Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ουκρανική κρίση: To Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί για ρωσικό σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του Κιέβου

banner roots

Ουκρανική κρίση: To Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί για ρωσικό σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του Κιέβου
23.01.2022 | 13:50

Ουκρανική κρίση: To Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί για ρωσικό σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του Κιέβου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο Κίεβο μια “φιγούρα” για να ηγηθεί κυβέρνησης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μόσχας.

Το υπουργείο των Εξωτερικών της Βρετανίας πήρε την ασυνήθιστη απόφαση να ονομάσει τον πρώην Ουκρανό βουλευτή Γεβχέν Μουράγιεφ πιθανό υποψήφιο του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει μετακινήσει 100.000 στρατεύματα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες μετά από μια εισβολή στην Ουκρανία..

Σε δήλωσή της, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε:

“Οι πληροφορίες που δημοσιoποιούνται σήμερα φωτίζουν την έκταση της ρωσικής δραστηριότητας που έχει σχεδιαστεί για την υπονόμευση της Ουκρανίας και είναι μια διαπίστωση της σκέψης του Κρεμλίνου.

"Η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει, να τερματίσει τις εκστρατείες επιθετικότητας και παραπληροφόρησης και να ακολουθήσει το δρόμο της διπλωματίας.

"Όπως έχουν πει επανειλημμένα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι μας, οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος με σοβαρό κόστος".

Η Ρωσία έχει καταλάβει ουκρανικά εδάφη στο παρελθόν, όταν προσάρτησε την Κριμαία το 2014, μετά την ανατροπή φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας.

Οι δυτικές και ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι μια άλλη εισβολή θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή στις αρχές του 2022, αφού ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση, αλλά ο πρόεδρος Πούτιν έχει ζητήσει ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, η σημαντικότερη από τι οποίες είναι η μη ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Επιθυμεί επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές ασκήσεις και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην ανατολική Ευρώπη, θεωρώντας ότι αυτή η τακτική συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τουίταρε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας επιδίδεται “σε επιχείρηση παραπληροφόρηση” και προέτρεψε το Λονδίνο να “σταματήσει αυτές τις προκλητικές δραστηριότητες και να σταματήσει να διαδίδει ανοησίες”.

Ο κ. Μουράγιεφ, ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, έχασε την έδρα του στο ουκρανικό κοινοβούλιο όταν το κόμμα του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 5% των ψήφων στις εκλογές του 2019.

Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Observer ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών "φαίνεται να είναι μπερδεμένο".

"Δεν είναι πολύ λογικό. Τελώ υπό απαγόρευση στη Ρωσία. Όχι μόνο αυτό, αλλά και τα χρήματα από την εταιρεία του πατέρα μου έχουν κατασχεθεί", σημείωσε ο κ. Μουράγιεφ.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βαντίμ Πριστάικο, υπογράμμισε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία προσπαθεί να εγκαταστήσει έναν φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να το κάνουν", δήλωσε στο Sky News ο κ. Πριστάικο.

Το Φόρεϊν Όφις ονόμασε επίσης άλλους τέσσερις Ουκρανούς πολιτικούς, οι οποίοι, όπως ανέφερε, διατηρούν δεσμούς με τις Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ανέφερε ότι κάποια από αυτά τα άτομα έχουν έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που σχεδιάζουν μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Περιλαμβάνουν τον Μικόλα Αζάροφ που διετέλεσε πρωθυπουργός υπό τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανατράπηκε το 2014.

Στη συνέχεια, ο κ. Αζάροφ διέφυγε στη Ρωσία, όπου εγκατέστησε “εξόριστη κυβέρνηση μαριονέτας” , όπως χαρακτηρίζεται από τη Δύση.

Μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου υπάρχει ένταλμα της Ίντερπολ για τη σύλληψή του. Ο Αζάροφ κατηγορείται για υπεξαίρεση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Ένας άλλος σύμμαχος του Πούτιν που κατονομάζει το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών είναι ο Βολοντίμιρ Σίβκοβιτς, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, στον οποίο αυτή την εβδομάδα επιβλήθηκαν αμερικανικές κυρώσεις για φερόμενη συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι άλλοι είναι ο Σερχί Αρμπούζοφ και ο Αντρίι Κλουγιέφ, οι οποίοι διετέλεσαν και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης υπό τον κ. Γιανουκόβιτς.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικο υπογράμμισε ότι το ερώτημα δεν είναι εάν η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά εάν θα είναι μια “μεγάλης κλίμακας εισβολή ή κάτι μικρότερο”, προσθέτοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται ήδη στην Κριμαία για σχεδόν οκτώ χρόνια.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το