Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Παγκόσμιοι ηγέτες αποχαιρετούν τον «μοναδικό στο είδος του» Σοβιετικό πρόεδρο

banner roots

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Παγκόσμιοι ηγέτες αποχαιρετούν τον «μοναδικό στο είδος του» Σοβιετικό πρόεδρο
31.08.2022 | 09:02

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Παγκόσμιοι ηγέτες αποχαιρετούν τον «μοναδικό στο είδος του» Σοβιετικό πρόεδρο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χαρακτηρίστηκε ως «μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα» σε πληθώρα αφιερωμάτων σε όλο τον κόσμο στον άνθρωπο που θεωρείται ότι έβαλε τέλος στον ψυχρό πόλεμο.

Πρώην και νυν δυτικοί ηγέτες, πολιτικοί σχολιαστές, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και διασημότητες έσπευσαν να τονίσουν τη συμβολή του στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε καταιγισμό tweets, μετά τον θάνατό του στη Ρωσία χθες το βράδυ σε ηλικία 91 ετών.
 
 
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να γράψουν για τον Γκορμπατσόφ, λέγοντας ότι ήταν ένας άνθρωπος με «αξιοσημείωτο όραμα» και ότι τον εκτιμούσαν πολύ επειδή οδήγησε τη χώρα του σε πορεία μεταρρυθμίσεων.
 
«Αυτές ήταν οι πράξεις ενός σπάνιου ηγέτη - ενός ηγέτη με την ικανότητα να δει ότι ένα διαφορετικό μέλλον ήταν εφικτό και το θάρρος να ρισκάρει ολόκληρη την καριέρα του για να το πετύχει», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Το αποτέλεσμα ήταν ένας ασφαλέστερος κόσμος και μεγαλύτερη ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους».
 
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν ένας «μοναδικός στο είδος του πολιτικός άνδρας που άλλαξε τον ρου της ιστορίας».
 
«Ο κόσμος έχασε έναν πανύψηλο παγκόσμιο ηγέτη, αφοσιωμένο πολυμερή και ακούραστο υπέρμαχο της ειρήνης. Είμαι βαθύτατα λυπημένος από τον θάνατό του», έγραψε στο Twitter.
 
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε ότι «πάντα θαύμαζε το θάρρος και την ακεραιότητα που επέδειξε για την ειρηνική λήξη του ψυχρού πολέμου».
 
Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν ένας αξιόπιστος και σεβαστός ηγέτης. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Άνοιξε το δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη. Αυτή την κληρονομιά δεν θα την ξεχάσουμε. R.I.P Μιχαήλ Γκορμπατσόφ».
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε τον Γκορμπατσόφ ως «άνθρωπο της ειρήνης» στο Twitter νωρίς το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας ότι «άνοιξε έναν δρόμο ελευθερίας για τους Ρώσους. Η δέσμευσή του για την ειρήνη στην Ευρώπη άλλαξε την κοινή μας ιστορία».
 
Στη Ρωσία, ωστόσο, η επίσημη αντίδραση στον θάνατο του ανθρώπου που κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε τον χαοτικό καπιταλισμό στην καταρρέουσα σοβιετική αυτοκρατορία ήταν πολύ πιο ψύχραιμη.
 
Στη Ρωσία... απέφυγαν τους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς για τον Γκορμπατσόφ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η εισβολή του οποίου στην Ουκρανία θεωρείται ως μια προσπάθεια να αποκαταστήσει κάποια από τα παλιά σοβιετικά σύνορα, εξέφρασε «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του» για τον θάνατο του Γκορμπατσόφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
 
«Αύριο θα στείλει τηλεγράφημα συλλυπητηρίων στην οικογένεια και τους φίλους του», είπε.
 
Το ρεπορτάζ του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Tass ήταν φτωχό σε υπερθετικούς χαρακτηρισμούς και απλώς ανέφερε ότι πέθανε και ότι «ο Γκορμπατσόφ προώθησε τη γκλάσνοστ … και την περεστρόικα, μια πολιτική πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Υπήρξε ο πρώτος και ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, κερδίζοντας τις εκλογές για τη θέση αυτή τον Μάρτιο του 1990 και παραιτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1991».
 
Ο Βιτάλι Μιλόνοφ, ένας Ρώσος βουλευτής, δήλωσε ότι ήταν συμβολικό το γεγονός ότι ο Γκορμπατσόφ πέθανε τη «χρονιά της αποδόμησης της παγκόσμιας τάξης», αναφερόμενος στην εισβολή στην Ουκρανία. Είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης άφησε μια κληρονομιά «χειρότερη από τον Χίτλερ για τη χώρα μας», σύμφωνα με ένα tweet ενός δημοσιεύματος του φιλοκρεμλινικού Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, δήλωσε ότι ο Γκορμπατσόφ «προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες», αλλά «δεν μπόρεσε να εφαρμόσει όλα τα οράματά του», λέγοντας στην εκπομπή Newsnight του BBC: «Οι λαοί της ανατολικής Ευρώπης και ο γερμανικός λαός, και τελικά ο ρωσικός λαός, του οφείλουν μεγάλο χρέος ευγνωμοσύνης για την έμπνευση, για το θάρρος να βγει μπροστά με αυτές τις ιδέες της ελευθερίας».
 
Ο Κίσινγκερ, αφού αναγνώρισε και πάλι ότι ο Γκορμπατσόφ δεν μπόρεσε να υλοποιήσει πλήρως το όραμά του, πρόσθεσε: «Θα τον θυμάται ακόμα η ιστορία ως έναν άνθρωπο που ξεκίνησε ιστορικούς μετασχηματισμούς που ήταν προς όφελος της ανθρωπότητας και του ρωσικού λαού».
 
Το ίδρυμα Ρίγκαν για το θάνατο του Γκορμπατσόφ
Ο κύριος αντίπαλος του Γκορμπατσόφ στη Δύση όταν ανέβηκε στην εξουσία ήταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και η ικανότητά τους να διαμορφώσουν μια καλή σχέση αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την επίσπευση του τέλους του ψυχρού πολέμου.
 
Το Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Ρίγκαν που ιδρύθηκε από τον εκλιπόντα πρόεδρο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θρηνεί την απώλεια ενός ανθρώπου «που κάποτε ήταν πολιτικός αντίπαλος του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος κατέληξε να γίνει φίλος. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στην οικογένεια Γκορμπατσόφ και στον λαό της Ρωσίας».
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το