Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Συνομιλίες Τζόνσον στο Μπέλφαστ – Την αλλαγή του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν αποκλείει η βρετανική κυβέρνηση

banner roots

Συνομιλίες Τζόνσον στο Μπέλφαστ – Την αλλαγή του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν αποκλείει η βρετανική κυβέρνηση
16.05.2022 | 12:13

Συνομιλίες Τζόνσον στο Μπέλφαστ – Την αλλαγή του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν αποκλείει η βρετανική κυβέρνηση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμη να εισαγάγει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει την παράκαμψη ορισμένων άρθρων της συμφωνίας Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Το Πρωτόκολλο που έχει συμφωνηθεί για τη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Βρετανίας για το μετά-Brexit καθεστώς των σχέσεων τους κρατά την περιοχή στην ενιαία αγορά λόγω των ουσιαστικά ανοιχτών συνόρων που μοιράζεται με την γειτονική Ιρλανδική Δημοκρατία. 

Η πρόσφατη ιστορική πρωτιά του Σιν Φέιν στις εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο το επίμαχο ζήτημα της τροποποίησης του Πρωτοκόλλου που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. για το καθεστώς της περιοχής.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα το Μπέλφαστ για να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) αρνείται να συμμετάσχει στις εργασίες στην τοπική συνέλευση στο Στόρμοντ λόγω των αντιρρήσεων που επανειλημμένα έχει εκφράσει στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

To Πρωτόκολλο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει τη συνέχιση του ελεύθερου εμπορίου κατά μήκος των ιρλανδικών χερσαίων συνόρων.

Οι πρόσφατες εκλογές για τα μέλη της τοπικής συνέλευσης στις 5 Μαΐου εδραίωσαν την πλειοψηφία όσων αποδέχονται το Πρωτόκολλο, συμπεριλαμβανομένου του νέου μεγαλύτερου κόμματος, του Σιν Φέιν.

Αλλά στην ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου εναντιώνονται οι ενωτικοί πολιτικo;i.

Το DUP υποστηρίζει ότι το Πρωτόκολλο έχει διαβρώσει τα θεμέλια στα οποία χτίστηκε η αποκέντρωση και υπονόμευσε τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ ο ίδιος, ο Μπόρις Τζόνσον συμφωνεί ότι απαιτούνται αλλαγές.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Belfast Telegraph, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το Πρωτόκολλο είναι ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα μιας μετά-Covid εποχής, με έναν ευρωπαϊκό πόλεμο, και την αύξηση τους κόστους ζωής.

Ο κ. Τζόνσον προσθέτει ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, ωστόσο προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δράσει εάν η ΕΕ δεν αλλάξει τη θέση της.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι προσπάθησε να αποτρέψει τον Βρετανό πρωθυπουργό από μια τέτοια κίνηση, εξηγώντας πως όχι μόνο θα οδηγήσει σε νέο ναδίρ τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. αλλά θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον κ. Κόβενι, Λονδίνο, Δουβλίνο και Βρυξέλλες μπορούν να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις στα εμπορικά προβλήματα που υπάρχουν στη Βόρεια Ιρλανδία και τα οποία έχουν ενοχλήσει τους ενωτικούς, που στηρίζουν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το