Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σύνοδος κορυφής της G7 : “Ένα σύννεφο σε σχήμα Brexit κρέμεται πάνω από την Κορνουάλη”

banner roots

Σύνοδος κορυφής της G7 : “Ένα σύννεφο σε σχήμα Brexit κρέμεται πάνω από την Κορνουάλη”
10.06.2021 | 13:07

Σύνοδος κορυφής της G7 : “Ένα σύννεφο σε σχήμα Brexit κρέμεται πάνω από την Κορνουάλη”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στη Μεγάλη Βρετανία έφθασε χθες το βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν, στον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Το «ραντεβού» του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είναι προγραμματισμένο για αργότερα σήμερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μίνι περιοδείας του στην Ευρώπη θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η σύνοδος κορυφής της G7 είναι κύριο θέμα σε πολλές εφημερίδες της Πέμπτης, καθώς οι ηγέτες των επτά περισσότερο αναπτυγμένων χωρών αρχίζουν να καταφθάνουν στην Κορνουάλη πριν την επίσημη συνεδρίαση που ξεκινά την Παρασκευή.

Όπως οι περισσότερες εφημερίδες, έτσι και η Daily Telegraph παρουσιάζει στην πρώτη σελίδα μια φωτογραφία προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μαζί με τη σύζυγό του να φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη το βράδυ, με την πρώτη κυρία να χαμογελά και να χαιρετά καθώς το ζεύγος βγαίνει από το αεροσκάφος Air Force One.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, μια πτυχή της συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνάντησή τους στην Κορνουάλη θα είναι και η πλήρης επαναλειτουργία των υπερατλαντικών αεροπορικών ταξιδιών.

Η Telegraph αναφέρει ότι γι’ αυτό το σκοπό πρόκειται να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας η οποία θα είναι σε θέση να κάνει τις προτάσεις της τον επόμενο μήνα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτή η προοπτική προσφέρει "την ελπίδα οι διακοπές στις ΗΠΑ αργότερα αυτό το καλοκαίρι να διασωθούν".

Ο Μπόρις Τζόνσον - σε άρθρο του στους Times - εξυμνεί τις αρετές του νέου Ατλαντικού Χάρτη που σκοπεύει να υπογράψει μαζί με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η Daily Mirror προτρέπει τον Βρετανό πρωθυπουργό να "ακούσει τον Τζο" όσον αφορά την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες σχετικά με τους ελέγχους σε ορισμένα είδη βρετανικών προϊόντων που φθάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Mirror πιστεύει ότι η προειδοποίηση του προέδρου Μπάιντεν - ότι το αδιέξοδο θα μπορούσε να βλάψει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής - είναι σωστή και καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτά που είχε να του πει ο Αμερικανός πρόεδρος και να σταματήσει αυτό που η Daily Mirror αποκαλεί "επικίνδυνο λαϊκισμό".

Σύμφωνα με την εφημερίδα i , “ένα σύννεφο σε σχήμα Brexit κρέμεται πάνω από την Κορνουάλη”. Η εφημερίδα πιστεύει ότι η τρέχουσα αντιπαράθεση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες θα επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής της G7.

H i υποστηρίζει ότι ενώ ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να ασκήσει πιέσεις για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία σε θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η ρωσική ή η κινεζική επιθετικότητα, “υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις του Brexit να παρεισδύουν σε όλες τις εκφάνσεις της βρετανικής διπλωματίας”.

Η Daily Mail χαρακτηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορευτούν οι πωλήσεις βρετανικών λουκάνικων στη Βόρεια Ιρλανδία "παράλογη".

Η εφημερίδα είναι της γνώμης ότι πρέπει να βρεθεί ένας "ρεαλιστικός συμβιβασμός" - και εκτιμά ότι "ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να ενεργήσει ως ειρηνοποιός στη σύνοδο κορυφής της G7".

Αλλά η Daily Mail καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "τα λουκάνικα πρέπει να είναι στο τραπέζι του πρωινού, όχι στη διεθνή ατζέντα".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το