Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Η Τρας υπόσχεται άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, αν αναλάβει πρωθυπουργός
Βρετανία: Η Τρας υπόσχεται άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, αν αναλάβει πρωθυπουργός
04.09.2022 | 19:03

Βρετανία: Η Τρας υπόσχεται άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, αν αναλάβει πρωθυπουργός

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η νυν υπουργός των Εξωτερικών Λιζ Τρας αναμένεται ευρέως να ανακηρυχθεί τη Δευτέρα ως η νέα ηγέτιδα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και συνεπώς ως η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, κερδίζοντας τον αντίπαλό της, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ίδιο του το κόμμα μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Πολλά από τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής επικεντρώνονται στην αναμέτρηση για την ηγεσία των Τόρις, καθώς απομένει μόλις μία ημέρα μέχρι το έθνος να μάθει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Η Sunday Telegraph -στην οποία η Λιζ Τρας εκθέτει τις θέσεις της- την υποστηρίζει ολόψυχα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν κερδίσει, η χώρα θα αποκτήσει έναν πρωθυπουργό με αρχές, φιλελεύθερο, υπέρ της αγοράς, καλά διαβασμένο, οικονομικά καταρτισμένο και με γνώμονα την εφαρμογή της πολιτικής που επιδιώκει να ακολουθήσει. Αλλά σημειώνει επίσης η εφημερίδα ότι η κ. Τρας "πρέπει να μεταρρυθμίσει τη διαλυμένη μας αγορά ενέργειας".

Γράφοντας στην εφημερίδα Sunday Telegraph την παραμονή της ανακοίνωσης για το ποιος θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η Τρας επανέλαβε την υπόσχεσή της να είναι τολμηρή στην αντιμετώπιση της οικονομίας της Βρετανίας, η οποία παλεύει με διψήφιο πληθωρισμό και αντιμετωπίζει ύφεση.

Λέγοντας ότι κατανοεί "πόσο δύσκολη είναι η κρίση του κόστους ζωής για όλους", η Τρας έγραψε ότι θα αναλάβει "αποφασιστική δράση για να διασφαλίσει ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο".

"Εάν εκλεγώ, σχεδιάζω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου διακυβέρνησης να καθορίσω την άμεση δράση μας για τους λογαριασμούς ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό", έγραψε.

"Μια ανακοίνωση θα ακολουθήσει αργότερα αυτό το μήνα από τον υπουργό Οικονομικών μου, με μια ευρύτερη δέσμη μέτρων για την οικονομία".

Είπε ότι η προσέγγισή της θα είναι διττή - άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και ένα σχέδιο για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης. Θα διορίσει επίσης ένα Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων για να λάβει "τις καλύτερες ιδέες" για το πώς θα τονωθεί η οικονομία.

Ο Observer επισημαίνει ότι η κα Τρας έχει προειδοποιηθεί να μη συγκροτήσει το υπουργικό της συμβούλιο με “πιστούς” του Μπόρις Τζόνσον. Ορισμένα ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος εκτιμούν ότι η Λιζ Τρας στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα οδηγήσει τους βουλευτές των Τόρις σε ήττα αν δεν συμπεριλάβει προσωπικότητες από όλο το κόμμα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δηλώνει στην Sunday Express ότι οι Συντηρητικοί πρέπει να τερματίσουν τις "πικρές εσωτερικές διαμάχες" τους. Ο Μπόρις Τζόνσον προτρέπει τους συναδέλφους του να υποστηρίξουν ολόψυχα τον/την διάδοχό του, ώστε να έχουν πιθανότητες να κερδίσουν τις επόμενες γενικές εκλογές.

Υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες γι' αυτό, αν πιστέψουμε την Sunday Mirror. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε ένα σχέδιο δώδεκα βουλευτών των Τόρις, για να καταθέσουν επιστολές δυσπιστίας κατά της κας Τρας και να επαναφέρουν τον κ. Τζόνσον. Ένας από αυτούς φέρεται να λέει: "Η Λιζ δεν είναι πολύ έξυπνη". Ένας άλλος προσθέτει: "η μόνη μας ευκαιρία είναι με τον Μπόρις".

Η Sun on Sunday γράφει ότι οι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί τον εμφύλιο πόλεμο των Τόρις . Υποστηρίζει ότι έχει κανείς την εντύπωση ότι η διαμάχη για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος αισθάνθηκε είναι “μεγαλύτερη από τον πόλεμο των 30 ετών” - και τονίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει ένα σαφές καθήκον: “να σταματήσει τις εσωκομματικές διαμάχες και να προσφέρει στη χώρα και στο έθνος”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel