Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Covid: Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει μια επιστροφή σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

banner roots

Covid: Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει μια επιστροφή σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
23.11.2021 | 13:00

Covid: Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει μια επιστροφή σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Τα ποσοστά μόλυνσης από Covid έχουν αρχίσει να αυξάνονται απότομα σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, προκαλώντας την εισαγωγή νέων περιορισμών και αποκλεισμών.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει φόβους ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά των χωρών αυτών. Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η Βρετανία θα ξεφύγει από τα χειρότερα. Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί κάλλιστα να είναι στην ισχυρότερη θέση από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσει τον Covid αυτό το χειμώνα.

Για να κατανοήσουμε γιατί αυτό θα μπορούσε να συμβεί, πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αρχίσει να απογειώνεται στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο -και ειδικότερα την Αγγλία- πολλές περιοχές της Ευρώπης διατήρησαν σημαντικούς περιορισμούς για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενώ η Αγγλία “ξεκλείδωσε πλήρως” στα μέσα Ιουλίου, μέρη της Ευρώπης δεν το έκαναν αυτό μέχρι το φθινόπωρο, και σε πολλές περιοχές διατήρησαν αυστηρότερους περιορισμούς ακόμη και όταν δεν συνέχισαν το lockdown.

Εν μέρει η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή (timing). Το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη από την πιο μολυσματική παραλλαγή Άλφα και στη συνέχεια την Δέλτα νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να προχωρήσει στην κατάργηση του lockdown πριν από άλλες χώρες.

Η λογική της άρσης του lockdown - μαζί με το όφελος του τερματισμού των περιορισμών που οι ίδιοι προκαλούν βλάβη στην υγεία - ήταν ότι ήταν προτιμότερο να έχουμε την ανάκαμψη της λοίμωξης, το λεγόμενο “κύμα εξόδου”, το καλοκαίρι.

Θεωρήθηκε ότι η αύξηση της εξάπλωσης του ιού θα μετριαζόταν από τον καλύτερο καιρό, πράγμα που σήμαινε περισσότερο χρόνο που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους. Με αυτό τον τρόπο θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί η έξαρση της πανδημίας κατά τη χειμερινή περίοδο όταν η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται σε όλους τους τομείς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, στην πραγματικότητα, είχε ήδη το κύμα των κρουσμάτων που βλέπει αυτή την περίοδο η υπόλοιπη Ευρώπη και κατάφερε να αποφύγει να κατακλυστεί από αυτό.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ποσοστό της ανοσίας που δημιουργήθηκε.

Ένας συνδυασμός καλής διάθεσης εμβολίων, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων που είναι η ομάδα των ανθρώπων που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, και η φυσική ανοσία από τη μόλυνση σημαίνει ότι υπάρχει μια πολύ μικρότερη δεξαμενή ευάλωτων ατόμων για να μολύνει ο ιός.

Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με άλλες χώρες έχει προπορευτεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση. Και πάλι αυτό έχει σχέση εν μέρει με τη χρονική στιγμή. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι επιλέξιμοι για την “αναμνηστική δόση” είναι μεγαλύτερος επειδή η χώρα προηγήθηκε στον εμβολιασμό με την πρώτη και δεύτερη δόση.

Αυτό που είναι ίσως πιο αξιοσημείωτο για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πόσο σταθερά είναι τα επίπεδα μόλυνσης. Από τότε που παρατηρήθηκε η απότομη αύξηση στις αρχές του καλοκαιριού και η οποία κορυφώθηκε στα μέσα Ιουλίου, τα ποσοστά μόλυνσης έχουν μειωθεί. Μικρές αυξήσεις σημειώνονται αλλά ακολουθούν παρόμοιες σε μέγεθος μειώσεις.

Δεν υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης που να έχει δει τις λοιμώξεις Covid να διατηρούνται σε τόσο σταθερά επίπεδα με πολύ λίγους περιορισμούς.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το