Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Ανεξάρτητη έρευνα για εμπλοκή του Ντέιβιντ Κάμερον σε σκάνδαλο διαφθοράς

banner roots

Βρετανία: Ανεξάρτητη έρευνα για εμπλοκή του Ντέιβιντ Κάμερον σε σκάνδαλο διαφθοράς
15.04.2021 | 11:49

Βρετανία: Ανεξάρτητη έρευνα για εμπλοκή του Ντέιβιντ Κάμερον σε σκάνδαλο διαφθοράς

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι Financial Times γράφουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να κληθούν να καταθέσουν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού σχετικά με τις προσπάθειες του κ. Κάμερον να επηρεάσει υπουργούς της κυβέρνησης υπέρ της επενδυτικής εταιρείας Greensill Capital, η οποία πτώχευσε.

Ο Κάμερον φέρεται να προσέγγισε τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ και τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ενόσω εργαζόταν ως σύμβουλος της Greensill.

“Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην έρευνα γύρω από τις κρατικές προμήθειες και τον ρόλο που έπαιξε η Greensill σε αυτές. Ο πρωθυπουργός διέταξε την ανεξάρτητη έρευνα για να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική πλήρους διαφάνειας γύρω από τέτοιες δραστηριότητες. Η επιτροπή θα ερευνήσει επίσης τον τρόπο, με τον οποίο έγιναν οι συμφωνίες”, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι Financial Times μας ενημερώνουν ότι ο κ. Σουνάκ αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής;, ενώ ο κ. Κάμερον ίσως καταθέσει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Η Daily Mirror σχολιάζει ότι η “περιορισμένη εσωτερική έρευνα” που αποφάσισε ο πρωθυπουργός - "χωρίς κάποιο ηθικό έρμα" - είναι ανεπαρκής. Η εφημερίδα απαιτεί να τεθεί ένα τέλος σε αυτό που αποκαλεί “αλαζονεία και άνεση των κυβερνόντων”.

Οι περισσότερες εφημερίδες εστιάζουν την προσοχή τους στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από τις ομάδες πίεσης (lobbying) στο Ουέστμινστερ. "Η διαφθορά επέστρεψε" - ο τίτλος στην εφημερίδα Metro που αναδεικνύει στην πρώτη σελίδα την επίθεση του ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιμ Στάρμερ, κατά της κυβέρνησης.

"Ξεκαθαρίστε τη θέση σας για τις δεύτερες θέσεις εργασίας τώρα", ζήτησε από τα υπουργεία ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν δεύτερη απασχόληση κατά παράβαση τoυ νόμoυ, διαβάζουμε στη διαδικτυακή έκδοση της Independent.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο στο σχετικό δημοσίευμα - "Ο φύλακας των ομάδων πίεσης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο ίδιος λομπίστας" - η εφημερίδα i επισημαίνει ότι ανώτερο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διορισμών στις Επιχειρήσεις διευθύνει τη δική του εταιρεία που διαφημίζει την πρόσβαση στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το