Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει την “ανοικοδόμηση” της κυβέρνησης του μετά τον χθεσινό σαρωτικό ανασχηματισμό

banner roots

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει την “ανοικοδόμηση” της κυβέρνησης του μετά τον χθεσινό σαρωτικό ανασχηματισμό
16.09.2021 | 11:15

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει την “ανοικοδόμηση” της κυβέρνησης του μετά τον χθεσινό σαρωτικό ανασχηματισμό

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο Μπόρις Τζόνσον συνέχισε να “ανοικοδομεί” την υπουργική του ομάδα την Πέμπτη, έχοντας ήδη προχωρήσει στο ριζικό ανασχηματίσει του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Τζόνσον ο οποίος υπόσχεται να “ξαναχτίσει καλύτερα το κυβερνητικό σχήμα” μετά την πανδημία, απομάκρυνε τον Γκάβιν Γουίλιαμσον από τη θέση του υπουργού Παιδείας και τον Ρόμπερτ Μπάκλαντ από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Παράλληλα αντικατέστησε τον Ντόμινικ Ράαμπ με την Λιζ Τρους στο υπουργείο Εξωτερικών, στο μεγαλύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον πέρασε το κατώφλι της 10 Ντάουνινγκ Στριτ, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται τώρα να επανασχεδιάσει την κυβέρνησή του όσον αφορά τους κατώτερους και μεσαίους υπουργούς του σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ημέρες.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που είναι εκτός κυβέρνησης αλλά και πολλοί από αυτούς που βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση - περιμένουν με αγωνία μια τηλεφωνική κλήση από τη Ντάουνινγκ Στριτ, μεταδίδει το BBC.

Ο “σαρωτικός ανασχηματισμός του πρωθυπουργού θέτει τις βάσεις για τις επόμενες εκλογές” – γράφει ο Guardian.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο νέος υπουργός Στέγασης Μάικλ Γκόουβ θα παραμείνει υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος όταν αποφασιστεί ο χρόνος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ενώ ο νέος συμπρόεδρος του κόμματος, Όλιβερ Ντάουντεν, θα αναμορφώνει την εκλογική μηχανή των Τόρις, μετά τις πρόσφατες εκλογικές ήττες.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο κ. Ντάουντεν είπε στο προσωπικό του: “Δεν μπορείτε να παχύνετε ένα γουρούνι την ημέρα της αγοράς. Ήρθε η ώρα να πάμε στα γραφεία μας και να προετοιμαστούμε για τις επόμενες εκλογές".

Οι Times υποστηρίζουν ότι η “αναβάθμιση” του κ. Γκόουβ είναι μια “σημαντική προώθηση” καθώς θα είναι επίσης υπεύθυνος για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Η Daily Express εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός συνιστά "αδίστακτη σφαγή για να εξασφαλιστεί το μέλλον της Βρετανίας", ενώ οι Financial Times τον αποκαλούν "σαρωτικό" σε μια προσπάθεια “αναβίωσης της πίστης στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μπόρις Τζόνσον”. Η Sun θεωρεί ότι ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι "βάναυση επίδειξη δύναμης από έναν πρωθυπουργό στο αποκορύφωμα των εξουσιών του".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το