Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης των μισθών αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ

xaritakis wide

Βρετανία : Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης των μισθών αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ
24.09.2020 | 12:10

Βρετανία : Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης των μισθών αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

To νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εν μέσω κορονοϊού απασχολεί τις περισσότερες εφημερίδες.

Η Sun γράφει ότι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα από τον υπουργό των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ , ένας υπάλληλος που εργαζόταν συνήθως 37 ώρες την εβδομάδα την περίοδο πριν την εκδήλωση της πανδημίας , θα μπορεί τώρα να συνεχίσει να εργάζεται μόνο 17 ώρες και η επιχείρηση να καταβάλλει ακόμη και τον πλήρη αρχικό μισθό του με τη βοήθεια του νέου προγράμματος επιχορήγησης των μισθών.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη μερική στήριξη των μισθών τριών εκατομμύριων ανθρώπων θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με περίπου 500 εκατομμύρια λίρες το μήνα. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι το ποσό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα 4 δισεκατομμύρια λίρες που κατέβαλε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε τελευταία στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, η απασχόληση στη χώρα μειώθηκε κατά 102.000 θέσεις εργασίας, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Απρίλιο και την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως τόνισε η εν λόγω Αρχή, η πανδημία άρχισε πλέον να επηρεάζει το ποσοστό της ανεργίας, που έως τώρα είχε παραμείνει σταθερό χάρη στο πρόγραμμα επιδότησης των μισθών του ιδιωτικού τομέα (furlough). Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας των τελευταίων επτά ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 8,5%.

“Σανίδα σωτηρίας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον Ρίσι” – η εκτίμηση της Daily Express για την προγραμματισμένη παρέμβαση από τον υπουργό των Οικονομικών.   Η εφημερίδα τονίζει ότι ενώ ο κ. Σουνάκ αργότερα σήμερα θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - θα είναι επίσης ειλικρινής με το κοινό υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί “κάποιος οικονομικός πόνος” βραχυπρόθεσμα για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει και να επανέλθει στην “υγιή οικονομική κατάσταση” που βρισκόταν πριν την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού .

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, γράφει ο Guardian, ο κ. Σουνάκ αντί να επικεντρωθεί στο απώτερο μέλλον, θέλει με σχέδιο του περισσότερο να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση ασχολείται με το "εδώ και τώρα".

Η Daily Mirror επικρίνει τον υπουργό των Οικονομικών επειδή δεν ενήργησε νωρίτερα “για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν στη δουλειά”. Η εφημερίδα τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι “διαρκή, δίκαια και αποτελεσματικά” και όχι μόνο “μια σειρά αποσπασματικών πολιτικών”.

Το κύριο άρθρο γνώμης των Times θεωρεί ότι η εκτίμηση του υπουργού των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ για ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης μισθών είναι "μια ορθή εκτίμηση" - διότι με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας που έχουν μέλλον, παρόλο που η ζήτηση των καταναλωτών είναι προσωρινά μειωμένη.

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018