Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας

banner roots

Βρετανία : Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας
08.09.2022 | 13:56

Βρετανία : Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Σήμερα Πέμπτη θα παρουσιάσει το πακέτο μέτρων που θα λάβει για τη μείωση των φουσκωμένων λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο ΗΒ η Λιζ Τρας.

Όπως τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός τα μέτρα θα δίνουν τη βεβαιότητα στους πολίτες ότι θα μπορέσουν να περάσουν το χειμώνα όντας ικανοί να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι οποίοι χωρίς κρατική παρέμβαση , έχει ανακοινωθεί πως θα έφταναν τις 3.549 λίρες ετησίως – περίπου 4.000 ευρώ - από την 1η Οκτωβρίου.

Κατά την κ. Τρας , τα μέτρα καλύπτουν και το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας σε βάθος χρόνου. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αύξηση παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα στη Βόρεια Θάλασσα και στην επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Επανέλαβε παράλληλα, ότι θα περικόψει φόρους ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Απέρριψε δε τη θέση ηγετών και βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης να χρηματοδοτήσει τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας με έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα απέτρεπε επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ως προς το αναμενόμενο πακέτο μέτρων , οι συγκλίνουσες πληροφορίες των πολιτικών συντακτών αναφέρουν πως θα ανακοινωθεί πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας κάπου στις 2.500 λίρες (2.873 ευρώ) το χρόνο από 1.971 (2.265 ευρώ) σήμερα, ενδεχομένως έως το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας στο τέλος του 2024.

Αυτό θα επιτευχθεί μάλλον με την επιβολή ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζουν οι εταιρείες ενέργειας , με την κυβέρνηση να καλύπτει το πρόσθετο κόστος αγοράς.  

Τι γράφουν οι εφημερίδες

Σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα αδημονούν να δουν το αναμενόμενο σχέδιο που θα αποκαλύψει η Λιζ Τρας για τη μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον χειμώνα.

«Καιρός ήταν» - ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Mirror - η οποία αναφέρει ότι η παρέμβαση της πρωθυπουργού είναι “ύψιστης σημασίας” για τις οικογένειες, τους συνταξιούχους και τις επιχειρήσεις που “αγωνίζονται να επιβιώσουν” .

Για τον Guardian, είναι μια «σημαδιακή στιγμή» από την οποία θα εξαρτηθεί ολόκληρη η πρωθυπουργία της κ. Τρους, καθώς η νέα πρωθυπουργός καταβάλλει σύντονες προσπάθειες για να ενώσει το κόμμα της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανώτεροι Τόρις πιστεύουν ότι το πακέτο υποστήριξης θα «δημιουργήσει αρκετή καλή θέληση» για να εγγυηθεί την επιβίωσή της Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι τα Χριστούγεννα - αλλά προειδοποιεί ότι η διατήρηση της στήριξης των βουλευτών πέρα από το νέο έτος θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση.

Η Daily Express δεν συμφωνεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Τρας «πατάει το έδαφος τρέχοντας». «Ανέβασε τα μανίκια και έπιασε αμέσως δουλειά», αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση «κατά μέτωπο», τονίζει η Express.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους είναι ένα «στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» - με τα ερωτήματα να αυξάνονται σχετικά με το πώς θα πληρωθεί το πακέτο των 150 δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η απότομη διολίσθηση της λίρας αντανακλά την «τρομακτική κλίμακα» των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση.

Κάποια στιγμή, η εφημερίδα αναφέρει ότι η στερλίνα έπεσε χαμηλότερα από ό,τι μετά την ψηφοφορία για το Brexit του 2016 - και χαμηλότερα από την περίοδο του Μαρτίου του 2020, καθώς η πανδημία Covid σάρωνε τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους FT, οι υπουργοί προσπαθούσαν ακόμη να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της στήριξης των επιχειρήσεων μέχρι χθες.

Η Daily Mail και η Daily Telegraph επικεντρώνονται στην υπόσχεση της πρωθυπουργού να «φέρει επανάσταση» στον ενεργειακό εφοδιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο - και να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά δεν θα αντιμετωπίσουν υπερβολικούς λογαριασμούς στο μέλλον.

«Όρκος της Τρας:- Ποτέ Ξανά» - ο  τίτλος στην Daily Telegraph.

H εφημερίδα γράφει ότι η κ. Τρας θα καταργήσει το μορατόριουμ για την υδρορηγμάτωση (fracking) σε γραπτή δήλωση της προς το Κοινοβούλιο χωρίς να υπάρξει πλήρης νομοθεσία – επιταχύνοντας έτσιi την άρση της απαγόρευσης.

Πρόκειται περί της διαδικασίας εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε συμπαγή πετρώματα, μέσω της διοχέτευσης υπό πίεση ενός μείγματος από νερό και άμμο με σκοπό να προκληθούν μικροσκοπικές ρωγμές στο πέτρωμα και να απελευθερωθεί έτσι το κοίτασμα.

Στους Times διαβάζουμε ότι οι υπουργοί καταρτίζουν σχέδια για μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά να μειώσουν τη χρήση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα - σε περίπτωση που το επερχόμενο ανώτατο όριο στις τιμές καταργήσει το κίνητρο για τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωσή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκφράζονται ανησυχίες εντός της κυβέρνησης ότι η παρέμβαση της πρωθυπουργού θα μπορούσε να «αυξήσει τον κίνδυνο γενικής συσκότισης». «Οι άνθρωποι θα κληθούν να σταματήσουν να αφήνουν τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής - και να κατεβάσουν τους θερμοστάτες», σύμφωνα με τους Times.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel