Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Στο μικροσκόπιο το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης που αφορά τους βιασμούς, την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών

banner roots

Βρετανία: Στο μικροσκόπιο το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης που αφορά τους βιασμούς, την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση  των γυναικών
03.10.2021 | 17:48

Βρετανία: Στο μικροσκόπιο το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης που αφορά τους βιασμούς, την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

"Τίποτα δεν πρόκειται να μας σταματήσει για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι βιαστές θα καταδικάζονται σε φυλάκιση”, τόνισε στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος που άρχισε χθες στο Μάντσεστερ ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχτηκε στο BBC ότι οι διώξεις για βιασμό και σεξουαλική βία "αντιμετωπίζουν πρόβλημα" και πολλές φορές δεν ολοκληρώνονται “ώστε να τιμωρούνται οι θύτες και να δικαιώνονται τα θύματα”.

Ο κ. Τζόνσον στη συνέντευξη που έδωσε στον Άντριου Μαρ του BBC πρόσθεσε ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στη Μητροπολιτική Αστυνομία, “με τη συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών να είναι αξιόπιστη”.

Η φυλάκιση του Γουέιν Κούζενς για τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των γυναικών, την εμπιστοσύνη του κοινού στη Σκότλαντ Γιάρντ και γενικότερα για το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κούζενς ήταν αστυνομικός στο Λονδίνο όταν δολοφόνησε την Σάρα Έβεραρντ, και η Μητροπολιτική Αστυνομία δέχεται έντονες επικρίσεις για την αποτυχία της να τον σταματήσει.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από τον Άντριου Μαρ εάν θα ξεκινήσει ανεξάρτητη δημόσια έρευνα για την υπόθεση, ο κ. Τζόνσον είπε ότι θα ήθελε πρώτα η επιτροπή επιτήρησης της αστυνομίας να ολοκληρώσει την έρευνα για το θέμα.

“Πρέπει να εξετάσουμε συστηματικά όχι μόνο την υπόθεση Γουέιν Κούζενς , αλλά ολόκληρο τον χειρισμό των υποθέσεων βιασμού, της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής βίας και των καταγγελιών των γυναικών σχετικά με την παρενόχληση”, τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι υποθέσεις που αναφέρθηκαν στην αστυνομία - και αρχικά καταγράφηκαν ως βιασμός - έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Ωστόσο, το ποσοστό που έφτασε στα δικαστήρια σε αυτό το διάστημα έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό, διαπίστωσε η ομάδα έρευνας του BBC.

Τα στοιχεία της έρευνας του BBC για την περίοδο 2019-20 δείχνουν ότι 1.439 ύποπτοι βιασμού τελικά καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στην Αγγλία και την Ουαλία. Ο αριθμός αυτός των καταδικασθέντων είναι ο μικρότερος από τότε που οι αρχές άρχισαν να διατηρούν αρχεία για τους βιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνουν οι συντελεστές της σχετική έρευνας.

Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 1.925 πέρυσι, παρά την αύξηση των καταγγελιών για βιασμό.

Στη Βρετανία ο βιασμός επισύρει ποινή φυλάκισης από τέσσερα έως 19 χρόνια, με μέγιστη ποινή την ισόβια κάθειρξη σε περιορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου Καταδικαστικών Αποφάσεων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το