Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - Παραλλαγή Covid: “Το Ηνωμένο Βασίλειο θέτει την ασφάλεια πρώτα πέρα από τα ταξίδια στην Αφρική”, τονίζει ο υπουργός Μεταφορών Γκράντ Σαπς

banner roots

Βρετανία - Παραλλαγή Covid: “Το Ηνωμένο Βασίλειο θέτει την ασφάλεια πρώτα πέρα από τα ταξίδια στην Αφρική”, τονίζει ο υπουργός Μεταφορών Γκράντ Σαπς
26.11.2021 | 14:04

Βρετανία - Παραλλαγή Covid: “Το Ηνωμένο Βασίλειο θέτει την ασφάλεια πρώτα πέρα από τα ταξίδια στην Αφρική”, τονίζει ο υπουργός Μεταφορών Γκράντ Σαπς

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να διακινδυνεύσει με μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, η οποία μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει την προστασία των εμβολίων, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Ο Γκραντ Σαπς ανέφερε στο BBC ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “ενήργησε αμέσως” με γνώμονα –“πρώτα η ασφάλεια”. Eξι επιπλέον χώρες έχουν συμπεριληφθεί στην κόκκινη λίστα των χωρών που θεωρούνται επικίνδυνοι ταξιδιωτικοί προορισμοί εν μέσω πανδημίας.

Η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί “έντονες ανησυχίες”.

Δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νέας παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το μεσημέρι σήμερα οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, τη Μποτσουάνα, το Λεσότο και το Εσουστίνι πρώην Σουαζιλάνδη θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες, με όσους φθάνουν μετά τις 04:00 GMT την Κυριακή να υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Όλες οι πτήσεις από τις έξι χώρες αναστέλλονται επίσης μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα καραντίνας σε ξενοδοχείο.

Η Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και η Μποτσουάνα έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής 59 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής, γνωστής ως B.1.1.529, ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα της ίδιας μετάλλαξης σε ταξιδιώτη που έφθασε στο Ισραήλ.

Ο κ. Σαπς εξέφρασε την ικανοποίησή του για “τη γρήγορη και διαφανή ανταπόκριση” της Νότιας Αφρικής και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει τα ταξίδια: “Είναι μια προσέγγιση πρώτης ασφάλειας”.

O υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "ενήργησε αμέσως" επειδή "δεν μπορούμε να πάρουμε ρίσκα όταν πρόκειται για κάτι που ίσως νικήσει το εμβόλιο, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται ότι αυτό μπορεί να συμβεί”.

Οι άνθρωποι που επέστρεψαν από τις έξι χώρες της Αφρικής τις τελευταίες 10 ημέρες θα κληθούν να κάνουν ένα τεστ PCR, αλλά ο κ. Σαπς είπε ότι ένας πολύ μικρός αριθμός λοιμώξεων με τη νέα μετάλλαξη έχει εντοπισθεί σε παγκόσμια κλίμακα και δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εξέφρασε την ανησυχία των ειδικών. Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ η νέα παραλλαγή είναι υπό μελέτη, “αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα”. “Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι διαθέτει διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων από την παραλλαγή Δέλτα, κάτι που υποδηλώνει ενδεχομένως υψηλή μολυσματικότητα αλλά και ότι τα εμβόλια που έχουμε μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά”, πρόσθεσε ο κ. Τζαβίντ.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους κάνοντας λόγο για παραλλαγή με έναν “πολύ ασυνήθιστο σχηματισμό” μεταλλάξεων, που θα μπορούσε να παρακάμπτει την ανοσοαπόκριση, εμφανίζοντας πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Σε σχέση με το αρχικό στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν, επί του οποίου έχουν βασιστεί τα εμβόλια, η νέα παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα που διεισδύει και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel