Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: “Κλάδος ελαίας” της ΕΕ προς τη Βρετανία για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία

banner roots

Brexit: “Κλάδος ελαίας” της ΕΕ προς τη Βρετανία για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία
13.10.2021 | 12:08

Brexit: “Κλάδος ελαίας” της ΕΕ προς τη Βρετανία για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρυδης 

Ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Φροστ, που είναι αρμόδιος για το Brexit, έκανε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας να επιτρέψει “σημαντικές αλλαγές” στους κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθεί το ”δηλητήριο” στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Μία ημέρα προτού η ΕΕ να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος, ο Φροστ προειδοποίησε και πάλι τις Βρυξέλλες ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να αποποιηθεί μονομερώς ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας, αν η Ένωση δεν υποχωρήσει.

Αρκετές εφημερίδες της Τετάρτης έχουν ως κύριο θέμα την πρόταση της ΕΕ για ένα νέο διακανονισμό με τη Βρετανία αναφορικά με το Brexit και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Για τον Guardian, η άρση έως και του 50% των τελωνειακών ελέγχων μετά το Brexit για τα εμπορεύματα και η κατάργηση πάνω από το ήμισυ των ελέγχων για το κρέας και τα φυτά είναι μια τολμηρή πρόταση – “με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν να γυρίσουν σελίδα στην προβληματική σχέση με τον Μπόρις Τζόνσον”.

Προσθέτει όμως η εφημερίδα ότι οι Βρυξέλες προσφέρουν στο Λονδίνο “κλάδο ελαίας” αψηφώντας τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόταση της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, πηγές της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι το αίτημα για κατάργηση του ρόλου των Ευρωπαίων δικαστών στην επιτήρηση του πρωτοκόλλου στο πλαίσιο της συμφωνίας Brexit που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία συνιστά “κόκκινη γραμμή” και θα μπορούσε να κοστίσει στην επαρχία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου την πρόσβασή στην ενιαία αγορά.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το