Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - Κορονοϊός: Υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναβάλλει, όπως είχε προγραμματίσει, την ολοκληρωτική άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου

the roots web banners 06

Βρετανία - Κορονοϊός: Υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναβάλλει, όπως είχε προγραμματίσει, την ολοκληρωτική άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου
07.06.2021 | 13:13

Βρετανία - Κορονοϊός: Υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναβάλλει, όπως είχε προγραμματίσει, την ολοκληρωτική άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν η κυβέρνηση θα τηρήσει το σχέδιό για άρση των μέτρων lockdown στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βρετανία, η κυβέρνηση καταρτίζει μια λίστα με εναλλακτικές επιλογές εφόσον τελικά πράγματι κριθεί ότι η χώρα δε θα μπορεί να επανέλθει πλήρως στην κανονικότητα στα τέλη Ιουνίου. Ως μία πιθανή ημερομηνία για την άρση των μέτρων συζητείται πλέον η 5η Ιουλίου, ώστε να έχουν προλάβει περισσότεροι πολίτες άνω των 50 ετών να έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 49% το τελευταίο επταήμερο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από το Μάρτιο τα 6.000 την Παρασκευή. Την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν ακόμα 5.341 περιστατικά και τέσσερις θάνατοι. Η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση εκτίμησε την Παρασκευή ότι η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού έχει αυξηθεί σε 1-1,2.

Με βάση τα στοιχεία που καλύπτουν έως και το Σάββατο, την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 40.333.231 πολίτες, δηλαδή το 76,6% των ενηλίκων και τη δεύτερη 27.661.353 πολίτες ή το 52,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Χάνκοκ προανήγγειλε επίσης ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν να καλούνται για την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών.

Τα σημερινά δημοσιεύματα στο βρετανικό τύπο αντικατοπτρίζουν την εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα ότι τα αυξανόμενα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού - που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία – είναι πιθανό να ανατρέψουν τα σχέδια για την τελική χαλάρωση των περιορισμών Covid στην Αγγλία αυτό το μήνα.

Η Daily Telegraph εστιάζει την προσοχή της στις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, υπογραμμίζοντας ότι συνιστούν "την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής" ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να καθυστερήσει την άρση των υπόλοιπων περιοριστικών μέτρων πέραν της 21ης Ιουνίου.

Η Daily Mail προβάλλει επίσης τα λόγια του κ. Χάνκοκ με τον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο: "Μην ταλαντεύεστε τώρα, υπουργοί!".  Αναφέρει ότι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος αντέδρασαν "με οργή" στην προοπτική καθυστέρησης της ολοκληρωτικής άρσης των περιορισμών. Επικαλείται τον βουλευτή των Τόρις, σερ Ντέσμοντ Σουέιν, ο οποίος σημείωσε ότι “όσο περισσότερο η κυβέρνηση μετακινεί τους στόχους της, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα απολύονται".

Σε κύριο άρθρο, η Mail υποστηρίζει ότι τα θετικά δεδομένα είναι συντριπτικά και τα εμβόλια “έχουν διαρρήξει τη σχέση μεταξύ covid και σοβαρής ασθένειας”. “Γιατί λοιπόν”, αναρωτιέται ο αρθρογράφος, “ο κ. Χάνκοκ είναι παράξενα εθισμένος στο lockdown;".

Σύμφωνα με τους Times, χιλιάδες Βρετανοί παραθεριστές στην Πορτογαλία “αντιμετωπίζουν χάος” σε αεροδρόμια και σε χώρους test Covid καθώς σπεύδουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πριν αλλάξουν οι κανόνες καραντίνας την Τρίτη.

Η Sun γράφει ότι πολλοί Βρετανοί τουρίστες στην Πορτογαλία δεν κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού για εξέταση Covid που πρέπει να κάνουν πριν μπορέσουν να μπουν στο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη λήξη της προθεσμίας αύριο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το