεν μπορώ να σας οδηγήσω στη μάχη. Δεν σας δίνω νόμους ούτε απονέμω δικαιοσύνη, αλλά μπορώ να κάνω κάτι άλλο: μπορώ να σας δώσω την καρδιά μου και την αφοσίωσή μου σε όλα αυτά τα παλιά νησιά και σε όλους τους λαούς της αδελφότητας των εθνών μας».

Στο κύριο άρθρο των Times , o δημοσιογράφος Valentine Low λέει ότι «η ιστορία θα εκδώσει την ετυμηγορία της στο πλήρωμα του χρόνου, αλλά είναι δύσκολο να διανοηθούμε ότι θα τη θυμόμαστε ως οτιδήποτε άλλο εκτός από έναν από τους μεγαλύτερους μονάρχες στην ιστορία μας».

Η Sun υπενθυμίζει στους αναγνώστες πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος πριν από 70 χρόνια - ήταν μόλις επτά χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανία είχε ακόμα μια αυτοκρατορία και οι Μπιτλς απείχαν πέντε χρόνια ακόμη από την πρώτη τους συνάντηση.

Το πρωτοσέλιδό της φέρει ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο της Βασίλισσας στα τελευταία της χρόνια με ένα απαλό χαμόγελο. «Σε αγαπήσαμε μαμά», γράφει η λεζάντα.

Η Daily Express απογυμνώνει το χρώμα από το πρωτοσέλιδό της και δηλώνει: «Η αγαπημένη μας Βασίλισσα είναι νεκρή».

Το κύριο άρθρο της αναφέρει ότι ενώ ορισμένοι αμφισβητούν τον θεσμό της μοναρχίας, σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να θαυμάσουν πώς «αξιοποίησε το μεγαλείο του Στέμματος για να ανυψώσει τους αφανείς ήρωες της χώρας».

Ο Guardian επισημαίνει ότι η βασιλεία της είδε μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη βιομηχανική, οικονομική, τεχνική και κοινωνική ανάπτυξη οποιασδήποτε εποχής. Σημειώνει, λοιπόν, ότι είναι δύσκολο να δούμε το όνομά της να απονέμεται, όπως ήταν της βασίλισσας Βικτωρίας στους Βικτωριανούς, ως το «καθοριστικό σύμβολο μιας εποχής».

«Αντ' αυτού έπαιξε, σε μεγάλο βαθμό άψογα, τον ρόλο ενός σύγχρονου συνταγματικού μονάρχη, ενός συμβολικού προσωπάρχη με δικαίωμα διαβούλευσης και παροχής συμβουλών και προειδοποίησης στους πολιτικούς ηγέτες ιδιωτικά», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Daily Star αναδιαμορφώνει το κόκκινο μπάνερ της σε μαύρο χρώμα και γράφει στο ειλικρινές κύριο άρθρο της: «Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι παραδοσιακά δεν είμαστε μια βασιλική εφημερίδα και υπάρχουν πολλά στην οικογένεια που δεν αγαπάμε τόσο. Αλλά δεν μπορούσες να μην θαυμάσεις πώς η Βασίλισσα έκανε το καθήκον της, συνέχισε τη δουλειά της και δεν παραπονέθηκε ποτέ».

Η Daily Mirror αποφάσισε το πρωτοσέλιδό της να περιοριστεί απλά σε ένα: «Ευχαριστώ». Ο Paul Routledge της εφημερίδας θυμάται τη χαρά της στέψης της Βασίλισσας το 1953, με το φαγητό να απλώνεται στα σπίτια και τα τρόφιμα που μόλις είχαν σταματήσει να διανέμονται με το δελτίο.

«Δεν το είδαμε στο σήριαλ, παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά», λέει. Κανείς στον δρόμο του δεν είχε τηλεόραση ακόμα, σημειώνει.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel